ARTES-İSTANBUL’DA PERSONEL VE ÖĞRENCİ SERVİS TAŞIMACILIĞI YAPAN TAŞITLARIN PLAKA DEĞİŞİKLİĞİNDE MTV KONTROLÜNÜN KALDIRILMASI VE PLAKA DEĞİŞİKLİĞİNE MUVAFAKAT EKLENMESİ

Değerli Üyelerimiz,


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'nin 25.05.2017 tarih ve 2017/4-7 sayılı kararıyla, İstanbul'da personel ve öğrenci servis taşımacılığı yapan taşıtlara LAA- LZZ harf ve 3'lü rakam grubu plaka verilmektedir.

Bu taşıtlar için tanzim edilen “Servis Taşımacılığı Yetki Belgesi" ve “Servis Taşımacılığı Kartı"na istinaden plaka değişikliği tescil işlemlerinde sistem tarafından MTV kontrolü yapılmakta idi.

Hazine ve Maliye Bakanlığından alınan 25.01.2019 tarih ve E.12846 sayılı yazıda, UKOME kararına göre zorunlu plaka değişikliği yapılan ancak sahibi değişmeyen taşıtlara yeni plaka numarası verilmesi herhangi bir devir olmadığından, taşıtın yeni plaka numarası ile kayıt ve tescili esnasında eski plaka üzerinde bulunan borç ve takyidat bilgilerinin yeni plakaya aktarılması kaydıyla, bu taşıtlara ilişkin borç sorgulaması yapılmadan işlem tesis edilmesinin uygun olacağı belirtilmiştir.

Yapılan çalışma neticesinde, LAA- LZZ harf ve 3'lü rakam grubuna zorunlu plaka değişikliği yapılan taşıtların eski plakası üzerinde bulunan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kontrolleri belirtilen yazı kapsamında sistemden kaldırılmıştır.

Bu taşıtların kayıtlarında bulunan “ÖTV istisnalı 3 yıl satılamaz" şerhi için muvafakat aranmadan işleme devam edilmesi için çalışma yapılmış, ancak Emniyet Genel Müdürlüğü tarafında [veri tabanında] düzeltme yapılması uygun bulunmamıştır.

14.02.2019 tarihinden itibaren Ülkemiz genelinde hak mahrumiyeti ekleme, kaldırma veya güncelleme talepleri ile muvafakat ekleme/kaldırma noterliklerde yapılmaya başlanacaktır.


Sadece ÖTV istisnalı 3 yıl satılamaz şerhi için olmak üzere;

Noterlerce hak mahrumiyeti işlemleri yapılmaya başlanıncaya kadar, ÖTV istisnalı 3 yıl satılamaz şerhi için muvafakat trafik tescil kuruluşları tarafından eklenmesi gerekmektedir.


Hak mahrumiyeti işlemleri noterliklerde yapılmaya başlandığında, vergi dairesinden muvafakat yazısı istenmeden, duyuru ekinde yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığının 25.01.2019 tarih ve E.12846 sayılı yazısı dayanak alınmak suretiyle söz konusu taşıtların kayıtlarında ÖTV istisnalı 3 yıl satılamaz şerhi için plaka değişikliğine muvafakateklenecektir.

Bilgilerinize sunarız.


Saygılarımızla

Türkiye Noterler Birliği