NOTERLİK İŞLEMLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Değerli meslektaşlarım; Kanunların değişmesiyle TNB Yazım.Net tasarımlarında önemli değişiklikler oldu. Bunlardan çok önemli gördüğüm bazı açıklamaları bilginize sunuyorum. Sevgi ve saygılarımla.




    AZİLNAMELER= Düzenleme azilnamede; Azil konusu vekaletnamede fotoğraf varsa (Tapu işlemleri, araç satışı, boşanma vekaleti için verilmiş ise) ilgilinin resmi yapıştırılır. Yoksa; yapıştırılmaz.
    -Azil konusu vekaletnamede kimlik fotokopisi eklenmişse(Tapu işlemleri, araç satışı vekaleti için verilmiş ise), ilgilinin kimlik fotokopisi eklenir.Yoksa; eklenmez.
    -Tebligat Kanununun 8.md.si gereğince azilnamenin tüm nüshalarının
    A s ı l olması ve ilgilinin imzasının alınması zorunludur.


    İBRANAME (İşçinin İşvereni İbrası) = İşçinin işverenden alacağına ilişkin ibra sözleşmesinin yazılı olması, ibra tarihi itibarıyla sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması, ibra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi, ödemenin hak tutarına nazaran noksansız ve banka aracılığıyla yapılması şarttır. Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibraname kesin olarak hükümsüzdür.


    KEFALETNAME = Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.
    KİME KEFİL OLUNACAĞI, KEFALET TUTARI, KEFALET TARİHİ VE KEFİL SIFATI İŞLEM ALTINA VEKİL EDENİN EL YAZISI İLE YAZDIRILIP İMZALATILIR.


    KİRA SÖZLEŞMESİ = YENİ T.B.K.346.MADDESİ UYARINCA; SÖZLEŞMEDEKİ KİRA BEDELİNE EK YÜKÜMLÜLÜKLER, CEZAİ ŞART, MUACCELİYET ŞARTI EKLENEMEZ.EKLENSE DE GEÇERSİZDİR.


    *TBK.MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
    Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz.


    KİRA SÖZLEŞMESİNİN FESHİ = Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez.


    TAHLİYE TAAHHÜDÜ = Aile konutlarında eşin tahliye taahhüdüne muvafakat etmesi gerektiği hatırdan çıkarılmaması.


    PROTESTO = TTK Madde 720: Protestoyu düzenleyen noter poliçenin bir suretini protesto belgesi ile birlikte saklamakla yükümlüdür.

  • -Tebligat Kanununun 8.md.si gereğince azilnamenin tüm nüshalarının
    A s ı l olması ve ilgilinin imzasının alınması zorunludur.



    Murat bey bilgilendirme için teşekkür ederim....


    Lakin böyle bir zorunluluk yoktur tebligat yasasına karşı noterlik yasası var tebliğ evrakında noterin imzasının olması yeterlidir. Bu nedenle suret olarakta tebliğat yapılabilir. Selamlar....

  • Yazdığım açıklamaların hepsi TNB tarafından yazım.nette işlemlerin yardım kısmına yazılanlardır, böyle değerlendiriniz. (kendi görüşüm değildir)


  • Yazdığım açıklamaların hepsi TNB tarafından yazım.nette işlemlerin yardım kısmına yazılanlardır, böyle değerlendiriniz.


    Bence bu yeni tasarımlardan bir çoğu Noter Sait Doğan'a ait ve açıklamalarda ondan kalma TNB böyle bir açıklama yapıyor ise kendi Genelgesine uymuyor demektir.

  • BEN İLGİLİYE FAZLA KÜLFİYET GETİRMEMESİ VE GENELGENİN AKSİ BİR GENELGE ÇIKARTILINCAYA KADAR BU İŞLEMLERİN SURETLERİNİ TEBLİĞE ÇIKARTMAYA DEVAM EDECEĞİM.

