Posts by Ozgur ILTAS

    Muvafakatnameden Rücu başlığı altında yapabilirsin. Bir nüshasını da işletme sahibin posta ile gönderirsiniz. Vezne, Fesihnameden girip işlem başlığını değiştirirsin. Posta ücretini unutma,
    MUVAFAKATNAMEDEN RÜCU

    ''Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki illerde Etçi ve Kombine Irklarla kurulacak Damızlık Sığır İşletmesi yatırımların desteklenmesi kapsamında, .... T.C.Kimlik numaralı .......'in kurucağı İşletmedeki hayvanların,adıma kayıtlı bulunan Mardin İli Savur İlçesi Soylu Köyü ....mevkindeki....m2 arazim üzerinde, hayvanları dilediği kadar otlatmasına, arazimden dilediğince faydalanmasına, dilediği gibi kullanmasına ilşikin olarak, .......... Noterliğinden .......... tarih ve .......... yevmiye no ill verdiğ Muvafakatname'den gördüğüm lüzum üzerine dönüyor (rücu ediyor) ve bu Muvafakatnamenin artık hükümsüz olduğunu beyan ediyorum.

    Sayın Noter;
    İş bu işlemin bir nüshasının lehine muvafakat ettiğim ...............'a PTT aracılığı ile göndermenizi talep ediyorum.

    Hüseyin Bey;


    Bu tür taahhütlerde aracın kasko değeri üzerinden harç ve damga vergisi alınır. 2005/5 sayılı genelge (genellikle Özürlü araçlarına ilişkin 5 yıl süre ile satılmayacağına ilişkin taahhütname) Hibeden dolayı muafiyet olabilir mi? tereddütlüyüm, ben yapsam alırım.

    Medet Bey;

    TNB genelgesine göre, Gelirler idaresi damga vergisinden muafiyeti bir tarafın okul idaresi olmasına bağlamış ancak ikinci eklediğim Malatya vergi dairesi bunu atlayarak d.vergisinden muafiyet olacağını ancak harç alınması gerektiğini belirtmiş.

    Benim görüşüm, sizin yapacağınız işlemin harç ve damga vergisi muafiyetine giremiyeceği

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı
    Vergi Uygulama Müdürlüğü

    SAYI [/t][/t][/t]
    : B.07.1.GİB.4.44.15.01/DVK -
    KONU : DVK-Anaokulu İnşaatında Damga Vergisi İstisnası
    …………………………… NOTERLİĞİNE
    İlgi : 25/04/2006 tarihli ve 2006/104 sayılı yazınız.




    İlgi de kayıtlı yazınızda 253.500,00YTL- bedeli olan Merkez Konak 100 öğrencilik Anaokulu inşaatı işini üstlendiğine ilişkin …………. Kollektif Şirketi ile ……………. Valiliği arasında imzalanacak sözleşmenin harç ve damga vergisinden istisna olup olmadığını sormaktasınız.
    Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu 1.inci maddesinde, bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinetabi tutulacağı, 3 üncü maddesinde de damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği, 8 inci maddesinde ise bu kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve katma bütçeli daire ve idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır. AnılanKanuna ekli (2) sayılı tablonun 1- Resmi işlerle ilgili kağıtlar başlıklı bölümünün A/1 inci maddesinde ise, resmi daireler arasındaki işlemleri kapsayan her türlü kağıtların damga vergisinden istisna edileceği hükmüne yer verilmiştir
    Diğer taraftan, 222 sayılı İlköğretim Kanununun 83.üncü maddesinde, İlköğretimin bütün gelirleri ve 78.inci maddede belirtilen giderlerinin (personel masrafları hariç) her türlü resim ve vergiden muaf olacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır.Anılan Kanunun 78.incimaddesinde sayılan giderler ise, ilköğretim kurumlarınca yapılacak masrafları kapsamakta, 78.inci maddenin (a) fıkrasında da yapılacak giderler arasında köy, kasaba, şehir ilköğretim kurumlarının öğretmen lojmanlarının yapımı, tadili, esaslı onarımı, her türlü ilk tesis ve okul eşyası, ders aletleri ile arsa ve arazi istimlakleri sayılmaktadır.
    Aynı Kanunun 6.ncı maddesinde okul öncesi eğitim kurumları da ilköğretim kurumları arasında sayılmıştır.
    Ayrıca, 492 sayılı Harçlar Kanununun Noter Harçlarını düzenleyen 2.nci kısmında, resmi dairelerin muafiyetlerine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
    Bu hükümlere göre anaokulu yapımı işi ile ilgili olarak ………… Valiliği ve inşaat yapımını üstlenen müteahhit arasında düzenlenecek sözleşmenin 222 sayılı kanunun 78 ve 83.üncü maddeleri gereğince damga vergisinden istisna edilmesi ancak, 83.üncü maddedeki muafiyet hükmü sadece vergi ve resme ait olup harçları kapsamadığından söz konusu anaokulu inşaatı yapımı ile ilgili sözleşmeden doğan harcın taraflarca ödenmesi gerekmektedir.
    Bilgilerinize rica ederim.

