01/02/2018 TARİHİNDEN ÖNCE TESCİL EDİLMİŞ ANCAK TESCİL BELGESİ BASILMAMIŞ ARAÇLARIN TESCİL BELGESİ BASIM İŞLEMLERİ HK.

13.02.2019

Değerli Üyelerimiz.


01 Şubat 2018 tarihinden önce yapılan işlemler nedeniyle tescil edilmiş ancak EGM tarafından tescil belgesi basılmamış araçların başvuru üzerine herhangi bir noter tarafından basımı sırasında uygulanacak kurallar 25 Ocak 2019 tarihli duyuruda açıklanmıştı.

Yukarıda belirtildiği şekilde tescil belgesi basılmamış olup, belge basımı için noterliğe müracaat edilen araçlarla ilgili tadilat, trafikten çekme, hurdaya ayırma gibi işlemlerin talep edilmesi halinde; öncelikle talep edilen işlemin yapılması, daha sonra ise tescil belgesi dökümü yapılması mümkündür.

Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge ile müracaat üzerine tescil belgesi basımı sırasında 1 aylık süre geçmesi nedeniyle trafik idari para cezası karar tutanağı aranmayacaktır.

Tescile ilişkin geçici belgenin kayıp edildiği durumlarda, ARTES'teki “Raporlar/Araç Tescil Özet Raporu" isimli işlem seçilerek plaka ve TC kimlik numarası ile sorgulama yapılıp tescil belge seri numarası alanından tescile ilişkin geçici belge numarası öğrenilebilecektir.

Plaka ve tescile ilişkin geçici belge referans numarasının son 5 hanesi ile yapılan sorgudan araç kaydına ulaşılamayan durumlarda ise, plaka ve TC kimlik numarasından araç tescil özet raporu alınacak; eğer bu raporda tescil belgesi seri numarası belirtilmiş ise, daha önce araca ait tescil belgesinin basıldığı anlaşılarak, “2018 Şubat Öncesi Basılmayan Tescil Belgesi Dökümü" bölümünden tescil belgesi basılmayacaktır. Bu durumda EGM birimlerince tescil belgesi zayi bilgisi sisteme girildikten sonra ilgili alandan belge döküm işlemi yapılacaktır.

Yanı sıra, noterliklerce bu araçların tescil belgesi basımı nedeniyle değerli kağıt bedeli tahsil edileceğinden, aracın satışı sırasında daha önce ödenmiş ve fakat basımı yapılmamış olan tescil belgesi değerli kağıt bedelinin geri alınması için araç sahiplerinin vergi dairelerine yönlendirilmeleri uygun olacaktır.


Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla

Türkiye Noterler Birliği