Posts by çiğdem trakni

    arkadaşlar kolay gelsin vekaletnamenin azilini yapacağız ama ilgili kişi bilgi için mahkemeye göndermek istiyor mahkemeye göndermemizde sakınca yoktur değil mi

    [size=1em] [Davacı .. ile Davalı ... arasında mahkemenizde görülmekte olan Menfi Tespit davası nedeniyle Kurumumuzda bulunan kayıtların tetkiki ile mahkemeniz dosyasının davacısı ...'un adli tıp kurumunda incelemeye esas olmak üzere imza örneklerinin asıllarının tespit edilerek neticesinin duruşma günü beklemeksizin ivedi olarak duruşmanın bırakıldığı 18/04/2013 tarihinden önce mahkememize gönderilmesi istenmektedir.
    ELDEN TAKİPLİDİR
    YARDIMCI OLABİLİRMİSİNİZ
    İŞLEM ASLI ELDEN VERİLMEZ ONU BİLİYORUM AMA NASIL BİR CEVAP YAZILABİLİR
    [/size]

    arkadaşlar kolay gelsin yabancı uyruklu birinin taahhütname işlemi var bu kişinin pasaport tercümesine göre işlem yapacağız fakat türkçe biliyor rusça yazdığını türkçe yazamadığını söylüyor okur yazar olmayan gibi işlem yapacağız yoksa andlı tercümanlamı yapacağız

    Resmî Gazete Sayı : 27820 KANUN TEBLİGAT KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK
    YAPILMASINA DAİR KANUN

