Posts by mustafa_bal

    Merhaba arkadaşlar,



    NBS'ne yeni entegre edilen ve 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu'nun bizi ilgilendiren 8. maddesine ilişkin sözleşme yapan var ise bununla ilgili örnek paylaşmasını ve bilgi aktarmasını rica edicem. Noterlerimiz dahil bir çoğumuz (ki ben de buna dahilim) bu konu hakkında fazla bir bilgiye sahip değiliz.
    Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

    Sait bey öncelikle aramıza hoş geldiniz. Bir önceki sürümünü arkadaşlarımın faydalanması için forumumuza yüklemiştim. Bir çok arkadaşımız da çalışmanızdan faydalandı. Yapmış olduğunuz çalışma için Noter katipleri adına size teşekkür ediyorum.
    Saygılarımla.



    Mustafa BAL
    Denetmen

    [size=2px]Yorumunuz için teşekkür ederim saygıdeğer büyüğüm.[/size]
    Burada amacımız insanlara ne yapmalarını söylemek değil bilinçlendirmektir. Eğer böyle bir algı oluşturduysam herkesten özür diliyorum. Yıllık izin kanuni bir haktır ve paraya çevrilmesi söz konusu değildir. Yapılmıyor mu? Yapılıyor. Peki legal mi? işte anlatmak istediğim tam olarak buydu. Bu yazı belli ki size hitap etmiyor. Keza izne çıkmak için can atıp Noteri tarafından izne yollanmayan yüzlerce meslektaşımız var. Bazı Noterler "İş hacmim çok yüksek ben personele para ödüyorum izne çıkartmıyorum" diye personelini kısıtlıyor. Bazısı da "Benim tek personelim var onu da izne göndermem" diyor. İşverenin personele izin kullandırması inisiyatife bağlı değil kanuni zorunluluktur. Bu zorunluluk personel için de; Noterlik Kanunu 47. maddesinde ve yine İş Kanunu 9. maddesinde açıkça Yıllık izin hakkından vazgeçilemez ibaresi ile belirtilmiştir. Yıllık izin için ücret ödemesi yalnızca iş akdinin feshi sonrası içeride kullanılmamış yıllık izni kalan personele ödenir. Onun dışında iznin paraya çevrilmesi kanunen olmaması gereken bir şeydir. Aksine ilişkin kanun ile gösterebileceğiniz bir dayanağınız varsa lütfen siz de paylaşın ve bizleri bilinçlendirin.
    Saygılarımla.



    Mustafa BAL
    Lapseki Noterliği
    Başkatipi

    [size=2]Yaz döneminin gelmesi ile bir çok Noter Personeli arkadaşım yıllık izin planlarına başladı. Tabi bununla birlikte herkesin merak ettiği konu "hafta sonu tatillerinin" ücretli izinlere dahil edilip edilmediği. Aslında bu husus kanunla sabitlenmiş olsa da yoruma açık bırakıldığı için Noterlerimiz farklı farklı uygulamalarda bulunuyor (Yada işine geldiği gibi yapıyor). Bununla birlikte yıllık izin haklarımızın kullandırılmadığı çok sayıda Noterlik mevcut. Kullandıranlar da bölük pörçük kullandırıyor. Bunu düşünerek aşağıda verdiğim bilgiler çerçevesinde (ki bunu birçoğumuz biliyor) bu konuda arkadaşlarıma yardımcı olmak istedim.
    [/size]
    [size=14px]Madde 56 ([/size][size=14px]Yıllık ücretli iznin uygulanması) der ki : [/size][size=1em]Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez. Bu iznin 53 üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur. Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir. İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.[/size]


    [size=1em]Mantıken cumartesi günleri tatil gününden sayıldığı ve Noterlik Kanunu 51. maddesinde açıkça "Noter, günlük çalışma süreleri dışında iş kabul edemez," ve 52. maddede "Noterler tatil günlerinde ve iş günlerinin tatil saatlerinde vasiyetname tanzim ve tasdiki veya gecikmesinde zarar umulan noterlik işlemlerini yapabilirler" denildiğinden (ki ölüme bağlı tasarrufları noterlik Personelinin yapma yetkisi yoktur) cumartesi ve pazar günlerinin yıllık izinlerimizden düşülemeyeceği açıkça görülür.[/size][size=1em]Bilinmeyen bir diğer konu da yıllık izinlere ilave edilebilecek Yol İzinleri'dir. Yine Noterlik Kanunu 47. Maddesi der ki "Yıllık izinlerini noterliğin bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara, gidiş ve dönüşlerde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere 7 güne kadar ek bir izin verilmesi zorunludur". [/size]


    [size=1em]Bu kapsamda örnek ile açıklamak gerekirse;[/size][size=1em]Bir Noterlikte 1 ila 5 yıl hizmet vermiş (5 yıl dahil) bir personel yol izinleri ile birlikte 15 (yıllık izin) + 7 (yol izni) = 22 gün izin kullanabilir. Tabi bunu şifayen yapamazsınız. Muhakkak yol gidiş ve dönüş belgelerinizi kanıtlamanız da gerekebilir ki Noterlerin mazeretsiz işe gelmedi gerekçesi ile yıllık izin dönüşü işsiz kalma sürprizi ile karşılaşmayın :) [/size]


