Tarım Kredi Kooperifleri imza sirküleri

  • ...Tarım Kredi Kooperatifleri 1581 SK. 21. md.sine göre ticaret siciline tescil ve İlan edilme kuralına tabi değildir. Ticaret sicilinde kayıtları yoktur.


    Kurucu ortaklarca İmzalanan ana sözleşmeleri noterce onaylandıktan sonra Merkez Birliğince Tarım Bakanlığına sunulur.Bakanlığın izin ve tasdikinden sonra tüzel kişilik kazanırlar.


    Tarım Kredi kooperatiflerinin ayrı ayrı tüzel kişiliği olduğundan ayrı ayrı gayrimenkul tasarrufuna yetkilidirler.


    Gayrimenkul tasarrufu yönetim kurulunca merkez birliğin müsaadesi İle yapılabilir.


    Tapuda temsil Koop. Müd. ve bir yetkilinin müşterek İmzaları ile olur.Tapu işlemlerinde merkez birlikçe verilen yetki belgesinde gayrimenkul tasarrufuna yetki verildiği ve İşlemi yapacak kooperatif yetkisinin isimleri belirtilecektir.


    Kredi ipoteklerinde merkez birliğin izni aranmaz.


    Ortakların kooperatifle yapacağı her türlü İşlemler ve ipotekler her türlü resim ve harç,damgadan muaftır.




    1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununun 19/3 maddesi uyarınca: Bu yasaya göre kurulmuş tarım kredi kooperatiflerinin kendilerine ait her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduğunun, notere tasdik ettirecekleri defterlerle belgelerden yalnızca noter ücreti alınıp, harç ödenmeyeceğinin unutulmaması,
    TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ TARIM SATIŞ KOOPERATİF VE BİRLİKLERİ (4572 s. K.)
    TEMSİL :


    Kooperatif ve birliklerde temsil yetkisinin kimler tarafından ve ne şekilde kullanılacağı örnek ana sözleşmelerde gösterilir.


    Ancak, bu kuruluşları taahhüt altına koyabilmek için; kooperatiflerde varsa müdür, birliklerde genel müdür veya bunların vekilleri ile yönetim kurulu başkan veya üyelerinden ya da kuruluş adına imzaya yetkili olanlardan birinin müştereken imzaları şarttır.


    Müdür bulunmayan kooperatiflerde ise, yönetim kurulu başkanı ile üyelerden birinin müşterek imzası yeterlidir.


    Kooperatif ve anonim şirketleri temsil edeceklerin imza sirküleri onaylanırken müstenit olarak gösterilen ana sözleşme veya genel kurul kararları ile belirlenen görev sürelerinin gösterilmesi gerekir. (1988/74 s.g.).


    Kamu kurum ve kuruluşları temsilen işlem yaptıracak kişilerden; kendi kimlikleri ile beraber sıfat ve yetkisini gösteren kimlik veya belge aranır.



    TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ ve BİRLİKLERİ


    YÖNETİM


    Kooperatifler için 4 yıllığına seçilecek 5 üye
    Bölge Birlikleri için 4 yıllığına seçilecek 7 üye
    Merkez Birlik için 4 yıllığına seçilecek 9 üyeden oluşur.


    -Kooperatifler ve bölge birliklerinde yönetim kurulları bir başkan ve bir başkan vekili seçerler
    -Merkez birliğinde ise yönetim kurulu ve iki başkanvekili seçer



    D İ K K A T


    NOT:Tarım Kredi Kooperatifleri Ana sözleşmesinin 43.maddesinde kooperatifi 3.kişilere ve idare ve yargı organlarına karşı kooperatif müdürü,müdür bulunmaması halinde müdür vekili temsil eder denilmektedir.Dolayısıyla kooperatif temsilcisi müdür ya da müdür vekili değilse Avukata vekaletname verme yetkisi bulunmamaktadır.Ana sözleşmeye bakılmalıdır.Avukat vekaletnamesinde müdür veya müdür vekili tek başına yetkilidir.


    ANCAK, Anasözleşmenin 43.maddesi gereğince kooperatifi 3.kişilere ve idare ve yargı organlarına karşı müdür veya müdürün bulunmaması durumunda müdür vekili temsil eder denilmektedir.Ancak, kooperatifi taahhüt altına sokabilmek içinmüdürün (veya müdürün bulunmaması durumunda) müdür vekilinin tek başına yetkisi yoktur.