    [size=3] Ankara, 15.12.1998[/size][size=3] Özü: 222 Sayılı Kanundaki Damga Vergisi İstisnası Hk.[/size]

    [size=3]G E N E L G E
    ( 59 )[/size]


     
    [/size][size=3]İLGİ: a)[/size] 11 Kasım 1976 günlü ve 1976/34 sayılı Genelgemiz[/size][size=3] b)[/size][size=3] 3 Eylül 1998 günlü ve 1998/44 sayılı Genelgemiz[/size][size=3]Bilindiği gibi 222 sayılı İlköğretim Kanunu hükümleri gereğince ilkokul binalarıın inşaatı ile onarımına ilişkin olarak noterde yapılan işlemlerin harca tabi tutulacağı ve fakat damga vergisinden istisna edileceği, 1998/44 sayılı Genelgemizle noterliklere duyurulmuştu. Bu çerçevede 1976/34 sayılı Genelgemiz esaslarının ise uygulama olanağı ortadan kalkmıştır.[/size][size=3] Bilahare, ilkokul binalarının inşa ve onarımlarının yanısıra yatılı ilköğretim kurumlarının öğrencilerin gıda ihtiyaçları için yapmış olduğu alımlarla ilgili işlemlerin de 222 sayılı Kanunun 78 ve 83 üncü maddeleri gereğince damga vergisinden istisna edilip edilmeyeceğine ilişkin sorumuza, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 08.12.1998 günlü toplantısında görüşülen 02.11.1998 günlü ve 38840 sayılı yazıda; [/size][size=3][/size][size=3]“Yazınız konusu ile ilgili olarak tüm Valiliklere tamim olunan ve bir örneği ilişikte gönderilen 22.10.1998 gün ve B.07.0.GEL.0.62/6231-1-48/37904 sayılı yazımızda gerekli açıklamalar yapılmış bulunmaktadır.[/size][size=3] Ayrıca, 222 sayılı ilköğretim ve Eğitim Kanununun 78 inci maddesinin (b) fıkrasında, ilköğretim kurumları tarafından yürütülecek, öğrencilerin, barınma, beslenme, giyinme ve korunma (sağlık) hizmetlerine ilişkin giderler de zikredilmektedir. Kanunun 83 üncü maddesinde, 78 inci maddeye yapılan atıf maddenin bütünü ile ilgili olduğundan ilköğretim kurumlarınca öğrencilerin yiyeceklerinin temini ile pansiyonlu okulların bu meyandaki giderleri nedeniyle düzenlenecek ihale kararı[/size][size=3] ve [/size][size=3][/size][size=3]sözleşmeler de[/size][/size][size=3] isti[/size][size=3]sna uygulamasına konu olabilecektir.[/size][size=3] Bilgi edinilmesini ve gereğinin tamim yazımızda açıklanan esaslar da dikkate alınarak yapılmasını rica ederim.”[/size]denilmektedir.
    [/size][size=3] İncelenmesinden görüleceği üzere ilköğretim öğrencilerinin barınma, beslenme, giyinme ve korunma (sağlık) hizmetlerinin de ilgili maddelerde zikredilmiş olması sebebiyle ilköğretim kurumlarınca öğrencilerin yiyeceklerinin temini ile pansiyonlu okulların bu meyandaki giderleri ile ilgili olarak düzenlenen ihale kararları ve sözleşmelerin de damga vergisinden istisna edileceği belirtilmektedir.[/size][size=3]
     [/size][size=3] Aynı yazıda ayrıca, Maliye Bakanlığınca Valiliklere gönderilen ve 1998/44 sayılı Genelgemize konu Bakanlık görüşlerine ilaveten diğer bazı hususları ihtiva eden 22.10.1998 günlü ve 37904 sayılı tamim yazının 2 nci sırasında “8 yıllık kesintisiz zorunlu ilköğretim okulları inşaatları ile ilgili müşavirlik, mühendislik ve kontrollük hizmetleri işi ile ilgili olarak düzenlenen sözleşmelerin de bir tarafı ilk öğretim idaresi teşkil etmek kaydıyla damga ver[/size][size=3]gisinden istisna edilmesi gerekmektedir.” denilmektedir.
    [/size][size=3] Maliye Bakanlığının yukarıda bahsi geçen tamim yazısının bir örneği ektedir.[/size][size=3] Bilgi edinilmesini rica ederim.[/size][size=3] Saygılarımla.[/size][size=3]
     [/size][size=3][/size][size=3] BAŞKAN[/size][size=3]
     
