EVCİL HAYVAN GENETİK KAYNAKLARININ YERİNDE KORUNMASI SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ

  • EVCİL HAYVAN GENETİK KAYNAKLARININ YERİNDE KORUNMASI SÖZLEŞMESİ


    KONU
    Madde 1- Bu Sözleşmenin konusu, Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği’nde (2011/26) yer alan evcil hayvan ırklarının yetiştirici şartlarında korunmasına ilişkin görev, yükümlülük ve destekleri kapsar.


    TARAFLAR
    Madde 2- İşbu sözleşme GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI adına ------ ile Kafkas Arı ırkını ---- ili ------ ilçesi ve köylerinde muhafaza edecek yetiştiriciler adına ------------- arasında yapılmıştır.


    KAPSAM
    Madde 3- Yetiştiriciler Kafkas arı ırkından toplam ----- Adet Koloniden oluşan koruma kolonileri ile programa katılır ve bu sayı üzerinden destek alır. Yetiştirici/yetiştiriciler, koruma amaçlı olarak bulundurduğu saf Kafkas arısı ırkı ile arzu ettiği kadar kovan (koloni) sayısını genişletebilir. Ancak oğul verme satın alma gibi nedenlerle genişleyen sürülerde bu koloniler için ek ödeme yapılmaz. Sürü sözleşmede belirlenen sayının altına düşürülmez. Sadece projede hedeflenen toplam koloni sayısının yetersiz olduğu durumlarda; proje liderinin kontrolü, sözleşme yapılan yetiştiricinin taahhüdü ve TAGEM’in onayı ile hedeflenen sayıya ulaşılıncaya kadar desteklemeye esas koloni sayılarında yıllar itibariyle artış yapılabilir ancak bu sürülerde sayı bir önceki yılda desteklemesi yapılan koloni sayısının altına düşürülemez.


    Madde 4- Kolonilerin bakım besleme ve sağlık giderleri yetiştiriciye aittir. Yetiştirici yapılması zorunlu olan sağlık mücadelelerini kendi tarafından yapmakla mükelleftir. Ayrıca proje lideri veya İl/İlçe Müdürlüğü Veteriner Hekiminin sağlık yönünden uygun göreceği mücadeleleri yaptırmakla yükümlüdür. Yetiştiriciler, proje liderinin bölgenin mevcut yem kaynaklarını dikkate alarak tavsiye edeceği bakım ve besleme programına uyacaklardır.


    Madde 5- Yetiştirici/yetiştiriciler, koruma yerinde ikamet eder, destek aldığı türün farklı ırklarını bir arada bulunduramaz ve herhangi bir melezleme yapamaz.


    Madde 6- Yetiştirici/yetiştiriciler kolonilerini yangın, deprem ve sel gibi doğal afetlerde meydana gelen zayiat dışında her ne suretle olursa olsun elden çıkaramaz. Hastalık ve vahşi hayvanlar tarafından oluşan zararlar sonucunda eksilen sayı yetiştirici tarafından o ırka ait saf kolonilerle, proje lideri onayı ile tamamlanır. Bu durumlar bağlı bulunulan il ve/veya ilçe Veteriner Hekimince belgelendirilir. Saf hayvan temin etmede güçlük çekilen ırklarda ilgili projenin koloni materyali sayısı ilgili seçim komisyonunun kararıyla değiştirilerek yetiştirici ile yeni bir sözleşme yapılır.


    Madde 7- Bakanlık gerekli görülmesi durumunda işletmelerdeki kovanlardan klinik muayenelerinin yapılmasına arı örneği, petek, larva, bal, propolis, polen ve benzeri örneklerin alınarak laboratuvar tetkiklerinin yapılmasına karar verebilir. Çiftçi kolonilerde yapılacak her türlü ölçüm tartım ve verim tespitinde teknik eleman ve proje lideriyle işbirliği halinde olacaktır.


    Madde 8- Koruma altına alınacak kolonilerin Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı olması şartı aranacaktır. Sürüde mevcut kolonilerin kayıt altına alınması amacıyla kullanılacak olan koloni plaka numaralarının çıkarılması vb. masraflar yetiştiriciye aittir.


