Toprak Mahsulleri Ofisi

  • 1938 yılında kurulan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), sermayesinin tamamı devlete ait, 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe ve faaliyetlerinde özerkliğe sahip, sorumluluğu sermayesi ile sınırlı bir iktisadi devlet teşekkülüdür.


    233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname


    Teşebbüs Genel Müdürünün görev ve yetkileri:




    Madde 13 – Genel müdürün görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir:


    1. Teşebbüsü; kanun, tüzük ve yönetmelik hükümleri ile yönetim kurulu kararları doğrultusunda yönetmek,


    2. Teşebbüsü, idare ve yargı mercilerinde ve üçüncü kişilere karşı temsil etmek ve temsil yetkisini gerektiğinde devretmek,


    3. Genel müdür yardımcıları, daire başkanları, müessese müdürleri veya benzer görevlere alınacak personelin atanmalarını yönetim kuruluna teklif etmek,


    Müessese Müdürü:


    Madde 20 – 1. Müessese müdürü, teşebbüs müdürünün teklifi üzerine yönetim kurulunca atanır.


    2. Müessese müdürü olarak atanabilmek için, en az dört yıl kamu kurum ve kuruluşlarında olmak üzere toplam asgari sekiz yıl başarı ile çalışmış olmak ve genel müdürde aranan diğer niteliklere sahip bulunmak gerekir.


    Müessese Müdürünün görev ve yetkileri:


    Madde 21 – 1. Müessese Müdürü; müesseseyi, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümleri ile yönetim kurulu ve yönetim komitesi kararları doğrultusunda yönetir.


    2. Müessese müdürü, idare ve yargı mercilerinde ve üçüncü kişilere karşı müesseseyi temsil eder. Temsil yetkisini gerektiğinde devredebilir.

  • KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ İMZA SİRKÜLERİ


    VEZNE KODU : 44.1


    Harçlı işlemlerde uygulanacak koddur. İmza adedi mutlaka girilmeli.


    VEZNE KODU : 44.2


    Harçtan muaf olan kamu iktisadi teşebbüslerine ait işlemlerde uygulanacak koddur.



    Ø Onaylama şeklinde yapılır.


    Ø Kamu iktisadî teşebbüslerinde temsil yetkisi genel müdüre aittir.


    Ø Genel Müdür, bu yetkisini müdür yardımcılarına ve astlarına devredebilir.


    Ø Genel müdürün imza yetkisinin veya yetkilerini devir ettiği kimselerin imza yetkisinin tescil ve ilân edilmeleri zorunludur. T. T. Kanunu 343. madde


    Ø İlgilinin resmi yapıştırılmaz.


    Ø İlgilinin Kimlik fotokopisi eklenmez.


    Ø En az iki asıl yapılır. Asıllardan biri noterlikte kalır, diğer asıl nüsha İlgiliye verilir.


    Ø Suret olarak düzenlenemez. Her işlem asıl olarak değerlendirildiğinden, her İşleme, tüzel kişiliği temsile yetkili ilgilinin veya ilgililerin yan yana 3 adet imzası alınır. Ticaret Sicil memuru daha fazla sayıda imzanın tasdik ettirilerek kendisine verilmesini isteyebilir.


    Ø Kanunla ve KHK ile kurulmuş olan Kamu iktisadî teşebbüslerine ait kanunun resmi gazetede yayınlanmasından veya ticaret sicil gazetesinde ilanından sonra yapılır.


    Ø Tüzel kişiliği adına yapılacak olan noterlik işlemlerinde ve tasdik edilecek sirkülerlerde müstenit olarak, kanunla ve KHK ile kurulmuş olan Kamu iktisadî teşebbüslerine ait kanunun veya kararların mutlak surette resmi gazetede veya ticaret sicilinde tescil ve ilân edilmiş olmaları ve ilânın yapıldığı resmi gazetenin ticaret sicili gazetesinin tarih, sayı ve sahifeleri gösterilerek alınması gerekir.


    Ø Ticaret siciline tescil ile ilân arasında geçecek uzun süre nedeniyle kararın veya ana sözleşmenin, ticaret sicili memurluğunca "İşbu karar memurluğumuzca tescil edilmiş olup, ilânı derdesttir" şeklinde yazılacak meşruhat ile imza sirküleri yapılabilir.