    Bunun için(yani kooperatifi taahhüt altına sokabilmek için) :


    1-Müdür veya müdür vekili ile bir yetkili personel
    2-Müdür veya müdür vekilinden başka bir yetkili personel yok ise:
    Müdür veya müdür vekiliyle birlikte yönetim kurulu başkanı veya başkan vekili ileüyelerden biri(Müdür+yönetim kurulu başkanı+üye)
    3-Müdür veya müdür vekili de yoksa:


    Yönetim kurulu başkanı veya başkan vekili ile bir üye veya yetkili personelin
    Tarım kredi kooperatifi ünvanı altına imza koymaları gereklidir.




    1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri Kanununun 21.maddesi gereğince


    --Ticaret sicil gazetesine tesçil edilme zorunluluğu bulunmamaktadır.Ticaret sicilinde kayıtları bulunmamaktadır.


    --Tarım Kredi kooperatiflerinin ayrı ayrı tüzel kişilikleri bulunmaktadır.
    --Gayrimenkul tasarrufu merkez birliğin İzniyle yapılır
    --Tapuda temsil içinmerkez birliğin vereceği yetkiye dayanılarakkooperatif müdürü ve bir yetkilinin M ü ş t e r e k imzasıyla mümkündür.
    --Ortakların k o o p e r a t i f l e yapacakları her türlü işlemlerde vergi,resim,ve harç istisnası
    Bulunmaktadır. Defter belge tasdikinde de harç ve damgadan muaftır.Ancak, Tarım kredi kooperatiflerinin kendi bünyesinde olmayan 3.şahıslarla yapmış oldukları işlemlerde damga vergisi muafiyeti bulunmamaktadır.

  • Ankara, 13/9/1974
    Özü : Tarım Kredi Koop. Hk.


    GENELGE 35


    1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri Kanununun 19. madde­sinin A ve B bentleri şümulüne giren işlemlerde kullanılmak üzere düzenlenen ve işlem kâğıdında açıkça gösterilmek kaydıyla koope­ratif yetkilileriyle ilgililerine ait imza sirkülerlerinin her türlü vergi ve harçtan muaf tutulacağına ilişkin Adalet Bakanlığından alman 16/8/1974 tarihli, 24792 sayılı yazı aynen aşağıya çıkartılmıştır.
    Bilgileriniz ve gereği rica olunur.
    Saygılarımla,
    Başkan S. Halis TOKDEMİR
    (Ankara 14. Noteri)


    T. C.
    ADALET BAKANLIĞI
    Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü


    Sayı : 24792 16 Ağustos 1974
    Konu : Tarım Kredi Koop. Hk.


    TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINA


    İlgi : 2 Ağustos 1974 tarihli, 2421 sayılı yazınız.


    İlgide tarih ve sayısı gösterilen yazınız ile konu incelendi.
    1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri hakkındaki Kanunun 19'ncu maddesinin (A) bendide, «Bu kanuna göre kurul­muş ve kurulacak kooperatiflere ortak olmak üzere başvuran üreti­cilerle, ortakların kooperatifleri ile yapacakları her türlü işlemler ve bunlarla ilgili kâğıt belge, senet, beyanname, taahhütname, vekâ­letname, makbuzların her türlü resim, harç ve vergiden» yine aynı maddenin (B) bendinin (c) fıkrasında da; «Kooperatiflerin yapa­cakları kredi işlerine ilişkin bütün belge, senet, kâğıt, defter... ve-sair evrakın, bütün resim ve harçtan» muaf olacakları ve (C) ben­dinin üçüncü fıkrasında da, «Kooperatif, bölge ve merkez birlikle­rince Noterlere tasdik ettirilecek defterlerle belgelerden yalnız No­ter ücreti alınıp harç alınmayacağı, hüküm altına alınmış bulun­maktadır.
    1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümlerinin her türlü koo­peratifler hakkında uygulanması gerekmekle birlikte, tarım kredi kooperatifleri gibi özel kuruluş kanunu bulunan kooperatiflere kendi kanunu hükümlerinin uygulanacağı da tabiidir.
    Bu itibarla, 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu­nun 19'ncu maddesinin yukarıda açıklanan (A) ve (B) bentleri şü­mulüne giren işlemlerde kullanılmak üzere düzenlenen ve bu hu­sus işlem kâğıdında açıkça gösterilmek kayıt ve şartıyla gerek il­gililer ve gerekse kooperatif yetkililerine ait imza sirkülerlerinin her türlü vergi ve harçtan ve keza maddenin (C) bendinin üçüncü fık­rasına göre de kooperatifi temsile yetkili olanların her türlü imza sirkülerlerinin harçtan muaf tutulması gerektiği düşünülmektedir.
    Bilginizi rica ederim.
    Oğuz AKDOĞANLI
    Adalet Bakanı Y.
    Hukuk işleri Genel

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ibrahim dal ().