FENNİ MESULİYET TAAHH.DE DEĞER MEC.KALKTI

  • 03.08.2012 Tarihli 16 Numaralı Genelge


    Mali Danışmanlık – 219-16967


    Ankara, 03.08.2012


    Özü: Fenni mesuliyet teknik uygulama sorumluluğu taahhütnamelerinde değer hakkında


    G E N E L G E


    ( 16 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE




    Bilindiği üzere geçmiş yıllardan beri süre gelmekte olan uygulama itibariyle bir inşaatın fenni sorumluluğunu üstlenmek üzere düzenlenen fenni mesuliyet / teknik uygulama sorumluluğu taahhütnamelerin de asgari ücret x süre, süre belli değilse asgari ücret x 12 hesabı ile bulunacak değerler üzerinden nispi harç ve damga vergisi uygulanmıştır.


    Ancak;


    “........... ilgili mevzuatta belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak imar mevzuatı gereğince ilgili idareye verilmek üzere yapı denetim firmasının yapı denetimini üstlendiğine dair noterde düzenlenen ve herhangi bir değer içermeyen taahhütnamenin maktu harca tabi tutulması; ayrıca belli parayı ihtiva etmeyen taahhütnameler 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer almadıklarından damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.”


    şeklindeki Gelir İdaresi Başkanlığı görüşü 2011/7 sayılı Genelgemizle noterliklerimize duyurulmuş ve sonrasında aynı vasıf ve mahiyet itibariyle düzenlenen fenni mesuliyet / teknik uygulama sorumluluğu taahhütnamelerinin de değer mecburiyetine konu olmaması gerektiği yönünde Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat edilmiştir.


    Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 01.08.2012 günlü toplantısında görüşülen 23.07.2012 günlü ve 74940 sayılı yazıda;
    “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinin 1 inci fıkrasında, “Noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanları noter harçlarına tabidir.” denilmiş, 41 inci maddesinde de, “Noter harçları (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınır.” hükmüne yer verilmiştir. Kanunun 42 nci maddesinde ise “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.