    Ø Sirküler metninin, tescil ve ilân edilmiş bulunan kanun hükmünün ilgili maddesi veya karar metni ile dikkatle karşılaştırılarak aralarında fark olup olmadığı mutlak surette belirlenmelidir. Fark var ise, kanun hükmü ve karar esas alınarak düzeltilmelidir.


    Ø Kanunla ve KHK ile kurulmuş olan Kamu iktisadî teşebbüslerine ait kanunun ilgili maddesinin veya idare ve temsile dair kararların ilân edildiği Ticaret sicili Gazetesinin imza sirkülerine müstenit olarak alınması ve bir fotokopisinin eklenmesi gerekir.


    Ø Vekâleten, velayeten, temsilen yapılamaz.


    Ø Üçüncü kişileri yanıltıcı ve aldatıcı nitelik taşıyan sirküler talepleri kabul edilmemelidir. Aksi takdirde ağır tazminat talepleri ile muhatap olunur.


    Ø İmza sirküleri yapılırken dayanılan kanunla ve KHK ile kurulmuş olan Kamu iktisadî teşebbüslerine ait kanunun ya da genel kurul kararında gösterilen sürenin, sirküler metninde ve müstenidatın da belirtilmesi gereklidir.



    Ø Kamu iktisadi teşebbüslerinin temsili ( Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkındaki 233 s. Kanun Hükmündeki Kararnamenin 13. maddesinde, genel müdürün teşebbüsü idare ve yargı mercilerinde ve üçüncü kişilere karşı temsil etmek ve temsil yetkisini gerektiğinde astlarına devredebileceği hükmü yer almaktadır. Bu itibarla, genel müdürün ve yetkilerini devir ettiği kişilerin de T.T.K. 343. Maddesine göre tescil ve ilan ettirilmesi gerekmektedir ) 1995/77 ( Kısmen değişti : Kamu İktisadi Kuruluşu sayılan Türk Telekominikasyon Anonim Şirketinin Genel Müdürünün temsil yetkisi de yine anılan 233 sayılı KHK. den kaynaklandığından, sözleşme tasdiki sırasında notere yetki belgesi ve ticaret odası kaydı vermesine gerek bulunmamaktadır ) 1996/19


    ÜNVANI :[.... ]
    ADRESİ :[...............]




    Türkiye Ticaret sicili gazetesinin [.............] tarih ve [............] sayısının [.........] sayfasında tesçil ve ilan olunan [............] yönetim kurulunun [...........] tarih ve [............] sayılı kararı gereğince, [Şube Müdürü] ünvanı ile [.......] derecede imza yetkisi ile atanmam nedeniyle [.... TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ ŞUBESİ] adına yapacağım tüm işlemlerde aşağıda örneği görülen imzamı kullanacağımdan imzamın tastikini talep ederim.




    ÜNVANI :[.... .........YETKİLİSİ :[................. ] [T.C. No : ] []


  • peki toprak mahsülleri ofisi teknikerine imza sirküleri yapılabilirmi?


    Tekniker üçüncü kişilere karşı ne sıfatla temsil edecek veya nelere imza atacak ?


    Kamu iktisadî teşebbüslerinde temsil yetkisi genel müdüre aittir.
    Genel müdürün imza yetkisinin veya yetkilerini devir ettiği kimselerin imza yetkisinin tescil ve ilân edilmeleri zorunludur. T. T. Kanunu 343. madde

  • Erkan bey, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ticaret sicilinde kaydı yokmuş, ticaret siciline sordum, yani tescil olmuyormuş, bizim burda ofiste müdür veya ajans amiri yok, birinci derece imza yetkisi olan bi tek tekniker var, bi de ikinci derece imzaya yetkili Muhasebeci

  • Tüzel kişiliği adına yapılacak olan noterlik işlemlerinde ve tasdik edilecek sirkülerlerde müstenit olarak, kanunla ve KHK ile kurulmuş olan Kamu iktisadî teşebbüslerine ait kanunun veya kararların mutlak surette resmi gazetede veya ticaret sicilinde tescil ve ilân edilmiş olmaları ve ilânın yapıldığı resmi gazetenin ticaret sicili gazetesinin tarih, sayı ve sahifeleri gösterilerek alınması gerekir.