TÜVTÜRK ARAÇ MUAYENE DE VEKALET DÖNEMİ

  • TÜVTÜRK ARAÇ MUAYENE DE VEKALET DÖNEMİ


    Birçok araç sahibi iş yoğunluğunu da dikkate alarak tüvtürk araç muayene işlemi için aracını gerek tanıdıkları gerekse bu işlerle uğraşan aracı kurumlar vasıtası ile yaptırmaktadır. Tüvtürk ün yaptığı açıklamalar ve medyaya yansıyan son haberlere göre aracını bir başkasına emanet ederek tüvtürk araç muayene işlemini yaptırmak eskisi kadar kolay olmayacak.
    1 Kasım 2010'da devreye girecek genelgeye göre "Bir kişi bir takvim ayı içerisinde başka bir gerçek kişiye ait sadece bir aracı muayeneye getirebilecek. Aynı kişinin birden fazla aracı aynı ay içerisinde muayeneye getirmek istemesi halinde ise her bir araç için ayrı ayrı olmak üzere son bir ay içinde düzenlenmiş noter onaylı vekâletname istenecek."
    Bu şu anlama geliyor aracınızı tüvtürk araç muayene için aracı bir kuruluş vasıtası ile muayene ettirmek isterseniz ekstra vekaletname ücreti ve vekaletname uğraşısı gerektirecek. Bu da tüvtürk araç muyane işlemini aracılarla yaptırma işinin maliyetinin artması anlamına gelir.
    Konu ile ilgili şu yanlış anlamanın olmaması gerekiyor. Eşinizin veya bir yakınınızın aracını Tüvtürk istasyonuna götürdüğünüzde sizden hemen vekaletname istenmeyecek. Yanlız götürdüğünüz araç haricinde o takvim ayı içerisinde başka bir aracı tüvtürk muayene istasyonunda muayene ettirmek isterseniz vekalet almanız gerekir.
    Konu ile ilgili anlaşılmayan noktalar hususunda forum bölümünde soru yazılması halinde Forum takipçileri ve site yöneticileri tarafından sorularınız yanıtlanacaktır.
    Tüvturk'ün konu ile ilgili yaptığı açıklama aşağıdadır.
    T.C. Ulaştırma Bakanlığı tarafından 13.10.2010 tarih ve 2010/KUGM-18/ARAÇ MUAYENE sayılı Genelge ile araçların muayene istasyonlarına getirilmesine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Genelgeye buradan ulaşılabilir. Bu genelgenin getirdiği düzenlemelere uyulması amacıyla araçların muayene istasyonlarına getirilmesi ile ilgili yeni esaslar aşağıda paylaşılmaktadır.
    Aracınızı Periyodik Muayene, Tadilat Sonrası Muayene ve Zorunlu Muayene ( Polis ya da Jandarma eşliğinde gelinmesi halinde de uygulanır ) için Araç Muayene İstasyonu’na getirecekseniz, aşağıdaki durumlara göre size uygun olan belgeler ile gelmeniz rica olunur:



    Durum 1 : Ruhsat sahibi olduğum aracı muayeneye getiriyorum
    Herhangi bir vekalet veya yazı istenmemektedir.
    Yanınızda T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet olmalıdır.
    Birinci dereceden akrabalara ( eş, anne, baba, kardeş, çocuk vs ) ait araçlar için Durum - 2geçerlidir.



    Durum 2 : Muayeneye getirdiğim aracın ruhsat sahibi başka bir kişi
    Yanınızda T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet olmalıdır.
    İçinde bulunulan takvim ayı içinde istasyona götüreceğiniz ilk araç ise ek bir belge olmaksızın aracı muayeneye götürebilirsiniz
    Bulunduğunuz takvim ayı içinde istasyona daha önceden araç götürdüyseniz, aracın ruhsat sahibinden alınmış noter onaylı vekaletname ile istasyona gitmelisiniz.
    - Vekaletname son 1 ay içinde düzenlenmiş olmalıdır.
    - Vekaletnamede araç plakası, plakasız araçlar için ise şasi numarası açıkca belirtilmelidir.
    - Vekaletnamede aracı muayeneye götürecek kişinin T.C. kimlik numarası ve ad, soyadı belirtilmelidir.
    - Birden fazla araç aynı vekaletnamede yer alamaz.