    Kanun No. 6099 Kabul Tarihi: 11/1/2011
    MADDE 1 – 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununun 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    “MADDE 1 - Kazaî merciler, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, (II) sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idareler, (III) sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar, (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy hükmî şahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından yapılacak elektronik ortam da dâhil tüm tebligat, bu Kanun hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü veya memur vasıtasıyla yapılır.”
    MADDE 2 – 7201 sayılı Kanuna 7 nci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
    “Elektronik tebligat:
    MADDE 7/a - Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir.
    Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.
    Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır.
    Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
    Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.”
    MADDE 3 – 7201 sayılı Kanunun 10 uncu maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
    “Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.”
    MADDE 4 – 7201 sayılı Kanunun 11 inci maddesine aşağıdaki fıkra, ikinci fıkra olarak eklenmiştir.
    “Avukat tarafından takip edilen işlerde, avukatın bürosunda yapılacak tebligatlar, resmî çalışma gün ve saatleri içinde yapılır.”
    MADDE 5 – 7201 sayılı Kanunun 21 inci maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, mevcut ikinci fıkrada yer alan “fıkra” ibaresi “fıkralar” olarak değiştirilmiştir.
    “Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.”
    MADDE 6 – 7201 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (7) numaralı bendinde yer alan “yapıldığını” ibaresi “yapıldığını, adreste bulunmama” şeklinde değiştirilmiş, fıkraya aşağıdaki (8) numaralı bent eklenmiş ve diğer bent teselsül ettirilmiştir.
    “8. Tebligatın adres kayıt sistemindeki adrese yapılması durumunda buna ilişkin kaydı,”
    MADDE 7 – 7201 sayılı Kanunun 25/a maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
    “Bu maddeye göre kazaî merciler tarafından çıkarılacak tebligatta, tebliğ evrakı doğrudan o yerdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna gönderilebilir.”
    MADDE 8 – 7201 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan “ayrıca” ibaresi metinden çıkarılmış ve anılan bentte yer alan “gazetede” ibaresi “gazetede ve ayrıca elektronik ortamda” olarak değiştirilmiştir.
    MADDE 9 – 7201 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
    “Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.”
    “Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişiler bakımından resmî kayıtlardaki adresleri esas alınır ve bu madde hükümleri uygulanır.”
    “Daha önce yurt dışındaki adresine tebligat yapılmış Türk vatandaşı, yurt dışı adresini değiştirir ve bunu tebliğ çıkaran mercie bildirmez, adres kayıt sisteminden de yerleşim yeri adresi tespit edilemezse, bu kişinin yurt dışında daha önce tebligat yapılan adresine Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğunca 25/a maddesine göre gönderilen bildirimin adrese ulaştığının belgelendiği tarihten itibaren otuz gün sonra tebligat yapılmış sayılır.”
    MADDE 10 – 7201 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    “Celse esnasında veya kalemde tebligat:
    MADDE 36 - Celse esnasında veya kalemde, soruşturmaya, davaya ya da takibe ait evrakın, taraflara, ilgili üçüncü kişilere, katılana veya vekillerine tutanağa geçirilmek suretiyle veya imza karşılığında, tebliğ konusu belirtilerek tevdii, tebliğ hükmündedir. Bu durumda ayrıca tebliğ mazbatası düzenlenmesi gerekmez ve masraf da alınmaz.”
    MADDE 11 – 7201 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    “MADDE 49 - Tapuda kayıtlı taşınmazların veya miras, istimlak, cebrî icra veya mahkeme ilâmı ile iktisapta bulunan hak sahipleri, adreslerini ve değiştirdikleri takdirde yenisini, bulundukları yerin tapu idaresine bildirmeye mecburdur. Davetiye veya tebliğ evrakı, bu suretle bilinen son adrese gönderilir. Hak sahiplerinin adres bildirmemeleri hâlinde adres kayıt sistemindeki adresleri tebligat adresleri olarak kabul edilir.”
    MADDE 12 – 7201 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    “Yönetmelik:
    MADDE 60 - Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar İçişleri, Maliye ve Ulaştırma bakanlıklarının görüşü alınmak suretiyle, Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”
    MADDE 13 – 7201 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
    “Teknik altyapının kurulması, tüzük hükümlerinin uygulanması:
    GEÇİCİ MADDE 1 - Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, elektronik ortamda yapılacak tebligatla ilgili her türlü teknik altyapıyı bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içinde kurarak faaliyete geçirir.
    60 ıncı maddede belirtilen yönetmelik, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen altı ay içinde hazırlanır. Anılan yönetmelik yürürlüğe girene kadar Tebligat Tüzüğünün bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.
    Mevzuatta, Tebligat Tüzüğüne yapılan atıflar 60 ıncı madde hükmü uyarınca çıkarılacak yönetmeliğe yapılmış sayılır.”
    MADDE 14 – 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 110 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    “Görevli ve Yetkili Mahkeme:
    MADDE 110 - İşleteni veya sahibi Devlet ve diğer kamu kuruluşları olan araçların sebebiyet verdiği zararlara ilişkin olanları dâhil, bu Kanundan doğan sorumluluk davaları, adli yargıda görülür. Zarar görenin kamu görevlisi olması, bu fıkra hükmünün uygulanmasını önlemez. Hemzemin geçitte meydana gelen tren-trafik kazalarında da bu Kanun hükümleri uygulanır.
    Motorlu araç kazalarından dolayı hukuki sorumluluğa ilişkin davalar, sigortacının merkez veya şubesinin veya sigorta sözleşmesini yapan acentenin bulunduğu yer mahkemelerinden birinde açılabileceği gibi kazanın vuku bulduğu yer mahkemesinde de açılabilir.”
    MADDE 15 – 2918 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
    “GEÇİCİ MADDE 21 - Bu Kanunun 110 uncu maddesinin birinci fıkrasının göreve ilişkin hükmü, yürürlüğe girdiği tarihten önce idari yargıda ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde açılmış bulunan davalara uygulanmaz.”
    MADDE 16 – 21/6/1987 tarihli ve 3402 sayılı Kadastro Kanununa 36 ncı maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
    “Kamu tarafından açılan davalarda yargılama giderleri:
    MADDE 36/A - Kadastro işlemi ile oluşan tespit ve kayıtların iptali için Devlet veya diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından kayıt lehtarına karşı kadastro mahkemeleri ile genel mahkemelerde açılan davalarda davalı aleyhine vekâlet ücreti dâhil, yargılama giderine hükmolunmaz.”
    MADDE 17 – 3402 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
    “GEÇİCİ MADDE 11 - Bu Kanunun 36/A maddesi hükmü, henüz infaz edilmemiş yargı kararlarındaki vekâlet ücreti dâhil yargılama giderleri için de uygulanır.”
    MADDE 18 – Bu Kanunun;
    a) 1 inci maddesiyle değiştirilen 7201 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde yer alan elektronik ortamda tebligata ilişkin hüküm yayımı tarihinden bir yıl sonra,
    b) 2 nci maddesiyle 7201 sayılı Kanuna eklenen 7/a maddesinin sermaye şirketlerine elektronik yolla tebligat yapılması zorunluluğu getiren ikinci fıkrası yayımı tarihinden iki yıl sonra, maddenin diğer fıkraları yayımı tarihinden bir yıl sonra,
    c) 8 inci maddesi yayımı tarihinden dokuz ay sonra,
    ç) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,
    yürürlüğe girer.
    MADDE 19 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
    18/1/2011

    teşekkür ederim cevaplar için daha önceden yaptık anasözleşme ünvanla ilgili düzeltme beyanının içinde tescil talepnamesinide belirtmiştik şimdi ben böyle yaptığım zaman anasözleşme aslen 2 asıl diğerleri suret olarak yapıyoruz tescil talepnameleri asıl olarak fakat düzeltme beyanı 3 ve 4 tanesini asıl yapıp geri kalanları suret yapabilirmiyiz benim kafam orada karıştı

