FESİH İHBARI

  • Sözleşmede tek taraflı feshetme maddesi var ise eğer,
    o zaman ihbarname yapmaya gerek yok,
    direk fesihname yapılıp,
    veznesi de fesihten kesilir
    ancak tek taraflı fesh edilemiyorsa
    o zaman fesih ihbarı yapılır ve ihbarnameden veznesi kesilir.
    Benim bu güne kadar uygulamam bu şekilde..

  • [size=2][/size][size=3] Tek tarafl[/size][size=2]ı olarak önceki bir akdin feshine ilişkin yazı, başlı başına fesihname sayıl- mamakta, ilgilisi bu yazıyı içeren dilek ve kararının muhataba ihbarını istediğine göre, muhataba yapılacak bildirimin ihbar olarak kabulü gerekir.
    [/size][size=3]Feshi ihbarların fesih değil, ihbar olarak kabulü gerekir [/size][size=2][font=comic sans ms,comic sans ms]( 1988/61 ) [/font][/size]

  • Arkadaşlar Geçen gün Erkan Akyüz beyle bu konu hakkında tartışmıştık ama konuyu bulamadım :D bulan olursa konuyu buraya atarsa sevinirim hatta Erkan beyin dsiplin kurulu kararını arşivime atmışım ;D ;D

    TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ


    DİSİPLİN KURULU BAŞKANLIĞI




    ESAS NO:2009/224


    KARAR NO:2009/277




    K A R A R




    İDDİA : T. Noterler Birliği Başkanlığının 04.09.2009 tarih ve Hukuk: 2503-16834 sayılı yazılarıyla; “Kara taşıt araçlarının uluslararası yük ve eşya taşımasında kullanmakta oldukları, C-2 yetki belgesinin A yetki belgesine sahip firmalara verildiği, bu firmaların kendi araçlarının üç katına kadar araç kiralayabildikleri bilahare üç katı sayısının bire indirildiği, bu nedenle firmaların yaptıkları taşıt kira sözleşmelerini feshettikleri, fesihnamelerin beş nüsha düzenlenmesi gerekirken ......... Noterliğinde tanzim olunan 11.01.2006 tarih ve 772 yevmiye nolu işlemle üç nüsha düzenlenip, kira sözleşmesinin yapıldığı Notere ve kiracıya bildirim yapılmadan işlemin bitirildiği ve firmaların tüm kiralık araçlarının toplu olarak işleme alındığını” bu nedenlerle ............ Noteri .......... hakkında gereğinin takdir ve ifası istenilmiştir.


    SAVUNMA : İddia ile ilgili savunması istenen .......... Noteri ........... 01.10.2009 tarihli savunmasında özetle; “Noterliğinde işlemlerin katipler tarafından yapılıp ilgilinin imzasının alınmasından sonra Başkatibi tarafından kontrol edildiği, mühürlenip vezne makbuzu kesildikten sonra, Notere imzaya getirildiğini, şikayete konu işlemde de aynı usulün uygulandığını, bir gün sonra daire nüshasının incelenmesinde, hatanın fark edildiğini, işlemi yapanın uyarıldığını, bir daha bu türden işlem yapılmaması konusunda Başkatip ve katiplere talimat verildiğini, herhangi bir kasıt olmadığını” beyan etmektedir.


    GEREKÇE VE SONUÇ : Dosyanın incelenmesinde;


    Şikayete konu işlemi T. Noterler Birliğine intikal ettiren ....... Noter Vekilinin 22.07.2009 tarihli yazısı ekindeki ........ Noterliğinin 11.01.2009 tarih ve 772 yevmiye sayılı fesih ihbarnamesi başlığı altındaki işlemde, fesih ihbarını yapan ilgilinin bu ihbarnameye ek 83 adet aracın taşıt kira sözleşmelerinin fesih edildiğini bildirdiği ve bilgi için Ulaştırma Bölge Müdürlüğüne gönderildiği anlaşılmaktadır.


    Daha sonra aynı işlem Noterlikten istenmiş ve makbuzu ile gelen işlemin yukarıdaki ile aynı olduğu görülmüştür. Makbuzunun incelenmesinden ise sadece bilgi için tebligat yapıldığı anlaşılmaktadır.


