Posts by Ozgur ILTAS

    İster Dış İşlerini isterseniz konsolosluğu arayın kimse size azil var mı yok mu diye teyit vermez, sadece işlem ilgili makamda yapılmış mı onu kontrol edip söylüyorlar,

    ibraz edilen bir vekalette, azlin araştırılması yasal bir zorunluluk değildir. Azil var ise ve bu vekile ulaşmışsa, vekilde buna rağmen işlem yapıyorsa tüm sorumluluk kendisindedir. Azil vekile ulaşmamış ise, ne işlemi yapan ne de vekilin bunda bir sorumluluğu yoktur.

    Sizin yapmanız gereken, evrak üzerinde apostil mevcut ise Türkçe tercümesini yaparak işlemi gerçekleştirmenizdir.

    Günaydın Çiğdem Hanım;


    2003/2 sayılı Genelge gereğince;
    Yurt dışında öğrenim görecek olanlarla ilgili düzenlenen taahhütnameler damga vergisinden bağışık tutulması, taahhütnamede yer alan değer üzerinden nispi harca tabi tutulması gerekmektedir. (kalacağı süre belirtilmemiş ise, bir aylık tutar üzerinden, süre belirtilmiş ise; aylık tutar * süre)


    Vezne kodu 33.8


    İşlem içerisinde değer belirtilmemiş ise; maktu harç


    Vezne kodu 33.1

    2. Tescil


    MADDE 40- (1) Her tacir, ticari işletmenin açıldığı günden itibaren onbeş gün içinde, ticari işletmesini ve seçtiği ticaret unvanını, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan ettirir.


    (2) Her tacir kullanacağı ticaret unvanını ve bunun altına atacağı imzayı notere onaylattırdıktan sonra sicil müdürlüğüne verir. Tacir tüzel kişi ise, unvanla birlikte onun adına imzaya yetkili kimselerin imzaları da notere onaylattırılarak sicil müdürlüğüne verilir.


    (3) Merkezi Türkiye’de bulunan ticari işletmelerin şubeleri de bulundukları yerin ticaret siciline tescil ve ilan olunur. Ticaret unvanına ve imza örneklerine ilişkin birinci ve ikinci fıkra hükümleri bu işletmelere de uygulanır. Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça merkezin bağlı olduğu sicile geçirilen kayıtlar şubenin bağlı bulunduğu sicile de tescil olunur. Ancak, bu hususta şubenin bulunduğu yer sicil müdürlüğünün ayrı bir inceleme zorunluluğu yoktur.


    (4) Merkezleri Türkiye dışında bulunan ticari işletmelerin Türkiye’deki şubeleri, kendi ülkelerinin kanunlarının ticaret unvanına ilişkin hükümleri saklı kalmak şartıyla, yerli ticari işletmeler gibi tescil olunur. Bu şubeler için yerleşim yeri Türkiye’de bulunan tam yetkili bir ticari mümessil atanır. Ticari işletmenin birden çok şubesi varsa, ilk şubenin tescilinden sonra açılacak şubeler yerli ticari işletmelerin şubeleri gibi tescil olunur.


    II - Ticaret unvanının şekli


    1. Gerçek kişiler


    MADDE 41- (1) Gerçek kişi olan tacirin ticaret unvanı 46 ncı maddeye uygun olarak yapabileceği ekler ile kısaltılmadan yazılacak adı ve soyadından oluşur.


    2. Tüzel kişiler


    a) Kollektif ve komandit şirketlerMADDE 42- (1) Kollektif şirketin ticaret unvanı, bütün ortakların veya ortaklardan en az birinin adı ve soyadıyla şirketi ve türünü gösterecek bir ibareyi içerir.


    (2) Adi veya sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ticaret unvanı, komandite ortaklardan en az birinin adı ve soyadıyla şirketi ve türünü gösterecek bir ibareyi içerir. Bu şirketlerin ticaret unvanlarında komanditer ortakların adları ve soyadları veya ticaret unvanları bulunamaz.


    b) Anonim, limited ve kooperatif şirketler


    MADDE 43- (1) Anonim, limited ve kooperatif şirketler, işletme konusu gösterilmek ve 46 ncı madde hükmü saklı kalmak şartıyla, ticaret unvanlarını serbestçe seçebilirler.


    (2) Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.


    c) Tacir sayılan diğer tüzel kişiler ve donatma iştiraki


    MADDE 44- (1) Ticari işletmeye sahip olan dernek, vakıf ve diğer tüzel kişilerin ticaret unvanları, adlarıdır.
    (2) Donatma iştirakinin ticaret unvanı, ortak donatanlardan en az birinin adı ve soyadını veya deniz ticaretinde kullanılan geminin adını içerir. Soyadları ve gemi adı kısaltılamaz. Ticaret unvanında ayrıca donatma iştirakini gösterecek bir ibare de bulunur.

    Değerli Meslektaşlarım;


    A) Ticaret unvanı
    I - Kullanma zorunluluğu
    1. Genel olarak
    MADDE 39- (1) Her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret
    unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili senetlerle diğer belgeleri bu unvan
    altında imzalamak zorundadır. denildiğinden,


    Bundan böyle; Şirket ortakları/yetkilileri tarafından Ticaret Sicil Müdürlüklerine verilmek üzere istenilen imza beyannamlerinin ilgili şirket ünvanı altında tanzim edilmesi gerektiğini bilgilerinize sunuyorum.