    Arkadaşlar kolay gelsin bir sorum olacaktı anasözleşme düzeltme beyannamesi yapıyorum ünvanı ile ilgili olarak 2 asıl diğerleri suret olarak anasözleşmeyi onaylıyoruz ya bende hem anasözleşme düzeltmesi beyannamesini hem de tescil talepnamesindeki ünvanı düzeltmesini birlikte yazdım 3 asıl diğerleri suret olarak yapılabilirmi illaki 2 asıl diğerleri suretmi olmalı cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

    arkadaşlar kolay gelsin rehin sözleşmesi için 3 araç bir arada yapılabilirmi harç damga nasıl değerlendirilir cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

    [size=2] ÖDEYECEK: GENÇLER HAFRİYAT İNŞ MAK VE DIŞTİC ŞTİ
    arkadaşlar senette böyle yazıyo ltd mi aş olduğu vesir belli değil protesto edilirmi [/size]

    T. NOTERLER BİRLİĞİ


    DİSİPLİN KURULU BAŞKANLIĞI



    ESAS NO: 2012/55


    KARAR NO: 2012/35



    K A R A R



    T.Noterler Birliği Başkanlığı’nın 09.02.2012 tarih ve Hukuk:352-2976 sayılı yazılarıyla, ..........’ın ....... eski halen .......... Noteri hakkında şikayeti üzerine disiplin yönünden gereğinin takdir ve ifası istenmiştir.


    ......... T.Noterler Birliği kayıtlarına intikal eden şikayet dilekçesinde özetle; “....... Noterliği’nin 30 Haziran 2009 tarih ve 1377 yevmiye no lu vekaletnamesinde vekil edenin annesi vekilin kendisi olduğunu, vekaletnamenin aslını daha önce başka yerde kullanmış olduğundan elinde bulunan vekaletname fotokopisini, onaylatmak istediğini, ancak noterin işlemi yapmadığını, köyünden .... ilçesine gidiş ve dönüşün maddi ve manevi açıdan kendisine külfet yüklediğini ve bu nedenle de şikayetçi olduğunu” bildirmektedir.


    Dosya incelendiğinde konunun noterlik işlemlerinden daireden örnek alabilecek kişilerle ilgili olduğu görülmektedir. 1512 sayılı Noterlik Kanununun 94. maddesinde, noterler tarafından yapılan işlemlerin örneklerinin, ancak ilgilisine ..... verileceği hükme bağlanmış, 22. maddesinde ilgili belgelendirme isteminde bulunan kişidir.kuralı getirilmiştir. İlgili lehine işlem yapılanlar ile vekalet verileni de kapsayacak şekilde yorumlanamaz. Noterlik Kanununun 94. maddesinde bahsi geçen vekilin ancak örneğin verilmesi talep olunan işlemle tayin olunmaları ya da istenen örnek için ayrıca ve açıkça yetkilendirilmelidir. Bu konu T. Noterler Birliğinin 25.12.2007 tarih ve 144 sayılı genel yazısı ile duyurulmuştur.


    Olayımızda örneği istenen vekaletname incelendiğinde, vekile bu vekaletname ile daireden örnek çıkarma yetkisi verilmediği açıktır.


    Açıklanan duruma göre ....... eski halen ......... Noteri .......’ın eyleminde 1512 sayılı Noterlik Kanunu ve Noterlik kanunu Yönetmeliği ve diğer mevzuata aykırı bir eylemi olmadığından hakkında disiplin yönünden “KOVUŞTURMA AÇILMASINA YER OLMADIĞINA”, 1512 sayılı Noterlik Kanununun 131/2. maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içinde Cumhuriyet Savcısının veya şikayetçinin doğrudan doğruya veya T. Noterler Birliği aracılığı ile Adalet Bakanlığına verecekleri bir dilekçe ile bu karara itiraz edebileceklerine 22.02.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.22.02.2012
    buna istinaden vermemiz sakıncalı olmazmı açık yetki olması gerekir diyor. tahliye taahhütnamesinde ise mal sahibi örnek almak istiyo ve dava açacakmış kiracısına yani vermemiz doğru olmaz değilmi

    ARKADAŞLAR 2011/32 sayılı DİSİPLİN KURULU EMSAL KARARINDA: Vekalet sözleşmesinin kurulup kurulmadığı, önericinin iradesini karşı tarafa ulaştırıp ulaştırmadığı veya bu iradesinin devam edip etmediği, noter tarafından bilinemeyeceğinden (aynı taraflar arasında daha önce kurulan vekalet sözleşmesi gereği, elinde genel yetki veya noterlikten örnek almaya yönelik özel yetki içeren bir vekaletname bulunan vekil dışında) münhasıran o işlemde vekil olarak belirtilen kişiye işlem örneğinin verilmesi mümkün bulunmamaktadır.