     [/size][size=3] Hasip DİNÇER[/size][size=3] (Ankara 24.Noteri)
    A.KAHRAMAN
    Y.O.


     
    EK:1[/size]

    Arkadaşımızın sorusunda; satış işleminin tapu tarafından yapılmadığına dair bir not göremedim.

    ilgili kanun;

    5403 sayılı 'Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu' ve 5578 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a ve bu kanunlara istinaden çıkarılan yönetmelilere göre Tarım Arazilerinin
    Bölünemez Parsel Büyüklükleri; Mutlak Tarım Arazileri ,Marjinal Tarım Arazileri Özel Ürün Arazilerinde 20 dekar Dikili Tarım Arazilerinde 5 dekar, Örtüaltı Tarım Arazilerinde 3 dekar olarak belirlenmiştir.
    Bölünemez Parsel büyüklüğü altında olan tarım arazilerinde oluşmuş hisseler üçüncüşahıslara deredilemez veya rehin edilemez. Bölünemez Parsel büyüklüğünün altındaki ve birlikte mülküyetin olduğu tarım atazilerinde paydaşların veya iştirakcilerin tamamının birlikte katılımı ile üçüncü kişiye satış yapılabilir, rehin edilebilir, devredilebilir.
    Bölünemez Parsel büyüklüğünüğün üzerindeki arazilerinde oluşmuş hisselerin üçüncü şahıslara satışında, devredilmelerinde veya rehin edilmelerinde sakınca bulunmamaktadır. Ancak ifraz yapılırken bölünemez Parsel Büyüklüklerinin altında parsel oluşturulamaz. Soruda ki hisse 90 Bin m2 olduğuna göre istediği oranda payı devredebilir. Daha sonra, İfraz sırasında parçalanan parselleri birleştirmeye giderler. Bu durum ilgililere açıklanmalıdır.


    Yahya Bey,şirketlerin ilk kuruluşunda defterleri Ticaret Sicil Memurlukları onaylayabildiği gibi Noterliklerde onaylayabilir,ancak kuruluş aşamsında defterleri onaylarken sicil tasdiknamesi aramamız gerekli. Kuruluştan sonraki tasdiklerde ise sicil tasdiknamesi aramamız gerekmiyor.


    Aynı düşüncedeyim, sicil tastiknamesinin istenmesindeki amacın tescil edilmemiş veya henüz tescil aşamasındaki şirketin defter tastik ettirmesinin önüne geçmektir. Ara açılışlarda bu belgenin ibrazını istememizin hiç bir mantıklı açıklaması olamaz.