    Madde 9- Oğul mevsimini müteakip elde edilen kolonilerden ırk özelliği göstermeyenler proje lideri onayı ile kovanın anası saf ırk özelliği gösteren analar ile değiştirilir.


    Madde 10- Yetiştirici/yetiştiriciler sözleşme süresince başlangıçtaki koloni ikamet yerini proje lideri bilgisi dışında (köy, yayla) değiştiremez.


    Madde 11- Yetiştirici /yetiştiriciler sözleşme süresince kolonilerini satamaz, devredemez ve rehin hakkı tesis edemez. Sözleşme süresi sona ermeden (doğal afet, salgın hastalık, yetiştiricinin ölümü durumları hariç) her ne sebeple olursa olsun programdan ayrılan yetiştirici almış olduğu desteği yasal faizi ile geri öder.


    Madde 12- Sözleşme süresi sona erdiğinde yeni bir sözleşme yapılmadığı/yapılamadığı takdirde mevcut sürü sözleşme süresinin bitiminde Seçim Komisyonu’nun belirleyeceği esaslar doğrultusunda o günkü rayici bedeli mukabilinde sözleşme yapılarak başka bir yetiştiriciye veya enstitüye/istasyona devredilebilir. Bu süreç içinde yetiştirici sürüsünü satamaz, devredemez ya da rehin hakkı tesis edemez. Yetiştiricinin ölümü halinde varisleri isterlerse yeni bir sözleşme ile koruma programına devam edebilirler. Devam etmek istememeleri durumunda sürü Seçim Komisyonu’nun belirleyeceği başka bir yetiştiriciye rayici bedeli mukabilinde devredilebilir. Bakanlık isterse sürünün bir kısmını ya da tamamını enstitüye/istasyona alabilir. Varisler bütün bunları kabul etmezse alınan destek ödemelerini yasal faizi ile geri öderler.


    Madde 13- Proje liderinin uygun görmesi halinde Birlik /Yetiştirici koloniler arasında fazla saf ana arıların mübadelesi yapılabilecektir. Birlik/Yetiştiriciler bu mübadeleyi kabul edecektir.


    ÖDEME
    Madde 14- Bakanlıkça o yıl için belirlenen miktarda destekleme ödemesi yapılır. Proje liderinin hazırlayacağı rapor ve komisyonun uygun görüşü ile yıllık ödemelere devam edilir. Aksi halde ödeme durdurulur.


    SÜRE
    Madde 15- Sözleşme imzalandığı tarihte yürürlüğe girer ve 5 yıl devam eder, tebliğ ve sözleşme şartlarını yerine getiren yetiştiricilere sözleşme sona erinceye kadar destekleme ödemesi yapılır.


    CEZAİ HÜKÜMLER
    Madde 16- 06 Mayıs 2011 tarih ve 27926 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği’nde” ve bu sözleşmede yer alan maddelerde istenenleri yerine getirmeyenler, mücbir sebepler dışında uygulamalardan vazgeçenler, haksız ödendiği tespit edilen veya iptal edilen destekleme ödemeleri ile ilgili alacaklar, ödemenin yapıldığı tarih itibarıyla, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümlerine göre ilgiliden veya ilgililerden (müştereken ve müteselsilen) tahsil edilmek üzere ilgili vergi dairelerine intikal ettirilir.


    Madde 17- Sözleşme süresince ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıklarda yerel mahkemeler yetkilidir.


    -İşbu 17 maddeden ibaret sözleşme ...... tarihinde ... asıl .... suret olarak düzenlenmiştir.





    “Bu sözleşmenin tüm maddelerini, GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
    koşullarını kabul ediyoruz.” ADINA-------
    ------- BİRLİĞİ ADINA




    -2010/94 SAYILI GENEL YAZI (HARÇ DAMGA MUAFİYETİ)
    -EKTE BULUNAN VERGİ DAİRESİ GÖRÜŞÜNE GÖRE (HARÇ DAMGA MUAFİYETİ)