    Yapılan işlem fesihnamedir. Fesihnamedeki fesih iradesinin aktin diğer tarafına ulaşması gerektiği açıktır. Diğer yandan 1512 sayılı Noterlik Kanununun 81. maddesi uyarınca; tamamlanmasından sonra bir noterlik işleminin değiştirilmesi veya fesih ve iptal veyahut evvelki işin nitelik ve değeri değişmemek şartıyla düzeltilmesi, evvelki işlemin yapıldığı şekilde yeni bir işlemle yapılır. Yeni işlemin tarih ve numarası noterlik dairesinde bulunan evvelki işlem kağıdına yazılır. Şu kadarki, yeni işlem başka bir noterlikte yapılırsa, bu noterlik yeni işleme ait kağıdın bir nüshasını, gerekli açıklama yapılacak ilk işleme ait kağıda bağlanması için o işlemi yapan notere gönderir.


    Taşıt kira sözleşmesine dair fesihname kira sözleşmesi başka noterlikte yapılmış ise, sözleşmeyi yapan noterliğe, aktin diğer tarafına, bilgi verilecek makama gönderilecektir. Olayda bu gereklere uyulmadığı tartışmasızdır. Noter .......... da bu hatayı savunma yazısında kabul etmektedir.


    Beş nüsha düzenlenmesi gereken işlemin üç nüsha düzenlenerek yapılması 1512 sayılı Noterlik Kanununun 81. maddesine açıkça aykırılık teşkil ettiğinden, işlemi bu kurala uymadan yapan ........... Noteri .............. hakkında 1512 sayılı Kanununun 125. maddesi delaletiyle 126. maddenin (A) bendi gereğince “UYARMA CEZASI” verilmesine, işbu kararın ilgililerine tebliğine itiraz yolu açık olmak üzere 21.10.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi.21.10.2009.

  • Gülay hanım ve diğer arkadaşlara soruyorum bir sözleşme tek taraflı fesih yetkisi olsa dahi fesih yapılabilirmi ? Kemal sorum açık genelge net değil bende okudum. Dikkat edersen söz. tek taraflı fesih yetkisi var. Benim görüşüm sözleşmede olsa dahi fesih iki taraflı yapılan bir işlemdir. Tek taraflı yapılan işlemler fesih değidir. İhbar yada ihtar niteliğini taşır.

  • Kemal o soru ulaştırma bakanlığına fesih ihbarının bildirilip bildirilmiyeceği hakkında idi , valla ilgili benden istesin 81 ile bildiririm . Benden yapanlar Ulaştırma Bakanlığı 'nı istiyor ben bildiriyorum.

  • Bu gün böyle bir işlem yaptım. Kira sözleşmesinde" mal sahibi tek taraflı fesih hakkına sahiptir" . şeklinde madde vardı. Bende feshi ihbar yaptım ve makbuzunuda fesihnameden kestim. slmlar..




    Sayın meslektaşlarım ;


    Geçen yıl bu hususla ilgili teftiş esnasında yaşadığım bir durum var şöyleki; bir fesih ihbarı yapmışız müfettiş bunu gördü ve dedi ki bunu harç-damgasını neden fesih-nameden almadınız dedi, bende efendim bu fesih ihbarı dedim ve ekledim ve ayrıca sözleşmede bende yapılmış bir sözleşme idi akabinde şunu da ekledim müfettiş bey kişilerin sözleşmedeki şartlarda tarafların tek taraflı fesh yetkileri bulunmamaktadır böyle olunca bu fesih ihbarı olarak nitelendirilmiş ve ihbar harcı alınmıştır dedim sözleşmeyi getir bana dedi getirdim kontrol etti ve tamam doğru almışsın dedi. Burada benim anladığım şu ki eğer kişinin fesih ihbarı çektiği sözleşmede tarafların tek taraflı fesh yetkileri mevcut ise sözleşmede ve taraflardan biri fesih ihbarı çekiyor ise bu işlem fesih-name olarak değerlendirilip sözleşmenin türüne göre sözleşme değeri üzerinden harç-damga tahsili gerektiği lakin feshe konu sözleşme şartlarında tek taraflı fesih yetkisi yok ise ihbar mahiyeti ile değerlendirilip ona göre harç tahsil edilmesi gerektiği görüşündeyim. İyi çalışmalar. Saygı ve Selamlar....