    Değerli Meslektaşım;


    İlgili taşınmazların rayiç bedellerinin toplamı sonucu bulunacak değere göre 33.1 vezne kodundan tahakkuku yapmanız gerekiyor.

    Fatma Hanım;


    Bildiğim kadarıyla, 20 Bin m2 üzeri tarla vasfındaki bir taşınmaz bölünemez büyüklüğe ilişkin kanun kapsamına girmediğinden satış vaadini yapmanızda bir sakınca bulunmamaktadır. (Siz yine de tapudan teyit ettiriniz. )


    Şöyle ki,


    Bir taşınmaz 20 Bin m2 üzerinde ise; hissedar 3. kişilere dilediği miktarda pay dağıtabilir.
    Taşınmaz 20 Bin m2 altında ise; hissedarlar arasında pay devri yapılır.

    Değerli Üyelerimiz,

    2012/14 nolu genelge gereği yapılacak hisse devirlerinin birden çok kişiye aynı kağıtta yapılması durumunda, Vezne programının yapısı gereği 43.90 TL asgari harç (birden fazla) her bir hisse devri için uygulanamamaktadır. Birden çok hisse devri işleminde bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir.

    Bu gibi durumlarda işlem 52.1 Değişik İşlem kodu ile yapılabileceği gibi, eksik hesaplanan harcın ikmal yolu ile de tamamlanabileceği hususunu bilgilerinize sunarız.

    Saygılarımızla

    Bilgi İşlem Müdürlüğü




    Gelir İdaresi Başkanlığı bu görüşünde, Birliğimizin 2005/19 sayılı Genelgesine esas teşkil eden 09.05.2005 tarihli ve 20336 sayılı görüşünden vazgeçerek, limited şirket ortaklık paylarının devrine ilişkin olarak düzenlenen limited şirket hisse devir sözleşmesini şirket ana mukavelesinin tadili hükmünde değerlendirilemeyeceğinden, hisse devir sözleşmesinin, devredilen hissenin ihtiva ettiği tutar üzerinden, hem devreden ortak hem de devralan ortak olmayan tarafın her birinin imzası için binde 0,99 oranında nispi harç alınmasının yanısıra, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasına göre damga vergisine de tabi tutulması gerektiği bildirilmiştir.


    2 imzali hisse devrinde dahi 45000 TL ye kadar tek imza üzerinden 43,90 TL almaktadır. Doğru olan bu mudur? Yoksa alıntı yaptığım bölüme göre, bir hisse devir işleminde alınması gereken en düşük harç miktarı 43,90 * 2 imza = 87,80 TL midir?


    Devredilen bedel 45.000 TL ve üzerinde ise ilgili kodda sıkıntı yok, ancak bu değerin altında yapılacak işlemlerde elle hesaplama yerinde olacaktır, diye düşünüyorum.

    Örneğin,

    Ortak dışı hisse devrinde; 2 ortak içi 1 ortak dışına devir yapıyor ve bu işlem tek yevmiye ile sonuçlandırılıyorsa, veznede imza adedi 4 girilmelidir.

    1 o.içi - 1 o.dışı =2 imza
    1 o.içi - 1 o.dışı =2 imza

    toplam 4 imza şeklinde,

    dayanak: ilgili genelgenin şu kısmı
    3- Limited şirket ortaklarının paylarını diğer ortaklara veya pay alarak şirkete yeni ortak girenlere devretmelerinde, örneğin;
    a) Bir ortağın hissesini iki ortağa,
    b) İki ortağın hisselerini diğer iki ortağa veya şirkete yeni ortak giren şahıslara devirleri aynı kağıtta yapılıyor olsa dahi
    -aynı ortağın birden fazla şahsa yaptığı devir işlemlerinin,
    - birden fazla ortağın bir veya birden fazla şahsa yaptığı pay devirlerinin
    her birine, bu işlemlerin her biri ayrı kağıtta düzenlenmiş gibi, her bir devir işlemi için asgari ve/veya azami harç tutarlarının tatbiki icap eder.


    .