    Durum 3 : Çalıştığım özel şirketin aracını muayeneye getiriyorum
    Yanınızda T.C kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet olmalıdır.
    Şirket tarafından ekteki örneğe göre tercihen antetli kağıda hazırlanan ve imza yetkilileri tarafından imzalanmış yetkilendirme yazısı gerekmektedir.
    - Yazıda araç plakası, plakasız araçlar için ise aracın şasi numarası açıkca belirtilmelidir.
    - Yazıda aracı muayeneye getirecek kişinin T.C. kimlik numarası ve ad, soyadı belirtilmelidir.
    - Yazı tek bir araç için hazırlanabileceği gibi, plaka listesi veya plakasız araçlar için şasi numarası listesi içermek kaydıyla birden fazla araç için hazırlanabilir.
    - Yazıda şirket ünvanı, vergi dairesi ve numarası açıkça belirtilmelidir.
    - Muayene tarihinde geçerliliğini bulunan şirket imza sirkülerinin veya şirket imza yetkililerini gösteren vekaletin aslı ya da noter onaylı suretleri ile istasyona gidilmelidir.
    Ekteki yerine şirket yetkilileri tarafından, şirket çalışanlarına noter onaylı vekalet de verilebilir.
    - Vekaletname son 1 ay içinde düzenlenmiş olmalıdır.
    - Vekaletnamede araç plakası, plakasız araçlar için şasi numarası açıkca belirtilmelidir.
    - Vekaletnamede aracı muayeneye götürecek kişinin T.C. kimlik numarası ve ad, soyadı belirtilmelidir.
    - Vekaletname tek bir araç için hazırlanabileceği gibi plaka listesi veya plakasız araçlar için şasi numara listesi içermek kaydıyla birden fazla araç için de hazırlanabilir. Bu durumda farklı tarihlerde muayene olacak her bir araç için vekaletnamenin son bir ay içinde alınmış olması şartı aranır.
    - Vekaletnamede şirket ünvanı, vergi dairesi ve numarası açıkça belirtilmelidir.



    Durum 4 : Çalışanı olmadığım özel bir şirket’e ait aracı muayeneye getiriyorum
    Yanınızda T.C kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet olmalıdır.
    Şirket tarafından tarafınıza noter onaylı vekaletname verillmeli ve bu vekaletname istasyonda beyan edilmelidir.
    - Vekaletname son 1 ay içinde düzenlenmiş olmalıdır.
    - Vekaletnamede araç plakası, plakasız araçlar için şasi numarası açıkca belirtilmelidir.
    - Vekaletnamede aracı muayeneye götürecek kişinin T.C. kimlik numarası ve ad, soyadı belirtilmelidir.
    - Vekaletname tek bir araç için hazırlanabileceği gibi plaka listesi veya plakasız araçlar için şasi numarası listesi belirtilmek kaydıyla birden fazla araç için de hazırlanabilir. Bu durumda farklı tarihlerde muayene olacak her bir araç için vekaletnamenin son bir ay içinde alınmış olması şartı aranır.
    - Vekaletnamede şirket ünvanı, vergi dairesi ve numarası açıkça belirtilmelidir.



    Durum 5: Bünyesinde çalıştığım resmi kuruma ait, resmi plakalı bir aracı muayeneye getiriyorum
    Yanınızda TC kimlik no.sunu gösteren nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet olmalıdır.
    Yanınızda aracın bağlı bulunduğu kurumda çalıştığınızı gösteren bir kurum kimlik kartı bulunmalıdır.



    Notlar:
    Tespit işlemleri, Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü, Muayene Tekrarı ve Yola Elverişlilik Muayene Hizmeti (hizmet periyodik muayeneden bağımsız alındığı durumda) bu düzenleme kapsamında değildir.
    İlgili genelge gereği, TÜVTURK yukarıdaki şartlara uygun olarak getirilmeyen araçları istasyon otopark alanına kabul etmeme hakkına sahiptir.





    http://www.arac.muayenesi.com/…arac-muayene-vekalet.html

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Mahmut Bürke ().