    DÜZENLEME ŞEKLİNDE VEKALETNAME
    İkibinoniki yılı Temmuz ayının dokuzuncu günü 09.07.2012
    Aşağıda mühür ve imzası bulunan ben ANTALYA/KEMER 1. NOTERİ GAMZE ŞENKARDEŞ Vekili İmzaya Yetkili Başkatip ÖZGÜR İLTAŞ DÖRTYOL CAD.ALPASAR ÇAR. NO:14 KEMER/ANTALYA adresindeki dairemde görev yaparken yanıma gelen ve gösterdiği .............................
    ................................................
    ........................................................................
    ....................................................., bir vekaletname düzenlenmesini istedi.


    Kendisini yukarıda yazılı belge ile tanıdığım gibi bu işlemi yapma yeteneğinin bulunduğunu ve okur yazar olduğunu anladım.


    Bunun üzerine ilgili .............. şu suretle söze başladı:“19/04/2012 tarih ve 6292 sayılı Orman Kanunu 2/B maddesi kapsamında orman sınırları dışına çıkartılan veya orman alanı kapsamında kalmış olan, ........ İli, ..... İlçesi, ..... Köyü hudutları dahilinde bulunan taşınmazlarımla ilgili olarak; 6292 sayılı kanun hükümleri gereğince, Maliye, Orman, Tapu ve Kadastro teşkilatları ile diğer ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile Danışmanlık firmaları nezdinde işlerimi takip etmeye ve yine adıma, resmi ve özel mercilere yapılacak harç, vergi ve resim gibi tüm ödemeleri yapmaya, tapu kaydı ve tüm belge ve bilgileri adıma almaya, teslim tesellüme, mezun ve yetkili olmak üzere ....................................... tarafımdan vekil tayin edildi." diye sözlerini bitirdi.


    Yazılan bu tutanak okuması için kendisine verildi. Okudu Yazılanların gerçek isteği olduğunu beyan etmesi üzerine ilgili ve tarafımdan imzalandı, mühürlendi.İkibinoniki yılı Temmuz ayının dokuzuncu günü 09.07.2012


    VEKİL EDEN

    Sayın Adminim;


    Emeğine sağlık. Kira Sözleşmesine ilişkin açıklamana ek olarak;


    6217 Sayılı Kanunun,


    GEÇİCİ MADDE 2 – Kiracının Türk Ticaret Kanununda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında, 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 322, 324, 330, 339, 341, 342, 343, 345, 346 ve 353 üncü maddeleri 1/7/2012 tarihinden itibaren 5 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur.


    şeklinde değişiklik yapılmıştır.

    Ali Bey;
    Kredi kullanma değil de kefalet var ise, vekaletnameye yazılacak. Müdür neden böyle demiş, bizzat telefonda görüşmek lazım.

    Alıntı


    ALINTI
    Noter Formu



    Değerli Meslektaşlarım;


    Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederiz.


    Kefil olacak kişiyi karıştırmadan, sadece eşin imzasını alarak, 37.1 kodundan 40.000 TL üzerinden nisbi harç alarak gerçekleştirdim.


    TNB Mali Danışman Aydın Bey'e faxlamıştım, ben işlemi yaptıktan sonra aradı, işlem kredi ile ilgili olduğu için harç ve damgadan muafmış, :)





    Sema Hanım;

    İşlemin hangi noterlik tarafından, ne zaman yapıldığından haberdarım. Konuyu buraya taşıman yerinde olmuş. Bununla ilgili noterimle de telefonda konuşmuştum.

    İşlemin eski olması bir şey ifade etmez, önemli olan genelgenin çıktığı tarih değil, genelgenin atıfta bulunduğu ilgili kanun maddesidir. İşlem bu tarihten sonra yapılmış ise ikmal çıkmaz.

    İlgili kanun maddesi

    5737 sayılı Vakıflar Kanununun 66 ncı maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı cetvelde yer alan bölge müdürlüklerinin Genel Müdürlüğün taşra teşkilatını oluşturduğu; "Muafiyet ve İstisnalar" başlıklı 77 nci maddesinin ilk fıkrasında, Genel Müdürlüğe ve mazbut vakıflara ait taşınmazların Devlet malı imtiyazından yararlanacağı, haczedilemeyeceği, rehnedilemeyeceği, tüm iş ve işlemlerinin, her türlü vergi, resim, harç ve katılım payından istisna olacağı hükme bağlanmıştır.

    5737 sayılı Vakıflar Kanunun "Tanımlar" başlıklı 3 üncü maddesinde; mazbut vakıfın, bu Kanun uyarınca Genel Müdürlükçe yönetilecek ve temsil edilecek vakıflar ile mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereğince Vakıflar Genel Müdürlüğünce yönetilen vakıfları ifade ettiği belirtilmiştir.

    Sema Hanım,


    Belediye'ye ait kira sözleşmesinde cezai şarttan dolayı, yıllık kira bedeli üzerinden binde 8,25 oranında damga vergisi alınmalıdır. Her ne kadar fesih edilip edilmeyeceği şuan belli olmasa da belirlenebilir bir bedel taahhüt altına alınmıştır.


    Vakıfa ait taşınmaz ise; 2012/13 sayılı genelge kapsamında harç ve damga vergisinden muaftır.

    Dilek Hanım;

    İntikal yapılmamış ise; miras payının devri sözleşmesinin ilgili tapu müdürlüğü tarafından tescilinin kabul görmemesi gibi durum asla söz konusu olamaz. Ancak intikal yapılmış ise, tapu haklıdır. Ayrıca Sema Hanım'ın yapmış olduğu açıklama, murisin sağlığında yapılan "miras payının devri" işlemine aittir.