PLAKA DEĞİŞİKLİĞİ

  • Günaydın arkadaşlar, Cumanız mübarek olsun öncelikle. Bir araç satışımız var, 35 plakalı ve plaka değişikliği beyan edilerek satışı yapılmış; geçici tescil belgesiyle yasal süresi içerisinde gelen ilgili eşine satış yapmak istemektedir. Yeni ruhsatı alınmadığından plaka şu an 35 olarak gözüküyor. Eşine yapacağımız satışta plaka değişikliğini işaretleyecekmiyiz?
    NOT: 35 olan plakanın 48 olmasını istiyorlar ilgililer. Düşüncelerinizi bekliyorum, saygılarımla...

  • eğer plaka değişikliği beyan edilmiş ve yeni plaka değiştirilmeden satış yapılmak isteniyor ise ancak 3. şahısta plaka değişikliği talep ederse satış yapılabilir yoksa ilgili ilk satıştaki taahhüdünü yerine getirmelidir.

  • plaka değişikliği beyan edilerek satış yapılmışsa
    yeni ruhsat çıkmadan satış yapılmamalıdır.
    Yoksa çıkacak sorun tamamen noteri bağlar.
    Burdaki trafikteki memurlar kabul etmiyolar
    plaka değiikliğ beyan edilerek satış yapılmışsa
    geçici ruhsatla satış yapmayın
    yeni ruhsatı çıkarsınlar ondan sonra satış yapın diye tlf aradılar
    yönetmelik böyleymiş.

  • Bana kalırsa yapılabilir ama yinede sizler bilirsiniz. Çünkü ilk satışı müteakip alan kişi sevk edilen trafik şubesine müracaat etmediyse, mevcut plaka kayıtları halen ilgili araçta görünür. Dolayısıyla kanuni süresi içinde geçici ruhsatla satış yapılabilir diye düşünüyorum. (Örneklerini icra ettik)

  • Satıştan sonra plaka değişikliği olsun yada olmasın kişi sigorta yaptırmadığı sürece ruhsat düzenlenmez (Emniyet Müdürlüğü 2010 yılı Tescilli Araçların satış, devir ve tescil işlemleri Başlıklı Genelgesi 12.b.3 maddesi). Bundan dolayı 1 aylık süre içerisinde ibraz edilen geçici tescil belgesi ile satış yapılmasında hiç bir sakınca yoktur.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

  • satış yapılmasında sakınca yoktu, geçici belgede süresi dolmamış zamanı içerisinde satış yapacaktık ama plaka değişikliği konusunda tereddüte düştük, 35 plaka ile ilk satış yapılmış izmir'de, yasal süresi içinde bize geldi alıcı ve satış yapmak istedi eşine. Elimizdeki geçici belgede plaka olarak 35 yazıyordu, yapıp yapmamak konusunda tereddüte düşünce yeni ruhsat çıkartın öyle yapalım dedik :)

  • Ben onlarca defa yapmışımdır bu durumdaki satışları, hiçbir sorun yaşamadım, bilginize.
    - 35 plaka üzerinden yapacağınız için plaka değişikliği seçilmeli.

  • O zaman sevgili meslektaşlarım ortaya şöyle bir netice yorumu çıkıyor: Trafik polisinin uygulamasına (keyfiyetine) göre bu tür geçici ruhsata göre satışlar değişkenlik gösteriyor.


    Amma ve lakin, sonuç açısından bu tür satışlar sonrasında sorun(trf.şb.) çıkmaması gerekiyor.


  • satış sırasında plaka değişikliği olmasını beyan etmeyenlerin daha sonra plakalarını değiştirmek istemeleri halinde aşağıdaki yazılı kanun maddesine göre işlem yapılacaktır.



    Alıntı

    MADDE 1 – 18/7/1997 tarihli ve 23053 sayılı Mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


    “c) İlk defa tescili yapılan her araca bir tescil plaka numarası tahsis edilir. Satış veya devir işlemlerinde daha önce düzenlenerek bir önceki araç sahibine verilmiş olan motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları yeni sahibine devredilir. Yerleşim yeri adresi dışındaki başka bir trafik tescil kuruluşunda kayıtlı araçları satın veya devir alanlar ile yerleşim yeri adresi değişenlerin araçlarına yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunun plakasını alabilmeleri isteklerine bağlıdır. İsteğe bağlı olarak tescil plaka numarasının değiştirilecek olması halinde bu değişiklik; araç sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin ibrazı zorunlu belgelerle birlikte yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşuna bir ay içerisinde müracaat etmeleri suretiyle yapılır. Aracın tescil plaka numarası, can ve mal güvenliğinin gerekli kıldığı hallerde mülki amirin talebi ve İçişleri Bakanlığının onayı ile aracın kayıtlı olduğu yer trafik tescil kuruluşunda başka bir tescil plaka numarası ile değiştirilebilir.