  • TÜVTÜRK ARAÇ MUAYENE VEKALETNAME İLE İLGİLİ GENELGE


    T.C.
    ULASTIRMA BAKANLIGI
    Kara Ulastırması Genel Müdürlügü
    Sayı :B.11.0.KUG.0.00.17.00/230-13111 13/10/2010
    Konu :Araç Muayene stasyonları
    GENELGE
    (2010/KUGM-18/ARAÇ MUAYENE)
    lgi: 22/03/2010 tarih ve (2010/KUGM- 08 /ARAÇ MUAYENE) sayılı Genelge.
    1) - İlgi Genelgenin;
    ARAÇ MUAYENE STASYONLARININ ÇALISMA USUL VE ESASLARINA L SK N
    HUSUSLAR baslıklı 6 ncı bölümüne asagıdaki 15 inci ve 16 ncı maddelerin eklenmesi,
    “15) 1 Kasım 2010 tarihinden itibaren;
    a) Bir kisinin bir takvim ayı içerisinde baska bir gerçek kisiye ait sadece bir aracı muayeneye getirebilmesi, aynı kisinin birden fazla aracı aynı takvim ayı içerisinde muayeneye getirmek istemesi halinde ise; her bir araç için ayrı ayrı olmak üzere son bir ay içinde düzenlenmis noter onaylı vekâletnameleri muayene istasyonu yetkililerine vermesi, muayene istasyonu yetkililerinin de bu vekâletnameleri kayıt altına alarak bir yıl süreyle arsivlemesi,
    b) Tüzel kisiliklerle ilgili olarak;
    1) Tüzel kisilik çalısanlarının, bu tüzel kisiligi temsil ve ilzama yetkili kisi/kisiler tarafından imzalanarak kendilerine verilmis olan ve araç muayenesi yaptırmaya yetkili oldugunu belirten bir yazının aslı ile birlikte tüzel kisilige ait aracı muayeneye getirebilmesi, muayene istasyonu yetkililerinin de kendilerine verilen bu yazıları kayıt altına alarak bir yıl süreyle arsivlemesi,
    2) Tüzel kisilige ait bir aracın tüzel kisilik çalısanı olmayan bir kisi tarafından muayeneye getirilmesi halinde ise; bu kisi için son bir ay içinde düzenlenmis noter onaylı vekâletnameyle aracı muayeneye getirebilmesi, muayene istasyonu yetkililerinin de kendilerine verilen bu
    vekâletnameleri kayıt altına alarak bir yıl süreyle arsivlemesi,
    c) (a) ve (b) bentlerindeki kurallara uyulmadan muayeneye getirilen araçl arın istasyon park alanına alınmaması,
    16) Araç muayene istasyonlarına uygulanacak cezai islemlerde; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35 inci maddesinde belirtilen bir yıllık sürenin baslangıç ve bitis tarihlerinin takvim yılının baslangıç ve bitis tarihleri esas alınarak uygulanması,”
    2)- lgi Genelgenin;
    DİGER HUSUSLAR baslıklı (7) nci bölümünün 6 ncı maddesinin asagıdaki gibi degistirilmesi,“6) Model yılı 2010 ve sonrası yıllara ait araçların muayenelerinde Karayolları Trafik Yönetmeligi’nde belirlenen boyutlara uygun olmayanlar agır kusurlu olarak degerlendirilir.
    T.C.
    ULASTIRMA BAKANLIGI
    Kara Ulastırması Genel Müdürlügü
    Ancak, model yılı 2009 ve öncesi yıllara ait araçların muayenelerinde; Karayolları Trafik Yönetmeligi’nde belirlenen boyutlara uymayan bir durumun tespiti halinde, baska emniyetsiz ve agır kusurların bulunmaması sartıyla bu araçların muayeneleri onaylanır ve muayene raporuna “Aracınızın boyutlarının 31/12/2011 tarihinden sonraki muayene (periyodik muayene, zorunlu muayene, tadilat muayenesi veya tespit muayenesi) tarihine kadar
    Karayolları Trafik Yönetmeligi’ne uygun hale getirilmesi zorunludur. Aksi taktirde bu durum agır kusur olarak degerlendirilecek ve muayene raporu onaylanmayacaktır.”
    serhi yazılır ve bu araçların 31/12/2011 tarihinden sonra yapılacak muayenelerinde Karayolları Trafik Yönetmeligi’nde belirlenen boyutlara uygun olmayanları agır kusurlu olarak degerlendirilir.”
    2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 8 ve 35 inci maddeleri ile Araç Muayene stasyonlarının Açılması, sletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeligin 8 inci maddesi çerçevesinde olmak üzere ve bunların Bakanlıgımıza vermis oldugu yetkiye
    istinaden uygun görülmüstür.
    Bilgilerini ve gereginin buna göre ifasını arz/rica ederim.
    Binali YILDIRIM
    Bakan
    DAGITIM:
    Geregi
    -Ulastırma Bölge Müdürlükleri
    -Tüvturk Kuzey Tasıt Muayene
    stasyonları Yapım ve sletim AS.
    -Tüvturk Güney Tasıt Muayene
    stasyonları Yapım ve sletim AS.
    Bilgi
    - İçisleri Bakanlıgı
    -Sanayi ve Ticaret Bakanlıgı
    - İlgili sektör kurulusları
    ŞİRKET ARAÇLARININ VEKALETLE TÜVTÜRK ARAÇ MUAYENE YAPTIRILMASI İÇİN YAZI ÖRNEĞİ
    Yazı Örneği
    [Şirket Antetli Kağıdı]
    .. / .. /....
    Sayın Yetkili,
    Mülkiyeti şirketimize ait olan aşağıda plakaları veya şasi numaraları belirtilen ........... adet aracın muayenesini yaptırmaya tam yetkili ve mezun olmak üzere, şirketimiz çalışanlarından ................................... T.C. kimlik nolu ..........[Ad – Soyad ].............., şirketimizce vekil tayin edilmiştir.
    Bilgilerinize sunarız.
    [Firma Unvanı]
    [Firma Vergi Dairesi / Vergi No]
    [Şirket Yetkilisi Ad ve Soyadı]
    [Kaşe ve imza]
    Plaka veya şasi no (elle yapılan ekleme veya düzeltmeler kabul edilmeyecektir )
    1.
    2.
    3.
    Ek: Şirket imza sirküleri veya noter onaylı sureti (Geçerlilik tarihi içinde olmalıdır)

