Karşılaştırma - Ek Karşılaştırma

  • karşılaştırma ile ek karşılaştırmanın hesaplama şeklinin esası şöyledir;
    Bir noterlik işlemine eklenen fotokopilerden karşılaştırma ve ek karşılaştırma alınırken
    1-Öncelikle işlem noterlikte hazırlanmış ise ve ekine belge aslı eklenmeyip, sadece belgelerin fotokopileri eklenmişse;eklenen belgelerin fotokopilerinden karşılaştırma ile ek karşılaştırma sayısı aynı rakam verilerek hesaplama yapılır.
    ÖRN;Bir kişi için vekaletname düzenlendi ve ekine bir kimlik fotokopisi eklendi:Bu durumda karşılaştırma 1,ek karşılaştırma 1 olarak hesaplanır.
    2-Noterlik işlemi dışarıda hazırlanmış onay için noterliğe gelmiş ise; metnin dışarıda hazırlanan kısmından yazı ücreti alınmayacağı için bu kısım harçlar yasasına göre kaç sayfa sayılıyor ise o sayfa sayısı ile noterlik işleminin ekine fotokopi eklenmişse fotokopinin sayfa sayısı toplanıp her ikisinin toplamı üzerinden karşılaştırma,noterlik evrakına eklenen fotokopinin sayfa sayısı kadar ek karşılaştırma ücreti hesaplanır.Yani dışarıda hazırlanan işlemlerde karşılaştırma ve ek karşılaştırma farklı hesaplanır,dışarıda hazırlanan evrakın sayfa sayısı yalnızca karşılaştırma ücretine konu olup,ek karşılaştırma ücretine konu olmaz.
    Örn;Dışarıda hazırlanmış sayfa sayısı 2 olan bir ihtarname var,ekine bankanın 3 sayfa sayısına tekabül eden imza sirküsünün fotokopisi eklendi.Bu durumda karşılaştırma sayısı 5,ek karşılaştırma sayısı 3 olarak hesaplanır.
    3-Birde noterlik işlemine eklenen fotokopilerde evrakın aslının noterlik işlemine eklenmesi durumunda karşılaştırma ve ek karşılaştırma ücreti farkı hesaplanır;noter evrakına eklenen asıl evrak için karşılaştırma ücreti alınmayacağından, karşılaştırma ücreti eklenen fotokopinin sayfa sayısı kadar girilirken ek karşılaştırmaya eklenen asıl evrakın sayfa sayısı girilmez.
    örn;Noterliğinizde 2 sayfalık bir vekaletname ile bir işlem düzenlendi ,ekine vekaletnamenin aslı ve fotokopisi ile kimlik fotokopisi eklendi.Bu durumda eklenen kimlik fotokopisi ve vekaletname için karşılaştırma 3,ek karşılaştırma ise vekaletnamenin aslı noter evrakına eklendiği için sadece kimlikten alınması gerektiği için 1 yazılarak hesaplama yapılır.





    Bu ibarenin kanuni dayanağı Noterlik ücret tarifesinin ,karşılaştırma ücretine ilişkin 5. maddesidir. Madde aynen şöyledir
    Karşılaştırma ücreti :
    Madde 5- Dışarıda yazılıp onama veya tebliğ için noterliğe getirilen kağıtların karşılaştırılmasından (Asıllar hariç) sayfa başına 2.69-TL. ücret alınır.
    Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf tutulan işlemlerden de bu ücret aynen alınır.
    Maddede Açıkça noterliğe getirilen kağıtların karşılaştırılmasından ASILLAR HARİÇ bu ücret alınır denmektedir
    Bu maddeyi tatbik edebilmek için
    Aslı bizde olan karşılaştırmalardan ücret almamamız gerekmektedir
    aslı bizde olan karşılaştırma nedir?
    Sorun , bu cevabın içindedir.



