...daire önünde

  • Yapılan işlemin imzası yada parmak izi dairenin önündeki araçta (ilgilinin rahatsızlığı nedeniyle) alınacak... Makbuzda Yol ücreti eklenmemiz gerekir mi ...?

  • dairenin kapısından dışarı çıkıldığında yol ödeneği alınması gerektiği yönünde düşünenler var... Konu ile ilgili bir bilgi bulamadım... bana da çok mantıklı gelmiyor aslında...

    Aradığını bilmeyen, bulduğunu anlamaz...

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen _€zgi_ ().

  • Yol ödeneği alınıyor alınması gerekiyor diye yazımız var ben okumuştum.Noterlik kapısından çıktığımız taktırde yol ücreti alınması lazım denıyor ama aşşağıda arabanın içinde ilgiden imza veya parmak izi aldığımızda bende dahıl olmak üzere bu uygulamayı kimse uygulamıyor ... :)



    - [color=rgb(51, 68, 102)][size=15px]Madde 11 - Noterler ve imzaya yetkili vekilleri, noterlik dairesi dışında iş yapmak veya Noterlik Kanunu’nun 55 inci maddesi hükmü uyarınca evrak ve defterleri götürmek içindaireden ayrıldıklarında gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için 14,65 TL yol ödeneği alırlar.[/size][/color]

  • TNB disiplin kurulu kararlarında veya hukuk dergilerinde okudum sanırım, kapının önüne kadar gelmiş ama rahatsızlığı nedeniyle daireden yukarıya çıkamayan kimseden yol ücreti almanın doğru olmadığından bahsediyordu, bilginize.

  • Murat Bey madde 11 e göre almamız gerekiyor gibi görünüyor ... fakat alınmaması gerektiği konusundaki bilgiyi bulabilirseniz bizimle lütfen paylaşırmısınız

  • Kapı önünde alınan imza, mahal olarak sayılmamalı, kanunun ilgili maddelerini bu yönde bir açık olarak kabul edip, kapının önüne çıkmaya bile ücret talep etmek kendi düşüncelerime göre etik değildir.


    İnsiyatif ücretlendirelemez! Sizden orda talep edilen ( rica edilen ) bir talep vardır. Bu tür ücret talepleri mesleğe dışardan bakışı olumsuz etkiler. Zira söylenecek söz kapının önüne çıktılar ona bile para aldılar olur !


    Bu mesleği iyi bir yerlere getirmek, halk önünde iyi göstermek bizlerin ellerindedir. Ben eminim ki kanunu çok detaylı yazsalardı, kapının önüne çıkma dolasıyı ile mahal ücreti alınmaz yazılırdı !


    Sonuç olarak, kanunen alınmasında sakınca görünmüyor. Hiç bir karar, hukuk dergisi kanunun önünde değildir!


    Fakat her zaman her fiil kanun ile belirlenmeyebilir. Burada Noter'liğinizin nasıl hareket edeceği karar vericiler tarafından belirlenir.



    Şahsen ben çalıştığım Noter'likte karar alsaydım ! Asla ücret almazdım. Yazıktır, günahtır. İnsanlık ölmemeli !



    İyi çalışmalar

  • 21.12.2012 Tarihli 132 Numaralı Genel Yazı[/t][/t]

    [/t]

    [/t][/t][/t][/t]
    [/t]

    Hukuk –24826
    Ankara, 21.12.2012

    Özü: ÖZÜRLÜ ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün, noterlik dairelerine ÖZÜRLÜlerin ulaşılabilirliliği konusunda gönderdiği yazı hakkında.

    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE

    Kamu kullanımına açık noterlik dairelerine ÖZÜRLÜlerin ulaşılabilirliliği konusu, Yönetim Kurulumuzun 08.10.2012 tarihli toplantısında görüşülmüş ve yapılan çalışmalarla ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ÖZÜRLÜ ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne 22.10.2012 tarihli yazımızla bilgi verilmiştir.