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Mahmut Bürke ().

  • Bilgilendirme ve paylaşım için teşekkürler Mahmut abi yanlız zaten galericiler ve diğer vatandaşlar için alım, satım ve tescil vekaletnamelerinde muayene yaptırmayı içeren yetki var süre konusunda 1 ay içerisinde düzenlenmiş olma şartı bizim için iyi olmuş hayırlısı inşallah hep gidecek değil ya birazda gelsin biiznillah, selam ve dua ile...

    <p>İNSANDA YOKSA EDEP... NEYLESİN MEDRESE NEYLESİN MEKTEP... OKUSA ALİM OLSA MERKEP... BAK YİNE MERKEP YİNE MERKEP...</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen metin ().

  • ARAÇ MUAYENE VEK.TÜVTÜRK GERÇEK KİŞİ ARACI İÇİN


    VEZNE KODU : 1.2 -Maktu harca tabi-Damgasız


    - Vekaletnamede mutlaka araç plakası yazılacak.
    - Vekaletnamede aracı muayeneye götürecek kişinin vekilin T.C. kimlik numarası ve ad, soyadı belirtilecek.
    - Sadece bir araç için vekaletname düzenlenecek.
    - Birden fazla araç için tek vekaletname DÜZENLENEMEZ.


    -Vekalet verenin ve Vekil olanların T.C. kimlik numarası eklenir. TNB1996/1 sayılı genelge,


    -Vekil olan vekalet veren isminde çıkıntı yapılamaz.


    -Vekalet 1 AY süreli olacağı için vekaletin üst kısmına dikkat çekecek şekilde DİKKAT (1 ay sonu hesaplanarak ) SÜRELİDİR ve Vekaletin içine”.../.../...(rakamla) ayrıca....yılı,....ayı....günü (yazıyla) mesai bitimine kadar geçerlidir” diye yazılır.


    Süre alanı içine yazılacak tarih bilgisi sonrasında F4 tuşuna basarak Alan Okuma ile otomatik olarak açılımı yapılmaktadır.


    Tarih bilgisinin gün.ay.yıl (Örnek : 01.01.2007) formatına uygun girilmesi gerekmektedir.


    Sonu tatil gününe rastlayan süreler eklenmemektedir.Bir önceki veya bir sonraki gün denenmelidir.


    -Muayeneye götürülen aracın ruhsat sahibi başka bir kişi ise
    vekalet düzenlenir.
    -İçinde bulunulan takvim ayı içinde istasyona götüreceğiniz ilk araç ise ek bir belge olmaksızın aracı muayeneye götürebilirsiniz
    -Bulunduğunuz takvim ayı içinde istasyona daha önceden araç götürdüyseniz, aracın ruhsat sahibinden alınmış noter onaylı vekaletname ile istasyona gitmelisiniz.




    ÖRNEK VEKALETNAME


    (BİR AY SÜRE İLE GEÇERLİ OLACAK ŞEKİLDE TARİH YAZILACAK)



    Sahibi olduğum plakasız ....... şasi numaralı motorlu kara nakil vasıtamın muayenesini yaptırmaya, Motorlu Taşıtlar Vergisi ilişik kesme belgesini almaya, muayene ile ilgili her türlü evrak, dilekçeleri tanzim ve imzalamaya, muayene ile ilgili bütün işlemleri takip etmeye ve bitirmeye, birlikte veya ayrı ayrı ifayı vekalete, yetkili olmak üzere, ........... tarafımdan vekil edildi.

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.