    Diplomatik ve konsüler muafiyeti bulunan kişilere ait araçlar ile çeşitli nedenlerle ülkemizde bulunan yabancı kişilere ait araçların vatandaşlarımıza satış veya devir yapılması, ayrıca Ulaşım Koordinasyon Merkezleri, İl veya İlçe Trafik Komisyonlarınca karar alınmak suretiyle belirlenen harf gruplarının tahsis edildiği tescil plakası ile ticari amaçla çalışan araçların kullanım amacının değişmesi halinde, bu araçlara varsa eski tescil plaka numarası yoksa bu Yönetmeliğin 56/b ve 57/a maddeleri hükümleri doğrultusunda tescil plaka numarası tahsis edilir. Buna dair usul ve esaslar Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.”

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

  • teşekkürler özgür bey. trafik diyorki plakayı değiştirmek istiyorsa, ya memur olup tayin sebebi varsa, yada başka bir yerden ikameti değiştireceği plakanın bağlı bulunduğu adrese yeni nakil olması ğerekli diyor bundan dolayı yapmıyorlar; sizin gönderdiğimiz yazıda ;


    isteğe bağlı olarak tescil plaka numarasının değiştirilecek olması halinde bu değişiklik; araç sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin ibrazı zorunlu belgelerle birlikte yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşuna bir ay içerisinde müracaat etmeleri suretiyle yapılır. 'diyor
    ibrazı zorunlu belgeler:ya adres yeni nakil olacak, yada atama yoluyla gelmiş olacak bunlarıda belgelendirecek ancak öyle olur diyor

  • arkadaşlar her trafiğin kendine göre uygulaması var
    onun için bence riske girmemek gerekir
    bizim bölgede plaka değişikliği yapılarak satış yapılmışsa
    yeni ruhsat çıkmadan geçici tescil belgesi ile satış yapmıyoruz
    trafikte böyle istiyor ve bu konuda yazılarıda varmış


    bir çok sefer yaparsın sorun olmaz
    peki bir kere sorun oldu trafikte kabul etmedi ne yapılacak bu duramda
    sorumluluk tamamen satışı yapan noterindir
    bu durumda ne yapılacak

    <p>"İNSANİ YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN"</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen VERDELENTEL ().

  • Kemalettin Bey;


    Bu konuda sizinle aynı fikirde değilim, biz satışları hazırlarken kimsenin keyfi uygulamasına göre hareket etmek zorunda değiliz. Yönetmelik var diyorlarsa yukarıda aktardığımdır ve gayet açıktır, yok başka yazı var diyorlar ise ibrazını isteyin. Başkalarının keyfine göre kimseyi mağdur etmeye hakkımız olmadığını düşünüyorum.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...


  • Kemalettin Bey;


    Bu konuda sizinle aynı fikirde değilim, biz satışları hazırlarken kimsenin keyfi uygulamasına göre hareket etmek zorunda değiliz. Yönetmelik var diyorlarsa yukarıda aktardığımdır ve gayet açıktır, yok başka yazı var diyorlar ise ibrazını isteyin. Başkalarının keyfine göre kimseyi mağdur etmeye hakkımız olmadığını düşünüyorum.


    BENDE SİZE KATILIYORUM AMA ADAMLAR İÇ GENELGEMİZ VAR DİYORLAR
    YAPACAK BİŞEY YOK KABUL ETMEYİNCE VATANDAŞIN DÖNÜŞÜ BİZE OLUCAK

  • GÜNAYDIN.YENİ YAPACAĞIN SATIŞTA PLAKA DEĞİŞİKLİĞİNİ BELİRTMEN GEREKİYOR.YOKSA PLAKA 35 OLARAK KALIR.TESCİL BELGESİYLE YAPILAN SATIŞLARDA PLAKA DEĞİŞİKLİ OLARAK SATILMIŞ OLSA DAHİ YENİDEN PLAKA DEĞİŞİKŞİĞİ BELİRTİLMELİDİR.İYİ ÇALIŞMALAR.

  • Merhabalar geçici tescil belgesi ile gelen satışlar ile alakalı TNB'den görüştüğüm bir bayan herhangi bir sakınca konusunda emniyetin bir bildirimde bulunmadığını lakin bazen plaka değişikliği yapılan durumlarda emniyetin sisteminde sıkıntı oluştuğu şeklinde bir açıklamada bulundu bana. Ayrıca bir gün içerisinde aynı aracı 3 kez satış yaptım şahısların isteği üzerine herhangi bir sıkıntıda yaşamadım. Saygılar