Posts by Ozgur ILTAS

    İlgilinin talebi doğrultusunda her hangi bir belgenin bir kısmının suret tastikinin yapılmasında bir sakınca yoktur.(Noterlik Kanunu Madde 96 – İlgili, getirdiği her çeşit kağıdın tamamının veya bir kısmının örneğinin çıkarılmasını istediği takdirde, noter aslındaki şekli korumak şartı ile tamamını veya istenilen kısmı aynen yazar ve iş sahibine istediği kadar örnek verir.)


    Geçici tescil belgesi, satış sözleşmesi ile birlikte kullanılan bir belge olmayıp, tek başına kullanılan bir belge olduğundan aslı gibidir onay yapabilirsiniz.

    Geçici belgenin olmaması veya ruhsatın olmaması halinde trafik kaydına zayi düşüldükten sonra her hangi bir belgeye gerek kalmadan satış işlemi yapabilirsiniz.

    İsteyen isteği şekil ve şartlarda bu tür araçlar üzerine rehin tesis edebilir. Satılamaz şerhinin olup olmaması rehine engel değildir. 5 Yıl şerh olması o aracın 5 yıl içersinde kesinlikle satılamayacağı anlamına gelmez, ilk alımda muaf tutulan tüm bedelleri ilgili vergi dairesine öder, sonra dilediğine satar.

    Tek taraflı fesih yetkisi var ise; işlemin adı fesihnamedir. Ancak ilgilinin talebi doğrultusunda fesih ihbarı olarak düzenlenir (gerekirse işlem içerisine bu husus not düşülür) bunun adı ihbarnamedir ve ihbarnamenin ekinde sözleşme yok ise değer girme zorunluluğu yoktur.

    Cabir abi,

    prensip bu olsa gerek ;D

    3- Sözleşmede ödeneceği bildirilen ikramiyenin ödeme zamanı ve miktarının belirtilmemesi halinde vekalet dönemi içerisinde ikramiye ödenmemesi,

    ilgili koda bakarsanız değer girilmediğini göreceksiniz.


    Damga Vergisi Kanunu
    IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar
    3. Tabloda yazılı kağıtlardan aslı 1,00 Türk Lirasından fazla maktu ve nispi
    vergiye tabi olanların resmi dairelere ibraz edilecek özet, suret ve tercümeleri. 0,60 TL

    A-Temsil Yetkisinin Bölünmesi ve Taksimi

    Yönetim yetkisi gibi, temsil yetkisi de, sözleşmede hüküm bulunmak kaydıyla yönetim kurulu üyeleri arasında bölünebilir. Sözleşme, bu bölünmenin yapılması yetkisini genel kurul veya bizzat yönetim kuruluna da bırakabilir.


    Temsil yetkisi, murahhas üyelere veya pay sahibi olması zorunlu olmayan murahhas müdürlere taksim edilebilir. Bunun için ana sözleşmede hüküm bulunması şarttır. Bu hüküm, taksim yetkisini genel kurula veya hatta yönetim kuruluna bırakabilir. Temsil yetkisi, pay sahibi olmayan murahhas müdürlere taksim edildiği takdirde, yönetim kurulunun en az bir üyesine de temsil yetkisi verilmesi şarttır.

    denilmektedir.

    Kemalcim şaka bir yana da, TNB yönetimi noterlerin elinde olduğu sürece çalışanın lehine, noterlerin aleyhine oluşacak bir karar görmemiz zor. O yüzden taraf olan yönetimlerden hiç bir zaman bir beklenti içerisine girmemek gerekiyor. Varsa bir hayır kendilerinedir.

    Umut ettiğim tek şey; diğer başkanlar gibi bir bakanın arkasından merdivenlerden koşar adım inmemesidir.

    2005-21 sayılı genelgeye göre;


    Diğer taraftan, 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun “IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün (31) numaralı fıkrasında, dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenamelerinin, (32) numaralı fıkrasında da, gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadî işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenamelerinin damga vergisinden istisna edileceği hükmü yer almıştır.


    Bu çerçevede, noterliklerde düzenlenen ve üzerlerinde teminat veya depozito ile ilgili düzenlemeler de yer alan 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV-31 ve 32 nci fıkraları kapsamındaki kira mukavelenameleri üzerine ayrıca kefalet şerhinin de konulması durumunda:


    - Kira mukavelenamesine konulan şerhin “adi kefalet” olması halinde, 488 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ve 6 ncı maddesinin birinci fıkrası hükümleri gereğince teminat veya depozito bedeli üzerinden alınacak binde 7,5 nispetindeki damga vergisine ilaveten kefalet şerhinden de ayrıca binde 7,5 nispetinde damga vergisi alınması,


    - Kira mukavelenamesine konulan şerhin “müteselsil kefil” olması halinde ise, 488 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası hükümleri gereğince en yüksek vergi alınmasını gerektiren işlem üzerinden sadece binde 7,5 nispetinde damga vergisi alınması, gerekmektedir.

    ibraz edilen evrağın damga vergisi ödenmiş ise 4.7, ancak damga vergisini gerektirmiyorsa zaten ne asıl damga nede suret damga alınmaz, damga vergisi alınması gerekiyorsa ve ibraz edilen evrağın damgası ödenmemiş ise 15 gün öncesine ait tarihli vergi dairesine yatırtılır, 15 gün geçmemiş ise noter tarafından ilgili oran üzerinden damga alınır,