    Adı geçen Genel Müdürlükçe bu yazımıza cevap olarak gönderilen ve Yönetim Kurulunun 18.12.2012 tarihli toplantısında görüşülen 29.11.2012 tarihli ve 2458-12769 sayılı yazıda;
    “İlgi yazıda; kamu kullanımına açık noterlik dairelerine ÖZÜRLÜlerin ulaşılabilirliği konusunun Yönetim Kurulunuzun 08.10.2012 tarihli toplantısında görüşüldüğü ve yapılan çalışmalarla ilgili olarak Genel Müdürlüğümüze bilgi verilmesine karar verildiği belirtilmektedir. Yazınızda noter odaları ile noterliklerinize; 20.04.2012 tarihli ve 17.07.2012 tarihli genel yazılarınızda 5378 sayılı Kanunun Geçici 2 nci maddesi hükmü gereğince kamu kullanımına açık her türlü yapının ÖZÜRLÜlerin ulaşılabilirliğine uygun duruma getirilmesi için tanınan sürenin 8 yıl olduğundan bahsedilmektedir. Ayrıca 11.09.2012 tarihli yazınızda "Yönetim Kurulunuzca kamu hizmeti gören noterliklerin öncelikle noterlik dairelerini ÖZÜRLÜlerin ulaşabilirliğine uygun duruma getirmeleri gerektiğinden; bunun imkânsız olduğu durumlarda da noterlik dairesinin bulunduğu binanın dışına kadar geldiği halde, binanın ÖZÜRLÜlerin ulaşabilirliğine uygun olmaması nedeniyle noterlik dairesine giremeyen ÖZÜRLÜ vatandaşımıza her türlü kolaylığın sağlanarak, imzasının veya parmak izinin bina dışında alınması suretiyle işlem yapılacağından; bunun Noterlik Kanununun 83. maddesinde belirtilen daire dışında işlem olarak nitelendirilemeyeceğine ve Noterlik Ücret Tarifesi gereğince yol ödeneğine tabi tutulmayacağına karar verildiği ve buna göre işlem yapılması" hususunun duyurulduğuna, diğer yandan "binaların yapıları ile mülkiyet durumları itibariyle değişiklik imkânı olup olmadığı da göz önünde tutulmak suretiyle ÖZÜRLÜlerin asgari ulaşabilirliğinin hayata geçirilerek yapılı çevrenin engelsiz hale getirilmesine ilişkin çalışmaların takip edildiğine" yönelik bilgi verilmiştir.

    Genel Müdürlüğümüzce 24 Ocak 2012 tarihinde düzenlenen ve Birliğinizin de katılım sağladığı " ÖZÜRLÜler İçin Ulaşılabilirlik Bilgilendirme Toplantısı"nın ardından çalışmalara başlandığı anlaşılmış olup, bu kapsamda yapmış olduğunuz çalışmalar takdirle karşılanmıştır.
    Ancak, ÖZÜRLÜlerin tıpkı diğer kamusal hizmetler için olduğu gibi ihtiyaç duyduğunda ÖZÜRLÜ olmayan kişiler gibi noterlik hizmetlerinden de yararlanabilmesi gerekmektedir.

    5378 sayılı ÖZÜRLÜler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun geçici 2 nci maddesinde "Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren sekiz yıl içinde ÖZÜRLÜlerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir." hükmü yer almaktadır. Bu madde ÖZÜRLÜler için kamu kullanımına açık tüm alanlarda ve yapılarda ulaşılabilirlik önlemlerinin alınmasına yönelik olup; kamu tarafından verilen hizmetlerin ÖZÜRLÜlerin ulaşabilirliğine uygun olmasının ötesinde, kamu kullanımına açık alanların tamamında ÖZÜRLÜler ve hareket kısıtlılığı bulunan kişilerin ulaşabilirliği için gerekli düzenlemelerin yapılmasını hüküm altına almıştır.

    ÖZÜRLÜler Kanununun geçici 3 üncü maddesine 12 Temmuz 2012 tarihli 6353 sayılı Kanun ile eklenen fıkralarda ise; iller bazında oluşturulacak olan ulaşılabilirlik izleme ve denetleme komisyonunun uygun olmayan her bir tespiti için idari para cezası uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.” denilmektedir.

    17.07.2012 tarihli ve Hukuk – 15278 (87) sayılı genel yazımız ile ÖZÜRLÜ ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yukarıda yer alan yazısında yapılan açıklamalar doğrultusunda gereken çalışmaların yapılmasını rica ederim.

    Saygılarımla,





    Yunus TUTAR Başkan
    (Beykoz 2. Noteri)


    (GENEL YAZI: 132)
    [/t]