  • Ali bey,
    biraz yoğunluğum olduğu için hemen yazamadım,
    önceki yıllarda çok olmasa da tek taraflı fesihname yapmıştık
    ve ben aksi bir bilgiye sahip değildim,
    hala yoğunluğum devam ettiği için araştırma zamanım olmadı henüz
    ama arada noterime sordum iki satırcık :)
    tek taraflı fesih değil ihbarı olur dedi
    ama yine altını çizeyim, geçmiş yıllarda tek taraflı fesihname yapıp
    ilgili yerlere bildirimini yapmıştım,
    imzalayan da noterimdi fakat yine de
    ben de sizinle birlikte doğrusunu öğrenecem burada ;)

  • Ankara, 22.9.1988
    Özü : Bazı feshi ihbarlar Hk.


    GENELGE
    (61)


    Maliye ve Gümrük Bakanlığından aldığımız 2.9.1988 gün ve HARÇ : 2232314-178/54049 sayılı yazıda :


    <<İlgi yazınızda başka bir akde atıfta bulunarak, tek taraflı olarak o akdi feshettiklerin dair bir yazının ilgililerce diğer tarafa ihbarının istenmesi halinde bu işlemin fesihname mi yoksa ihbar işlemi mi sayılacağı ve ne şekilde harç ve vergiye tabi tutulacağı hususunda Bakanlığımız görüşü sorulmaktadır.


    Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı 87/12462 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile değişik (2) sayılı tarifenin Il/2 pozisyonunda (her nevi tebliğ - 6830 sayılı Kanun hükümleri muvacehesinde muhataba yapılacak tebliğler dahil - ihbar. ihtar ve protestolardan muhataba tebliğ edilecek beher nüsha için 1000 TL.) harç tahsil edileceği hükme bağlanmıştır.
    Öte yandan, tek taraflı olarak önceki bir akdin feshine mütedair yazı başlı başına fesihname sayılmamakta, ilgilisi bu yazıyı içeren dilek ve kararının muhataba ihbarını istediğine göre, muhataba yapılacak bildiriminin ihbar olarak kabulü gerekmektedir.


    Bu nedenle, sözkonusu işlemin 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin
    lf/2 pozisyonuna göre beher nüsha için 1000 TL, harca tabi tutulması icabeder.>>
    denilmektedir.


    Bilinmesini ve yazının içinde açıklandığı üzere, başka bir akdin tek taraflı olarak feshine dair bir yazının ilgiliye tebliği istendiğinde buna göre işlem ifasını rica ederim.


    Saygılarımla,


    Türkiye Noterler Birliği Başkan Yardımcısı
    Halil KAYSI
    (Ankara 9. Noteri)



    Arkadaşlar yukarıda değerli meslektaşım Raziye Hanımında belirttiği üzere genelge o kadar açık ki,başka söze hacet kalmıyor.Biz Noterler olarak Devlet adına çalışan taşaron kuruluşlarız,yani noterler devlet adına tahsilat yapıp,kendi ücretlerini alarak tahsil edilen vergileri hazineye belirli müddet sonra yatırıyorlar,onun için TNB en küçük konularda devlet kuruluşlarından görüş alıp,ona göre işlem yapmaktadır.Bu konuda da maliyeden görüş alınıp,maliyede bu tek taraflı fesihin ihbarname marifeti ile yapılacağını hükme bağlamıştır.Selamlar saygılar.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*


  • Gülay hanım ve diğer arkadaşlara soruyorum bir sözleşme tek taraflı fesih yetkisi olsa dahi fesih yapılabilirmi ?


    sözleşme karşılıklı bir akittir. ancak iki taraf bir araya gelerek feshedilebilir


    sözleşmenin içeliğinde yazılsa bile anlaşmazlık halinde bu durum mahkemece belirlenebilir
    ama taraflardan biri ihbarname çekebilir diye düşünüyorum.


    Birde ben bir şey sorayım
    yazılan ihbarnamede -şirketinizle adıma ...... plakalı araca ait taşıt kira sözleşmesi yapmıştık.Şimdi ise gördüğüm lüzüm üzerine sözleşmeyi yenilemeyeceğimi fesih ettiiğimi ihbaren bildiririm- diye yazıldığında


    burda kira sözleşmesinin noterliği belli değil değeride belli değil bu durumda harç damga alınmaz diye düşünüyorum


    ihbarnamelerde noterlik tarih ve yevmiye no yazıldığından dolayımı harç damga ikmal ettiriliyor

    <p>"İNSANİ YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN"</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen VERDELENTEL ().