    (5766 sayılı Kanunun 11 inci maddesi ile değişen fıkra) Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz.” hükmü yer almaktadır.
    Aynı Kanunun Çeşitli İşlemlerde Değer başlıklı 43 üncü maddesinde ise, “Tarifede yazılı nispi harçların hesabında, sulh işlemlerinde sulh olunan bedel, rehin işlemlerinde rehin bedeli, kiralarda mukaveledeki süreye göre kira karşılığının toplamı, süre belli değilse bir yıllık kira tutarı, hizmet akdinde süreye göre verilecek ücretin toplamı, süre belli değilse bir yıllık ücret tutarı, sermaye şirketlerinde konulan ve ileride konulması taahhüt edilen sermayenin toplamı, kaydı hayatla irat bağlanmasında bir yıllık irat tutarı, harca esas olur.
    Kiralamanın devir ve feshinde geri kalan süreye, sermayenin artırılmasında yalnız artırılan kısma ve sermaye paylaşılmasında mevcut miktara göre harç alınır.
    (3689 sayılı Kanunun 10’uncu maddesiyle eklenen fıkra) Motorlu kara taşıtları ile ilgili alım, satım ve taahhüt işlemlerinde gösterilecek değer; işleme konu olan taşıtın cinsi, markası, modeli, tipi ve yaşı itibariyle Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğince tespit edilen ve işlemin yapıldığı tarihte geçerli olan kasko sigortasına esas değerinden aşağı olamaz. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğince düzenlenen listelerde yer almayan eski model taşıtların asgari değeri; o taşıtların listede yer alan en eski modelleri için belirlenen değerinden, her model yılı için % 10 indirim yapılmak suretiyle tespit edilir. Birlikçe düzenlenen listelerde yer almayan taşıtların değerleri, emsali taşıtların değerlerinden aşağı olamaz. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye ve Gümrük Bakanlığınca belirlenir” hükmüne yer verilmiştir.
    Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I-1 inci maddesinde, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde 0,99 nispi harç alınacağı, II-1 maddesinde de, belli meblağı ihtiva etmeyen ve alınacak harç miktarı kanun ve tarifede de ayrıca gösterilmemiş olan senet, mukavele ve kağıtlardaki imzaların her birinden maktu esasa göre harç alınacağı açıklanmıştır.
    492 sayılı Kanunun 42 nci maddesi gereğince noterde gerçekleştirilecek menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehne konu işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilme zorunluluğu getirilmiş, 43 üncü maddede ise bazı noter işlemlerinde nispi esasa göre hesaplanacak noter harcının hesaplanacağı değerler belirlenmiştir.
    Buna göre;
    1- 43 üncü madde kapsamında yer alan kağıtların bu maddede belirtilen değerler üzerinden,
    2- 42 nci madde gereğince belli bir değer gösterilmesi zorunlu olan ancak, 43 üncü madde kapsamında bulunmayan kağıtlarda, kağıdın düzenleyici hükümlerine paralellik teşkil edecek şekilde bildirilecek değer üzerinden,
    3- 42 nci madde kapsamında yer almamakla birlikte, belli bir değer içeren kağıtların ihtiva ettiği değer üzerinden,
    nispi harca tabi tutulması gerekmektedir.
    Yazınız eki fenni mesuliyet taahhütnamesinin incelenmesinden, taşınmazlar üzerine plan ve projeye, standartlara, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak inşa edilecek binalarla ilgili olarak uyulması gereken kuralların düzenlendiği anlaşılmaktadır.
    Fenni mesuliyet taahhütnamesinin kamu kurum ve kuruluşlarına hitaben bu şekilde düzenlenmesi durumunda, 42 nci maddede belirtilen manada menkul veya gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmediği gibi, belli bir değere de konu teşkil etmemektedir. Dolayısıyla, fenni mesuliyet taahhütnameleri değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmamaktadır. Bu nedenle, belli parayı ihtiva etmeyen fenni mesuliyet taahhütnamesinin, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer almadığından damga vergisine tabi tutulmaması, ancak, taahhütname ile ilgili noterde yapılacak işlemlerin ise, 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir.”denilmektedir.
    Bu görüş çerçevesinde bir yapının fenni mesuliyet / teknik sorumluluğunun üstlenilmesi manasında mimar ve mühendisler tarafından veya ihaleyi üstlenen müteahhitler tarafından düzenlenen fenni mesuliyet / teknik uygulama sorumluluğu taahhütnamelerinde değer zorunluluğu kaldırılmıştır.


    Dolayısı ile söz konusu kağıtlar damga vergisine tabi tutulmayacak işlemden 492 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harç tahsil olunacaktır.


    Diğer taraftan yukarıda belirtilen meslek sahiplerinin bir işverene bağlı olarak hizmet sözleşmesi ile çalışmaları halinde düzenlenen hizmet sözleşmelerinde, ilgili meslek odalarınca Birliğimize bildirilen ve Genel Yazı muhtevasında noterliklere duyurulan ücret miktarlarının gösterilmesi uygulamasına devam edilecektir.


    Fenni mesuliyet/teknik uygulama sorumluluğuna ilişkin taahhütnamelerde değer uygulamasına ilişkin olarak yayımlanan 1981/36, 1982/43, 1985/80, 1985/95, 1992/52, 1997/62, 2000/37, 2000/48, 2001/30, 2003/55, 2005/37, 2006/12, 2006/54, 2007/21, 2007/37, 2011/4, 2011/12, 2011/13 Genelgeler ile 2001/65 sayılı Genel Yazımız uygulamadan kaldırılmıştır.


    Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Saygılarımla,



    Yunus TUTAR


    Başkan


    (Beykoz 2.Noteri)

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ibrahim dal ().