    Bazı belgeleri , esas işlemin bir birleşiği olarak ya müstenit ya da ek evrak ( kimlik ,vekaletname, imza sirküleri... ) olarak fotokopi yoluyla esas işleme raptediyoruz karşılaştırma bu noktada başlıyor eklediğimiz her belge karşılaştırmaya tabi oluyor ve bu belgelerin aslı hariçte olduğu için hem karşılaştırma olarak hemde ek karşılaştırma olarak aynı değeri ihtiva ediyor . ANCAK YAZI DIŞARIDA YAZILMIŞ İSE DAİREMİZDE KALACAK NÜSHANIN YAZISI ASIL KABUL EDİLECEĞİNDEN bu yazı üzerinden diğer nüshaları karşılaştırıyoruz , bu durumda karşılaştırmanın aslı daire nüshasında bulunduğu için ücret tarifesi gereği diğer nüshalardan aldığımız karşılaştırma değerlendirmesini bu nüshadan almamak için yazı karşılaştırma adedini toplam karşılaştırmadan düşüyoruz işte ek karşılaştırma ikonu bu ihtiyacı karşılayan bir ikondur.
    Konuyu daha iyi anlatabilmek için bir örnek verelim
    Örnekten önce şu bilgiyi asla ihmal etmememiz gerekir bu buton esas yazısı dışarıda yazılmış olan metin karşılaştırmalarında uygulanır esas yazısı dairede yazılan işlemin karşılaştırması da ek karşılaştırması aynı olmak zorundadır.



    Bu ikonu çoklukla esas yazısı dışarıda yazılmış ihtarnameler, vekaletnameler , kooperatif sözleşmeleri, şirket kuruluşları, işlemlerinde kullanmaktayız . Yazı dışarıda yazıldığı için yazı ücretine değil karşılaştırma ücretine tabi olmakta dairede kalacak nüsha yazısı diğer nüsha yazıları ile karşılaştırılmaktadır. Örneğin dışarıda yazılmış ihtarname yazı değeri karşılaştırması 3 değer olduğunda ekinde bulunan vekalet karşılaştırması 2 değer olduğunda toplam karşılaştırma 5 olmakta yazı dışarıda yazıldığı için noterlik ücret tarifesi gereği asıl karşılaştırma olan yazıdan ücret alınmayacağından bu yazı karşılaştırması değerinin toplam karşılaştırmadan düşülmesi 5-3= 2 (ek karşılaştırma) bulunacak yada daha pratik olarak sadece daire nüshasına fotokopisi ekli aslı hariçte kalan evrakın karşılaştırma değeri girilecek o da vekalet için 2 olduğundan ek karşılaştırma 2 olacaktır.



    Başka bir örnek
    Kooperatif kuruluş sözleşmelerinde yazı karşılaştırması 46 olduğunda , kurucu sayısını 7 kabul ettiğimizde , kimlik de eklediğimiz zaman karşılaştırma 46 +7= 53 ek karşılaştırma da hariçte kalan kimlik karşılaştırması olan 7 olacaktır



    Yazı karşılaştırma adedi fazla olan bu tür işlemlerde ek karşılaştırmanın yanlış alınması ciddi ücret farklılıklarına yol açmaktadır.



    Dışarıda hazırlanarak getirilmiş metin ile ilgiliye ait -ilgiliye iade edilecek- asıl belgenin çoğaltılmış örneği, asıl ve suret karşılaştırmanın konusudur. Yani, verdiğiniz örnekte ihtarname metni ve imza sirküleri. Diyelim ki yazı sayfa hesabına göre ; (3 ihtarname metni, 2 imza sirküleri olmak üzere) 5 olsun.



    Ek karşılaştırma; Dairedeki nüshaya eklenen belgelerin karşılaştırması demektir. İhtarname metni, dairede saklayacağımız işlem haline gelmiştir. Dolayısıyla ek karşılaştırmaya konu edilmez. Ama sirküler dairemizdeki işlemin ekidir. Bu nedenle -yine yazı sayfa hesabı ile- belirlediğimiz değeri ek karşılaştırma olarak tahakkukta esas alırız. Yani sizin örneğinizde; 2 sayfa ek karşılaştırma konusudur.



