ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İMZA SİRKÜSÜ

  • ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İMZA SİRKÜLERİ


    VEZNE KODU : 44.1


    Harçlı işlemlerde uygulanacak koddur. İmza adedi mutlaka girilmeli.



    Ø Onaylama şeklinde yapılır.


    Ø İlgilinin resmi yapıştırılmaz.


    Ø İlgilinin Kimlik fotokopisi eklenmez.


    Ø En az iki asıl yapılır. Asıllardan biri noterlikte kalır, diğer asıl nüsha İlgiliye verilir.


    Ø Yetki belgesinin fotokopisi müstenidat olarak eklenir


    Ø İmza sirkülerinin başlangıç süresini belirlemek için; kuruluşlarda sözleşme tarihi, kurulu bulunanlarda ise; yetkinin dayanağı olan karar tarihi esas alınır.


    Ø Suret olarak düzenlenemez. Her işlem asıl olarak değerlendirildiğinden, her İşleme, tüzel kişiliği temsile yetkili ilgilinin veya ilgililerin yan yana 3 adet imzası alınır. Ticaret Sicil memuru daha fazla sayıda imzanın tasdik ettirilerek kendisine verilmesini isteyebilir.


    Ø İmza sirkülerindeki imzaların huzurda atılması şarttır. Bu yüzden klişe veya suret yoluyla çoğaltılmış imzalar kabul edilmemelidir.


    Ø Sirküler metninin, sözleşme maddesi veya karar metni ile dikkatle karşılaştırılarak aralarında fark olup olmadığı mutlak surette belirlenmelidir. Fark var ise, ana sözleşme ve karar esas alınarak düzeltilmelidir.


    Ø Yetki belgesinin imza sirkülerine müstenit olarak alınması ve bir fotokopisinin eklenmesi gerekir.


    Ø Vekâleten, velayeten, temsilen yapılamaz.


    Ø Müşterek temsilde kendisine asaleten, diğer imza yetkiliye vekaleten tüzel kişiliğin temsili mümkün değildir ( 1984/41 )


    Ø Üçüncü kişileri yanıltıcı ve aldatıcı nitelik taşıyan sirküler talepleri kabul edilmemelidir. Aksi takdirde ağır tazminat talepleri ile muhatap olunur.