    Ankara, 26.7.1999
    Özü: Düzenleme şeklinde yapılan işlemlerin tebliği ve talep halinde birden fazla asıl düzenlenebileceği Hk.
    G E N E L G E
    ( 24 )



    Düzenleme şeklinde yapılan bir işlem tebliğinin ne şekilde yapılacağı ve talep halinde birden fazla asıl düzenlenip düzenlenemeyeceği konusunda intikal eden tereddütler üzerine, görüş bildirilmesi istenilen Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel +Müdürlüğün’den alınan 09.04.1999 tarih ve 05147 sayılı yazıda;
    “1512 sayılı Noterlik Kanununun 84. ve devamı maddeleri düzenleme şeklinde hazırlanan noterlik işlemlerinin nasıl ve ne şekilde yapılacağını hüküm altına almıştır. Anılan Kanuna göre düzenleme şeklinde hazırlanan hukuki işlemler, noter tarafından bir tutanak halinde düzenlenir. Kanun gereği noter tarafından hazırlanan ve işlem sahibi tarafından imzalanan işlem aslı noterin de imzası ve mühürü olmak üzere noterlik dairelerinde saklanır. İş sahiplerine imzalatılmayan, sadece noterin imzası ve mühürünü taşıyan örnek ise iş sahibine verilir. Bu örneklerin Noter kanalı ile muhataba veya ilgilisine tebliğe çıkarılması durumunda; TEBLİGAT Kanununun 8. maddesi ile TEBLİGAT Tüzüğünün 10. maddesi birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.
    Bu iki madde birlikte incelendiğinde, 7201 sayılı TEBLİGAT Kanununun 8. maddesi “Tebliğ olunacak her nevi evrak, biri dosyasına konulmak ve diğeri tebliğ edilecek kimselere verilmek üzere, lüzumu kadar nüshadan terekküp eder. Bu nüshalarda iş sahibi veya vekilinin imzası bulunur.” hükmü ile örneklerde iş sahibi veya vekilinin imzasının bulunmasını şart koşmuş ancak, bu hükmün yanında örneklerde imza bulunmaması halinde nasıl TEBLİGAT yapılacağı TEBLİGAT Tüzüğünün 10. maddesinde ele alınmıştır. TEBLİGAT Tüzüğünün 10. maddesinde “Kendiliğinden (re’sen) yapılan TEBLİGATa ilişkin evrakı ise, tebliği çıkaran merciin kişi veya kuruluşun (ki burada noterliktir) yetkili memuru imzalar tebliğ olunmak üzere yetkili mercilerce verildiği tarih ve ilgilisi isterse bu konuda bir alındı verilir. Her türlü evrakın tebliğine ve davetiyelere ait tebliğ mazbataları dosyalarına konur” denilmektedir. Bu maddeye göre düzenleme şeklinde yapılan noterlik işlemlerinde tebliğe çıkarılacak örneklerinde iş sahibinin imzasının bulunmaması halinde, evrakı tebliğe çıkaracak noterin veya noterlikte çalışan yetkili kimselerin imzalarının olmasını yeterli görmüştür. Bu bakımdan TEBLİGAT yönünden düzenleme şeklinde hazırlanan noterlik işleminin örneğinde işlem sahibinin imzasının bulunmaması önemli değildir.
    Diğer tereddüt edilen hususa gelince; düzenleme şeklinde yapılan bir işlemden talep halinde birden fazla asıl (nüsha) düzenlenebilir. Ancak, bu takdirde talep edilen her bir nüshadan ayrı ayrı bir işlem kabul edilerek müstakilen harç alınması gerektiği düşünülmektedir.”
    Denilmiştir.


    Konu Yönetim Kurulunda ele alınıp, görüşülmüş, “düzenleme şeklinde yapılan iş kağıdının aslı noterlikte saklanır ve örneği ilgilisine verilir” şeklindeki 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 84 ncü maddesi hükmü karşısında, düzenleme şeklinde yapılan bir işlemin birden fazla asıl olarak düzenlenemeyeceği düşünüldüğünden, (düzenleme şeklinde yapılan bir işlemden talep halinde birden fazla asıl (nüsha) düzenlenebileceğine) dair Bakanlık görüşünün bir kere daha incelenmesi istenilmiştir.
    Yönetim Kurulu’nun 20.07.1999 günlü toplantısında görüşülen Adalet Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nün 20.06.1999 tarih ve 09990 tarihli yazısında;
    “Konu ile ilgili olarak Birliğinize verilen 09.04.1999 tarih ve 05147 sayılı mütalaamızda bir değişiklik olmamıştır” denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla.

  • Sayın Adminim;


    Emeğine sağlık. Kira Sözleşmesine ilişkin açıklamana ek olarak;


    6217 Sayılı Kanunun,


    GEÇİCİ MADDE 2 – Kiracının Türk Ticaret Kanununda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında, 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 322, 324, 330, 339, 341, 342, 343, 345, 346 ve 353 üncü maddeleri 1/7/2012 tarihinden itibaren 5 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur.


    şeklinde değişiklik yapılmıştır.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...