    Onay şerhi, suret sayfa hesabına dahil edilmektedir. TNB/Bilgi Kütüphanesi/TNB Projeler bölümünde yakın zamanda yayınlanan Vezne Kullanıcı Kılavuzunda, (asıl ve suret) bu konu açıklanmıştır.)



    Bu konu ile ilgili en güzel örnek Muacceliyet İhtarnameleridir.Banka metni hazırlar, yetki belgesi ile fotokopisini de ekleyerek bize gönderir.Bizde bütün nüshaları ekleri ile satır satır karşılaştırırız.Toplamı Karşılaştırmayı oluşturur.Yetki Belgesinin aslını da bütün nüshalarla ayrıca karşılaştırır ve geri veririz.Bu Ek Karşılaştırmadır.Burada ek karşılaştırma daha azdır.Vekaletnameye eklenen kimlik fotokopisi her iki nüshada karşılaştırıldığı için 1 karşılaştırma,kimlik aslıyla,işlem nüshalarındaki fotokopileri karşılaştırıldığı için 1 ek karşılaştırmaya tabi tutulur.Öğrenci Taahhütnamelerinde de farklı durum ortaya çıkabilir.18 yaşından küçük velisinin muvafakatı ile taahhütte bulunuyorsa;Taahhüt ve ekindeki Muvafakat karşılaştırmayı,her iki nüsha ile karşılaştırılan muvafakat ise ek karşılaştırmayı oluşturur.Aynı şekilde Banka ile Temizlik Şirketi arasında yapılan Sözleşmede;Sözleşme metnini,ekli kimlikleri, imza sirkülerini ve yetki belgesini karşılaştırır toplamından karşılaştırma ücretini,geri verdiğimiz kimlik,yetki belgesi ve sirküler aslıyla nüshalardaki fotokopilerini karşılaştırır ek karşılaştırma ücretini alırız.Öz olarak ek karşılaştırma bizde kalmayan,iş sahibine iade ettiğimiz belgelerle işlem nüshaları arasında yaptığımız karşılaştırmalardan alınır.



    Asıl Karşılaştırma:
    İşlem içeriğinin Noterlikte yazılmayıp dışarıdan hazır olarak yazılmış metinlerin, asılları ile noterlikte kalan ve onaylanarak ilgilisine verilen nüshanın aslı ile karşılaştırılmasından doğan değerlendirmedir.
    (Suret karşılaştırmada da aynı değerlendirme yapılır)



    Ek Karşılaştırma:
    İşlemin dairede kalan nüshasına eklenecek belge örnekleri ile asıl işleme eklenmiş belge örneklerinin karşılaştırılmasından doğan değerlendirmedir.
    Dışarıda hazırlanarak getirilmiş işlemler/işlem halini alan metinler ; karşılaştırmaya konu olurken, ek karşılaştırmaya konu olmaz. Çünkü o metin; örneğin ihtarname metni dairede saklanan işlem haline gelir. Ek niteliği kalmaz. Ek karşılaştırma sakladığımız işlemin, eki olan evraklar için söz konusudur, işlemin kendisi için değil.. Kira akitlerini örnek alalım. Matbu kira kontratı doldurularak getirilmiş olsun. Dışarıda hazırlanmış ve çoğaltılmış kontrat, asıl karşılaştırma ve suret karşılaştırma konusu edilecektir. Ama alıp bir örneğini dairemizde alıkoyduğumuzda bizim işlemimiz halini aldığından ek karşılaştırmaya konu edilemez. Diyelim şirket adına yapılmış olsun. Kira kontratının kendisi ve imza sirküleri karşılaştırma, suret karşılaştırma değeri olurken, sadece "ek" niteliğini koruyan imza sirküleri "ek karşılaştırma"ya değer olur.

    <p>İNSANDA YOKSA EDEP... NEYLESİN MEDRESE NEYLESİN MEKTEP... OKUSA ALİM OLSA MERKEP... BAK YİNE MERKEP YİNE MERKEP...</p>