    [size=1em]Şimdi bu yazıyı okuyan bazı arkadaşlar kanunla hakkımız olan iznimizi kullanamadığını, Noterlerine de bu hususu hatırlatamadığını, keza hatırlatırsa işten çıkartılma olasılığının izne gönül rahatlığı ile çıkma olasılığından yüksek olduğunu düşünecektir. Lütfen Noterlerinizin de Hukukçu olduğunu, yıllık izinlerinin kullandırılmaması halinde ciddi sorunlar yaşayabileceklerini bildiklerini ve ne kadar fedakarlık yaparsanız yapın bir çok Noterin bunu görmezden gelip kendi çıkarlarını düşündüğünü unutmayın. Bu ve bunun gibi konularda hakkınızı aramaktan çekinmeyin ve arkanızdan yetişen meslektaşlarımıza öncü olun. Noter Katipliği kölelik değildir. Noterler de sahiplerimiz değildir. Aramızda yaptığımız iş anlaşmasına profesyonelce bakın. Biz sözleşmeye sadık kalıp işimizi muntazam şekilde icra ediyorsak Noterler de sözleşmeye sadık kalıp kanunlar gereği haklarımızı vermek zorundadır.[/size]


    [size=1em]Saygılarımla.[/size]
    [size=1em]Mustafa BAL[/size]
    [size=1em]Lapseki Noterliği[/size][size=1em]Başkatipi[/size]

    SEFER GÖREV EMİRLİ ARAÇ SATIŞI[/color] : Noter araç sahibinden "Sefer Görev Emri" belgesini isteyerek, belgenin arka yüzündeki kimlik ve adres bilgilerini yeni sahibi adına doldurup imzalattırarak tebliğ edecek, tebliğ edilen sefer görev emrinin bir sureti Milli Müdafaa Mükellefiyeti Komisyonu kararının alındığı İl Valiliğine (İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü) gönderilecektir. (Milli Müdafaa Mükellefiyeti Komisyonu'nun adı Sefer Görev Emrinin sağ alt köşesinde yer almaktadır). Satıcı tarafından sefer görev emrinin zayi edildiğinin bildirilmesi durumunda ise, araç sahibi satışın yapılacağı noterin bulunduğu yerdeki Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne yönlendirilerek, zayii olan Sefer Görev Emrinin örneği temin edilecek ya da Milli Müdafaa Mükellefiyeti Komisyonu kararının alındığı ilin Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden faks yoluyla temin edilmek suretiyle Sefer Görev Emri alıcıya tebliğ edilecektir.

    Merhaba Arkadaşlar,



    İmza Sirküleri ile ilgili hepimizin zaman zaman tereddüte düştüğünü biliyoruz. Uzun zamandır başım sıkıştığında başvurduğum bir döküman var onu paylaşmak istedim. Hemen her kuruluşa ait sirkülerle ilgili bilgi, aranacak belge, ve temsil şekilleri belirtilmiş. güncellenmesi gerekiyor ama bu haliyle paylaşmak istedim.
    İyi çalışmalar.

    Merhaba arkadaşlar,



    Noterliğe yeni bilgisayar aldık. Her şeyi kurdum. İlk başta defter meşruhatlarını TNB sitesinden sorunsuz alıyordum ama şimdi sayfalar bozuk çıkıyor. Meşruhat bilgileri iç içe geçmiş görünüyor. Sanırım yanlış bişeye tıkladık birdaha da düzeltemedik ne yapılabilir?

    Arkadaşlar Merhaba,



    daha önce çok kullanmış olduğum abby fine reader programını arıyorum. sitemizde arkadaşların paylaştıkları linkler ölmüş. İnternette virüs içermeyen dosya bulmak çok zor. elinde programdan bulunan arkadaşlar var ise yeniden paylaşımı çok faydalı olacaktır.
    Teşekkürler.

    Arkadaşlar Merhaba,



    Yeni mevzuatlara uygun olarak Polis Okulu Kefaleti haırlayan varmı? (muvafakatlı "2 kefilli anne-baba birbirine muvafakat veriyor") elinde örneği olan varsa paylaşırsanız çok memnun kalırım. şekil olarak herkes birşey öneriyor ama çok yapana rastlamadım.



    Kolay gelsin



    Lapseki Noterliği
    Başkatibi
    Mustafa BAL

    Merhaba arkadaşlar;
    Yazım net'in içinde çok aramama rağmen Banka kredisine kefil olmaya ilşkin bir vekalet örneği bulamadım. Kefilliğin geçtiği tek metin "Bankalar İçin Genel Vekletname" içerisinde fakat o da yeterli gibi gelmedi. Elinizde konuya ilişkin bir örnek varsa paylaşırsanız sevinirim.
    Saygılar...