  • Kemalettin bey verdiğiniz örnekte ihbarnameniz başka bir kağıda atıfta bulunuyor nedir bu (taşıt kira sözleşmesi) yasada bu böyle olduundan kağıdın değerinin tayininde atıfta bulunulan kağıdı noter ilgilisinden alıp değerinin tesbitini yapması gerekiyor.



    (Bilindiği gibi, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin 3 üncü paragrafında, “Mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınır.” Hükmü yer almaktadır.)

  • ERKAN BEY TAMAM FESİHNAME OLURSA
    SİZE AYNEN KATILIYORUM
    AMA NOTERLİK TARİH NUMARASI YAZILMAMIŞSA
    İHBARNAME BİR TALEP BUNDADA VATANDAŞA
    GİT SÖZLEŞMENİ GETİR DEME HAKKIMIZ VARMI
    ONU DÜŞÜNÜYORUM
    O ZAMAN İHTARNAMELERDE KENDİ ARALARINDA YAPTIĞI SÖZLEŞMELERE ATIFTA BULUNULDUĞU ZAMANDA GİT ARANIZDAKİ SÖZLEŞMEYİ GETİR ONA GÖRE
    HARÇA DAMGA ALALIM DEMEMİZ GEREKMEZ Mİ

    <p>"İNSANİ YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN"</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen VERDELENTEL ().

  • Değerli arkadaşlarım Taşıt kira sözleşmeleri ile ilgili olarak muhutaba gönderilmek istenen fesih ihbarnamesi kesin fesihname olmamakla birlikte kurumlar arasında fesihmiş gibi işlem gördüğü bir gerçek,Ancak bir sözleşme nasıl iki kişi arasında düzenleniyorsa bu sözleşmeden vaz geçmek veya sözleşmeyi fesih etmekte iki kişi arasında olmalıdır.Ancak bu husus Türkiye genelinde birçok noterde farklı farklı uygulandığı yukarı değerli meslektaşlarımızın tartışmalarından anlaşılmaktadır.Benim bu güne kadarki uygulamam bu gibi ihbarnamaleri sadece sözleşmenin tarafına gönderiyorum.Ulaştırma Bakanlığı için özel bir talep olursa o zaman gönderebilirim :) :) :)Tabi bu benim şimdiki uygulamam yarın Noterim değişir derse ki vatandaş talep etse de etmese de mutlaka ihbarnamenin bir nüshasını Ulaştırma bakanlığına,bir nüshasını muhataba,bir nüshasını da ilgili notere göndereceğiz derse uyarım,başka çarem yok. :)Sonuçta noterin vesayeti altındayız.Eminim ki bu uygulama tüm noterlik personelleri için geçerlidir.Selamlar sevgiler.

    http://www.katibiadil.com/foru…a-sozlesmesinin-feshi/25/


  • Kemalettin bey kişi dışarıda yaptığımız sözleşmeyi fesh edeceğim dediğindede kalan kira süresini almadan değersiz fesh edebiliyormusun ? edebiliyorsan ihbarnamede de araman gerekmez.

  • LAKİN ŞAHSİ GÖRÜŞÜM İNCELENDİĞİNDE 88/61 GENELGE İLE NOTERLER BİRLİĞİNİN ESAS NO:2009/224 KARAR NO:2009/277 DİSİPLİN KURULU KARARI ARASINDA BİR TEZATLIK VAR.

  • Kemalettin bey kişi dışarıda yaptığımız sözleşmeyi fesh edeceğim dediğindede kalan kira süresini almadan değersiz fesh edebiliyormusun ? edebiliyorsan ihbarnamede de araman gerekmez.


    fesihnamelerde size katılıyorum
    fakat ihbarname ve ihtarname olayında
    noterlik tarih numarası yoksa o zaman
    ki durum ne olur


    yada en mantıklısı fesih ettiğimi yerine
    fesih edeceğimi diyerek mi yazmak en iyisi olur