ARAÇ SATIŞLARI

  • ARAÇ SATIŞ İŞLEMLERİ :
    2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 20. Maddesi’nde 5942 Sayılı Kanunun 1. Maddesi ile Değiştirilen ve İkinci El Araçların Satışının Noterlerce Elektronik Ortamda Yapılmasına dair Kanun Maddesi gereği İkince El araçlarının satışının geçerli olabilmesi için Noterliklerde yapılması zorunludur.
    Noterlerce yapılmamış ve herhangi bir aracın satış veya devrine konu sözleşme, Karayolları Trafik Kanunu gereği geçersiz sayılır. Aracın devir veya satış işleminin Noterlerce yapılması zorunludur.
    Aracın satışı için veya aracınız ile ilgili herhangi bir hususta vekaletname vermiş olmanız, araçtaki sahiplik hakkınızı ve buna bağlı sorumluluğunuzu ortadan kaldırmaz.

    Noterlerde araç satış işlemi elektronik ortamda yapılmakta ve satış tamamlandığı andan itibaren araç alıcısı adına tescil edilmiş olmaktadır.

    Noterlerde araç satışının yapılması esnasında; sistem otomatik olarak, aracın satışına engel bir durumun olup olmadığını araştırmakta ve aracın satışına engel durum teşkil edecek olan ödenmemiş MTV borcu, Trafik Cezası, Mahkemelerce Konulmuş bir tedbir, İcra Müdürlüğü tarafından konulmuş Haciz, Mülkiyeti Muhafaza, çalıntı kaydı gibi her türlü takyidatlar ile aracın vize (muayenesinin) geçmiş olması, araç tescil bilgilerinde ad-soyad veya ünvan değişikliğinin olması gibi farklılıklar satış işleminin yapılmasını müsaade etmeyecektir. Yani satış yapılmayacaktır. Öncelikle satışa engel bu durumların ortadan kaldırılması gerekmektedir.

    Araç ile ilgili olarak pert kaydı, hasar kaydı gibi durumlar alıcının araştırması gereken bir durum olup, Noterlerde bu hususlar görünmemektedir.

    ALICI İSENİZ;
    Araç ile ilgili her türlü kontrollerinizi tamamladıktan sonra, aracı görüp beğenip ve tam anlamı ile almaya karar vermeniz halinde;
    1-[size=7pt] [/size]Kendi adınıza alacak iseniz Kimliğiniz,
    2-[size=7pt] [/size]Başkası adına alacak iseniz vekil olduğunuzu gösteren vekaletname ve kimliğiniz,
    3-[size=7pt] [/size]Şirket adına veya herhangi bir tüzel kişilik adına alacak iseniz imza sirküleri ve kimliğiniz ile müracaat etmeniz yeterli olacaktır.
    SATICI İSENİZ;
    1-[size=7pt] [/size]Araç şahsınıza ait ise; Aracınıza ait Motorlu araç Tescil ve Trafik Belgesi ile birlikte Kimliğiniz,
    2-[size=7pt] [/size]Vekaleten Satacak iseniz vekaletnameniz ile birlikte kimliğiniz,
    3-[size=7pt] [/size]Şirket adına veya Herhangi bir tüzel kişilik adına satacak iseniz imza sirküleri ile birlikte kimliğiniz ile müracaat etmeniz yeterli olacaktır.

    Yukarıda bahsedildiği üzere; sistemce yapılacak kontroller sonrasında aracın satışına engel bir durum mevcut ise, araç sahibi tarafından bu durumun ortadan kaldırılmasına müteakip işleminiz gerçekleştirilecektir.



    NOT: Bu hususlar ön bilgi niteliğinde bilgilendirme amaçlı olarak yazılmış olup, Noter'e müracaat ederek doğru ve güncel bilgiler alınmalıdır.

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Tanju KIRLI ().