ENGELLİ ADINA TESCİL EDİLMİŞ ARAÇLAR

Günlük hayatımızda pek çok kez karşılaştığımız sorulardan biri de “ Engelli adına alınmış veya alınması düşünülen araçların akıbetidir.” Çünkü genellikle, engelli kendi adına değil de, bir yakını engelli adına araç almakta ve Kanunda belirtilen KDV, ÖTV ve MTV gibi vergi muafiyetlerinden yararlanmak istemektedirler.

Bunun devamında da bir takım sorular peş peşe gelmektedir.

1 – Ne zaman satabilirim ?

2- Nasıl satabilirim ?

3- Adına araç alınan engellinin vefatı halinde ne olur ?

Öncelikle belirtmek gerekir ki; engelli adına alınan araçların tescili esnasında, ilgili trafik tescil şube veya bürolarınca veya ilk kez tescil edilecek araçların, alındığı ve tescile yetkili bayilerce tescil edilmesi esnasında “taahhütname” istenmektir.

İstenilen taahhütnamede, kısaca “yasal süresi dolmadan satılmak istendiğinde, ödenmeyen veya muaf olunan ÖTV’nin ödeneceği, 3. Dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından başka bir kimseye kullandırılmayacağı, aksi halde hukuki ve cezai sorumluğun kendisinde olacağı “ hususlarını belirtilir.

Bu taahhütname işlemi için engelli kendine ait rapor (hukuki ehliyeti kısıtlayan bir engel olmaması halinde) kendi adına düzenlenmiş rapor, kimlik, ilgili bayiden kendi adına düzenlemiş ve araç bilgilerini gösterir fatura (veya bu bilgileri gösteren herhangi bir belge) ile, eğer engelli aynı zamanda kısıtlı ise (hukuki ehliyeti kısıtlayıcı bir engel sebebi ile vesayet altına alınmış ise) engelli adına vesayeten hareket eden, vesayet kararı, kimlik ve araç bilgileri ile birlikte noterlere müracaat etmeleri halinde, noter veya noterlik personeli kendilerine yardımcı olacak ve taahhütname düzenlenecektir.

NE ZAMAN SATABİLİRİM, NASIL SATABİLİRİM.

Engelli aracına alınan bir aracın satılabilmesi için bayilerden alınan araçlar için 5 (beş) yıllık sürenin dolmuş olması gerekir. 5 (beş) yıllık sürenin sonunda satılmak istenir ise;

Engelli (hukuki ehliyeti kısıtlayıcı bir engeli yok ise) kimlik ve adına düzenlenmiş araç tescil belgesi ile birlikte alıcı ile noterliklere müracaat edebilir.

Engelli (hukuki ehliyeti kısıtlayıcı bir engel ile kısıtanmış ve vaseyat altında ise) vasi atanan kişi, mahkemeden izin alarak, vasi kararı, izin kararı, kimlik ve araç bilgileri ile birlikte alıcı ile noterliklere müracaat edebilirler.

5 (Beş) yıllık sürenin dolmasından sonra satışı yapılacak engelli araçları için herhangi bir belge veya izne gerek yoktur. Ancak 5 yıllık süre dolmamış ise, ilgili vergi dairesinden veya gümrükten ilişiksiz belgesi alınması zorunludur. (Bu durumda 5 yıllık süre dolmadığı için, iktisap tarihinde ödenmeyen ötv nin beyan edilmesi ve ödenmesi gerekir.)

Ancak bu ibare bayilerden alınan araçları kapsıyor olup, ithal edilen araçlarda 10 (on) yıl gümrük vergisi ödenmeden satışı yapılamaz.

ENGELLİNİN VEFATI HALİNDE NE YAPILABİLİR.?

Engelli kişilerin vefatı halinde miras hukuku uygulanır. Yani engelli kişinin vefatı hainde mahkemeden veya noterliklerden alınacak olan mirasçılık belgesinde yer alan mirasçılar, engellinin sağlığında tasarrufunda bulunduğu mallar üzerinde miras hakkı doğacağından, her türlü taşınır-taşınmaz mallar mirasçılar adına tescili gerekir.

Eğer; 5 (beş) yıllık sürenin dolması halinde veya bu süre dolmadan, engelli vefat eder ise;

Kanuni mirasçıları bu engelli adına olan aracı hep birlikte mirasçılık belgesi ile trafik tescil şube veya bürolarına müracaat ederek, kendi adlarına tescil ettirebilecekleri gibi, Noterliklere müracaat ederek, mirasçılardan herhangi biri adına feragat edebilir ve lehine feragat edilen, bu feragatname ile birlikte ilgili tescil kuruluşlarında aracı kendi adına tescil ettirebilir. Bu işlem esnasında yine herhangi bir belge istenmemektedir.

Ancak; mirasçılar engelli adına kayıtlı aracı 3. Şahıslara satmak isterler ise; ilgili vergi dairesinden izin almak gerekir. Bu izin belgesi satış esnasında noterde ibraz edilecektir.

Bunlar dışında;

Engelli yakını iseniz ve aracın bütün parasını da siz verdiniz ise; diğer mirasçılar sizin lehinize miras haklarından feragat edebilirler. Ve siz kendi adınıza tescil ettirebilirsiniz.

Engelli veya kısıtlı ise vasisi (Muris sıfatı ile) (vasi feragata dair mahkemeden ek karar yani izin almak zorundadır varsa bu belge ve) kimlikler ile birlikte, diğer mirasçılar (murisin vefatı halinde mirasçı sıfatı kazanacak olanlar) notere müracaat ederek, bahsi geçen araçtaki miras hak ve hisselerini ivazlı (bedelli) veya ivazsız (bedelsiz) olarak aracı mirasçılardan kime bırakmak istiyorlar ise onun lehine feragat edebilirler.


Yukarıda belirtilen hususlar bilgilendirme amaçlı olup, noterliğe müracaat etmeniz halinde işleme ilişkin en doğru ve güncel bilgiler alınmalıdır.

Alıntı : Tanju KIRLI