Posts by sena

    itirazda bulunmayacagımı kabul taühhüt ediyorum diye sonuna yazın ve taahhütten kesin en mantıklısı bu gibi muvafakat kodlarına baktım nispi damga alan kod yok

    Bakanlığımızca bu yazımız esas alınarak ve gene Bakan oluru alınmak suretiyle normal mühür yanında, resmi soğuk damganın kullanılabıleceği uygun görülmüş ve konu 4 Ocak 1990 tarih ve 220 sayılı yazımızla Birliğinize duyurulmuştur.

    Bu itibarla, bu konuda Birliğinizin 4 Aralık 1989 tarih ve 1056-12111 sayılı yazısı esas alınmış bulunduğundan işlem kağıtlarında bulunan fotoğrafların üzerine ve yevmiye numaraları bulunan yerlere soğuk damga basılmasının, buna karşılık noterin imzasının üzerine, defter ve belgelerin sayfalarına ve resmi daire ve kuruluşlarca yapılacak yazışmalara normal mühür basılmasının uygun olacağı Bakanlığımızca kabul edilmiş bulunmaktadır." denilmektedir.

    Bilginizi ve soğuk damga kuilanılırken yukarıda belirtilen hususlara göre hareket olunmasını rica ederim.
    Saygılarımla,

    1993/72

    Örnek: 3-“sahibi bulunduğum ...........… plakalı …........… model …......… markalı aracımın……..vergi dairesinin ..... vergi sicil numarasında kayıtlı ...........’nın vergi dairesine olan borcuna karşılık adı geçen vergi dairesi lehine haciz edilmesine muvafakatimin bulunduğunu kabul ve beyan ederim”,

    Örnek: 4-“sahibi bulunduğum ...........… plakalı …........… model …......… markalı aracımı……..vergi dairesinin ..... vergi sicil numarasında kayıtlı ...........’nın vergi dairesine olan borcuna karşılık adı geçen vergi dairesi lehine teminat göstermeyi kabul ve taahhüt ederim”,
    Yukarıda belirtilen işlem örneklerinin 6183 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde düzenlenen şahsi kefaletle ilgili kağıtlarla bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu işlemler münhasıran belirtilen Kanunun 10 uncu maddesi ile düzenlenmiş olan teminat hükümleri içerisinde yer almaktadır. Bu kağıtların üçüncü şahıslar tarafından düzenlenmiş olması, bunlara şahsi kefalet ile ilgili kağıt olma özelliğini de kazandırmamaktadır.
    Bu nedenle doğrudan teminat verme taahhüdünü ihtiva eden bu kağıtlar, Maliye Bakanlığı yazısında da belirtildiği üzere konusunu teşkil eden gayrimenkulün emlak vergisi değeri, araçların ise kasko sigortasına esas değerinden az olmamak üzere ilgililer tarafından beyan edilen değer üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulacaktır.
    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla, 2003/30 nolu genelge

    cabir abi'ye katılıyorum. yukarıda yazmış olduğum mesajı dikkate almayını lütfen

    ANKARA, 21.2.1992
    Özü : Muvafatnameler Hk.
    GENELGE
    8

    Bir sorunuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 24.1.1992 tarlh ve DMG: 2101116-23/6666 sayılı yazıda:

    "Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde, bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

    Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin IDeğer veya ağırlık üzerinden aiınacak nispi harçlar bölümünün 1 nci fıkrasında da, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde 0.50 nispetinde harç alınacağı ile bütün imzalar için bu suretle alınacak harcın toplam miktarının asgari ve azami miktarları belirtilmiştir.

    Buna göre, muvafakatnameler 488 sayılı Kanun kapsamına girmediğinden damga vergisine tabi tutulmaması, ancak, ihtiva ettiği değer üzerinden 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 fıkrasına istlnaden beher imza için binde 0.50 harca tabi tuiulması gerekmektedir." denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim. Saygılarımla,

    Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI
    Uğur KALAFATOĞLU
    (istanbul 20. Noteri)

    Ziraat odası Meclis Karar ve yönetim kurulu karar defteri için Hukuk işleri ve mali danışmanlığı aradım yapabilirsiniz sorun yok dediler ( defter 2011'de tastik edimiş daha sonra hiç ara tastikleri yapılmamış) yeni çıkan tebliğ ticari faaliyeti olanlar için değerlerini onaylayabilirsiniz diyorlar


    Ziraat Bankası dün 70 sayfa Ek Yevmiye Defteri tasdik ettirdi,hazırladık gönderdik.akşam beni aradılar,Defteri hazırlarken arada 10 sayfa atlamışlar,(289 dan sonra 300 yazmışlar) yada başka bir iş var. bu 10 sayfayı tasdik edin diyorlar.Bende olmaz dedim,10 sayfayı aradan çıkarmış olabilirler diye. Yapabileceğim birşey var mı?

    Bence vermeyin ne malum 10 sayfanın başına bir iş gelmediği. Yeniden defter tasdik ettirsinler.

    tastik ederken sayfa numaralarını kontrol etmeniz gerekli. sıra ihtiva etmeyen defterleri onay sırasında düzeltin veya yeniden defter isteyin ilgiliden.
    ....

    verilemez, çünkü nasılkı vekaletnamede özel yetki olmadan vekile vekaletin örneği verilemiyor ise tahliye taahhütünde ev sahibinin ismi geçse bile verilemez diye düşünüyorum