  • Teşekkür ediyoruz İbrahim bey

    ....Bu görüş çerçevesinde bir yapının fenni mesuliyet / teknik sorumluluğunun üstlenilmesi manasında mimar ve mühendisler tarafından veya ihaleyi üstlenen müteahhitler tarafından düzenlenen fenni mesuliyet / teknik uygulama sorumluluğu taahhütnamelerinde değer zorunluluğu kaldırılmıştır.

  • Genelgenin hemen ardından 2 adet işlem yaptım.


    Eski Metin


    TAAHHÜTNAME

    Antalya/Aksu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan ve ...........İnş. Tic. ve San. Ltd.Şti.'nin uhdesinde bulunan Mahalle ve Bağlantı Yolları Alt Temelmiks Malzeme ve Bitümlü Sıcak Karışımlı Beton Asfalt Yapm işinin Şantiye Şefi olarak aylık asgari ücret (940,50 TL) karşılığı işin başından sonuna kadar bulunacağımı kabul ve taahhüt ederim.


    Yeni Metin


    TAAHHÜTNAME

    Antalya/Aksu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan ve ...........İnş. Tic. ve San. Ltd.Şti.'nin uhdesinde bulunan Mahalle ve Bağlantı Yolları Alt Temelmiks Malzeme ve Bitümlü Sıcak Karışımlı Beton Asfalt Yapm işinin Şantiye Şefi olarak fenni mesuliyet/teknik sorumluluğunu işin sonuna kadar üstlendiğimi kabul ve taahhüt ederim.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

  • Özgürüm iyi oldu bu genelge :) günde 10-15 işlem yapıyoruz artık ortak hesap olmuyacak :)


    [font=arial, sans-serif][size=2]Meram Belediyesi Başkanlığı tarafından ihalesi yapılan A Proje Yatırım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi uhdesinde bulunan Hizmet binası Yapım işinde İnşaat Mühendisi ve Şantiye şefi olarak yürüteceğimi ilgili Müteahhit emrinde çalışacağımı ve işin başından sonuna kadar bulunacağımı şimdiden ][/size][size=2] kabul ve taahhüt ederim.[/size][/font]

  • Bence iyi olmadı, Harç ve Damgadan beyyiye ücreti ve noter ücreti düşecek.

    Bu tür işlemde değer konusu net olmasına rağmen o kadar görüş istenmiş ki, en sonunda değersize kadar geldi. Bir daha ki görüşte noter zorunluluğu kaldırılırsa hiç şaşırmam. :D Sonra da bazıları eyvah bir iş daha elimizden kaydı diye sitem ederler.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...


  • Bence iyi olmadı, Harç ve Damgadan beyyiye ücreti ve noter ücreti düşecek.

    Bu tür işlemde değer konusu net olmasına rağmen o kadar görüş istenmiş ki, en sonunda değersize kadar geldi. Bir daha ki görüşte noter zorunluluğu kaldırılırsa hiç şaşırmam. :D Sonra da bazıları eyvah bir iş daha elimizden kaydı diye sitem ederler.


    ;D ;D


    Hisse devri ile görüş alınıyor Maliye ortak içi ortak dışı anlamam hepsinden sermaye üzerinden alcaksın diyor :)


  • Bence iyi olmadı, Harç ve Damgadan beyyiye ücreti ve noter ücreti düşecek.

    Bu tür işlemde değer konusu net olmasına rağmen o kadar görüş istenmiş ki, en sonunda değersize kadar geldi. Bir daha ki görüşte noter zorunluluğu kaldırılırsa hiç şaşırmam. :D Sonra da bazıları eyvah bir iş daha elimizden kaydı diye sitem ederler.


