Basın Kartı Yönetmeliği Hk.

  • Hukuki Danışmanlık - 12986



    Ankara, 25.08.2015


    Özü: Basın Kartı Yönetmeliği Hk.






    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE




    İlgi: a) 5.11.1999 tarihli ve Hukuk-16561 (87) sayılı genel yazı
    b) 17.11.2006 tarihli ve (66) sayılı genelge.


    İlgi (b) genelgede sözü edilen Basın Kartı Yönetmeliği, 25 Ağustos 2015 tarihli ve 29456 Sayılı Resmî Gazete yayımlanan yeni Basın Kartı Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırılmıştır.
    İlgili kısımları ilişikte bulunan yeni Basın Kartı Yönetmeliğinin 5'inci maddesinin 1'inci fıkrası gereğince, basın kartının, bu Yönetmeliğin 2'nci maddesinde belirtilen kişilere verilen resmi nitelikte bir kimlik belgesi niteliğinde olması nedeniyle, ilgi (a) genel yazı ile (b) genelgede açıklandığı şekilde tapuda işlem yapılmasını gerektiren işlemler dışındaki noterlik işlemlerinde kimlik olarak kullanılmasına devam edilecektir.


    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,






    Yunus TUTAR
    Başkan




    (GENEL YAZI: 69)










    Başbakanlık (Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü)'tan:


    BASIN KARTI YÖNETMELİĞİ


    BİRİNCİ BÖLÜM
    Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar


    Amaç
    MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, bu Yönetmeliğin 2 nci maddesinde belirtilen kişilere verilecek basın kartlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.


    Kapsam
    MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik;
    a) Yerli ve Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı basın-yayın kuruluşlarının Türk uyruklu gazeteci çalışanlarını,
    b) Süreli yayınların sahiplerini veya tüzel kişi temsilcilerini, radyo ve televizyon kuruluşlarının yönetim kurulu başkanlarını,
    c) Gazetecilik dışında başka bir işinin bulunmaması şartıyla, yerli veya yabancı bir veya birkaç basın-yayın kuruluşu adına hareket eden, Türkiye'de mukim veya mukim olmamakla beraber görev alanı Türkiye'yi de kapsayan yabancı uyruklu gazetecileri,
    ç) Yurt dışında yayın yapan ve bu durumu ilgili ülkede bulunan büyükelçiliğimiz tarafından teyit edilen basın-yayın organlarının, Türk uyruklu sahiplerini ve Türk uyruklu çalışanlarını,
    d) Yurt dışında herhangi bir basın-yayın kuruluşuna bağlı olmadan serbest gazetecilik yapan Türk uyruklu gazetecileri,
    e) Medya alanında hizmet veren kamu kurumlarında ve Devlet enformasyon hizmetlerinde çalışanları,
    kapsar.
    (2) Basın-yayın kuruluşu niteliği taşımayan tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarının, basın-yayın meslek kuruluşları hariç tüm demek ve vakıfların ve Türkiye'de bulunan yabancı temsilciliklerin yayın faaliyetleri bu Yönetmelik kapsamı dışındadır.


    Dayanak
    MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik, 8/6/1984 tarihli ve 231 sayılı Basın-yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.


    .........
    Basın kartının niteliği
    MADDE 5 - (1) Basın kartı, bu Yönetmeliğin 2 nci maddesinde belirtilen kişilere verilen resmi nitelikte bir kimlik belgesidir.
    (2) Basın kartı, bu Yönetmelikte belirtilen hallerde süreli veya geçici olarak verilebileceği gibi sürekli nitelik de kazanabilir.


    Saklı haklar
    MADDE 41 - (1) Bundan önceki Yönetmeliklere dayanılarak;
    a) Usulünce verilmiş olan basın şeref kartı ile sürekli nitelikte basın kartı sahiplerinin,
    b) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki diğer şartları taşımaları kaydıyla, asgari öğrenim şartını taşımamalarına rağmen basın kartı alanların,
    hakları saklıdır.


    Yürürlükten kaldırılan Yönetmelik
    MADDE 42 - (1) 23/3/2001 tarihli ve 24351 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Basın Kartı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.


    Yürürlük
    MADDE 43 - (1) Bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları yayımı tarihinden altı ay sonra, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


    Yürütme
    MADDE 44 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Genel Müdürlüğün bağlı bulunduğu Bakan yürütür.