    özgür beye aynen katılıyorum
    elimizdeki işleri yapmıyoruzki
    sonunda hepsinin tek tek alırlar
    böyle görüş sora sora
    daha çok iş gider elimizden
    bari net olan konularda görüş istemeyelim

  • yakında düzenleme vekaletnamelerde en az yarı yarıya gidecek lisanslı gayrimenkul aracılığı hakkında meclise tasarı sunulmuş aracı kişi vekalet olmadan tapuda iş takibi yapabilecek ilgili ile aralalrında sözleşme imzalayacaklar aracı tapu işlerini vekaletnamesiz yapabilecek yarın birgün muhasebecilerde mükellefleri ile sözleşmemiz var diyecek defterleri biz tasdikleyelim diyecek bizlerde lisans alalım diyecekler avukatlar biz hukuk bitirdik biz neden müvekkillerle aramızda sözleşme yaparak noterden vekaleti kaldırmıyoruz diyecekler yani yani yani

  • Yeni emekli olan bir noterimiz, meslekte yeni olan bir notere şöyle demiş, eskiden bu kadar görüş istenmezdi, arardık bir kaç noterliği, bu işlemde uygulamanız nasıl diye sorardık, gelen müffetişler uygulamanın aynı olduğunu görünce ikmal falan çıkarmadan giderlerdi, işte şimdi sizlerin bu görüş sorma merakınız yüzünden her gün yüzlerce işleme ikmal çıkartılıyor. Durum bu.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...


  • yakında düzenleme vekaletnamelerde en az yarı yarıya gidecek lisanslı gayrimenkul aracılığı hakkında meclise tasarı sunulmuş aracı kişi vekalet olmadan tapuda iş takibi yapabilecek ilgili ile aralalrında sözleşme imzalayacaklar aracı tapu işlerini vekaletnamesiz yapabilecek yarın birgün muhasebecilerde mükellefleri ile sözleşmemiz var diyecek defterleri biz tasdikleyelim diyecek bizlerde lisans alalım diyecekler avukatlar biz hukuk bitirdik biz neden müvekkillerle aramızda sözleşme yaparak noterden vekaleti kaldırmıyoruz diyecekler yani yani yani


    çok haklısınız, bunu istemeleri pek yakındır gibi :)


  • Yeni emekli olan bir noterimiz, meslekte yeni olan bir notere şöyle demiş, eskiden bu kadar görüş istenmezdi, arardık bir kaç noterliği, bu işlemde uygulamanız nasıl diye sorardık, gelen müffetişler uygulamanın aynı olduğunu görünce ikmal falan çıkarmadan giderlerdi, işte şimdi sizlerin bu görüş sorma merakınız yüzünden her gün yüzlerce işleme ikmal çıkartılıyor. Durum bu.


    Evet haklı ama bunun en başta sorumlusu TNB diye düsünüyorum, çıkardıkları hiçbir genelge net ve anlaşılır biçimde değil, sonu yoruma açık bırakılıyor, çünkü onlarda sorumluluk almaktan korkuyorlar... net ve anlaşılır yazılar olsa sanıyorumki iş bu noktaya gelmemiş olurdu...

  • Evet haklı ama bunun en başta sorumlusu TNB diye düsünüyorum, çıkardıkları hiçbir genelge net ve anlaşılır biçimde değil, sonu yoruma açık bırakılıyor, çünkü onlarda sorumluluk almaktan korkuyorlar... net ve anlaşılır yazılar olsa sanıyorumki iş bu noktaya gelmemiş olurdu...


    Gülhancığım baştan sona kadar haklısın.Altına imzamı atıyorum.Şu kadar gün geçti hala T.T.K ve B.K ile ilgili işlemlerin genel olarak değişiklikleri, ne nasıl alınacak herhangi bir açıklama yok.Hepimiz birbirimize sormaya devam ediyoruz forumdan da görüleceği üzere..

  • ARKADAŞLAR TNB DE KABAHAT ÇOK
    AMA BİZDEDE VAR
    NET OLAN BİR YAZIDA
    YİNE KENDİMİZCE UCU AÇIKLIK ARIYORUZ
    ŞİMDİ ŞU MÜHENDİSTAAHHÜTNAMELERİNDE
    SON GELEN, GENELGE GAYET AÇIK DEĞİLMİYDİ BUNUN İÇİN BİR DAHA GÖRÜŞ ALMAYA GEREK VARMIYDI
    NE OLDU BEHİYEDEN DE OLUNDU
    YARIN BU TÜR TAAHHÜTNAMELERİ NOTERLERDEN ALIRLAR KENDİ İMZALARIYLA KABUL EDERLER OLAN YİNE NOTERLERE OLUR BENCE ÖKZÜN ALTINDA BUZAĞI ARAMAYA GEREK YOK

  • Araç satışı için vekaletname yazıyoruz,eskiden isim yazılan yere"dilediğine satmaya,"yazıyoruz,ilgili noterlik satışı yapmıyor,neden efendim?satın alan şirketmiş dilediğine olmazmış,dilediği özel ve tüzel kişilere yazılacakmış,neymiş efendim,vatandaş tekrar vekaleti geri gönderiyor,bir sürü zaman ve sinir kaybı,buna kim sebep oluyor bir meslektaşımızın adeta iş yapmamak üzere,vatandaşı zora sürmesi,yazmıyacaktım,ancak bazı noterlerimiz maalesef bindikleri dalı kesiyor,vatandaşı noterden ve hatta meslektaşlarını bile kendilerinden soğutuyor.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*


  • Araç satışı için vekaletname yazıyoruz,eskiden isim yazılan yere"dilediğine satmaya,"yazıyoruz,ilgili noterlik satışı yapmıyor,neden efendim?satın alan şirketmiş dilediğine olmazmış,dilediği özel ve tüzel kişilere yazılacakmış,neymiş efendim,vatandaş tekrar vekaleti geri gönderiyor,bir sürü zaman ve sinir kaybı,buna kim sebep oluyor bir meslektaşımızın adeta iş yapmamak üzere,vatandaşı zora sürmesi,yazmıyacaktım,ancak bazı noterlerimiz maalesef bindikleri dalı kesiyor,vatandaşı noterden ve hatta meslektaşlarını bile kendilerinden soğutuyor.


    Çok haklısınız ibrahim bey. DİLEDİĞİNE yazınca şirketi kapsamıyormuymuş DİLEĞİ KİLİŞERE yazmıyorki şirkete satış yapılmasın. Tabi dilediği özel veya tüzel kişilere daha doğru bir ibare ama DİLEDİĞİNE yazıldığında da bir sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.slmlar..


  • Araç satışı için vekaletname yazıyoruz,eskiden isim yazılan yere"dilediğine satmaya,"yazıyoruz,ilgili noterlik satışı yapmıyor,neden efendim?satın alan şirketmiş dilediğine olmazmış,dilediği özel ve tüzel kişilere yazılacakmış,neymiş efendim,vatandaş tekrar vekaleti geri gönderiyor,bir sürü zaman ve sinir kaybı,buna kim sebep oluyor bir meslektaşımızın adeta iş yapmamak üzere,vatandaşı zora sürmesi,yazmıyacaktım,ancak bazı noterlerimiz maalesef bindikleri dalı kesiyor,vatandaşı noterden ve hatta meslektaşlarını bile kendilerinden soğutuyor.


    Son derece haklısınız. Size katılıyorum.İşi zorlaştırmak için değil kolaylaştırmak için uğraşmalıyız.

  • TAAHHÜTNAME
    BAĞCILAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ

    [size=2][İhalesi Hanedan Peyzaj İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi uhdesinde kalan; 2012 Yılı Bağcılar Genelinde Orta Refüj Düzenlenmesi ve Mevcut orta Refüjlerde tamirat yapılması işi 08.08.2012 tarihinden itibaren 2.ay süreyle TEKNİK Personel Peyzaj Mimarı olarak başında bulunacağımı ][/size][size=2] kabul ve taahhüt ederim- [/size]

    [size=2]Daha önce bu tür taahhütnamelerde Asgarı üçret + süre ilave olarak- veya Mühendisler ve Mimarlar odası nın belirlediği aylık üçret + süre olarak yapıyorduk. 16.nolu genelge ile yanlış anlamadım ise BEDELSİZ YAPILACAK.[/size]
    [size=2]BU ÖRNEĞİ 08.08.2012 TARİHİNDE YAPILMIŞTIR.[/size]