Posts by dayı



    Sayın Noterim,
    Sizinde bildiğiniz gibi GÖRÜLMÜŞTÜR şerhleri defterin kapanış işlemidir.
    yıllardır yaptığımız defterlerin kapanış işlemlerinde,
    Şayet Defter O yıl içerisinde kullanılacak ise; defterin işlenmiş enson sayfasına "İŞBU DEFTER ... SAYFASINA KADAR KULLANILMIŞ OLDUĞU GÖRÜLMÜŞTÜR" şerhi düşülerek bir nevi kapanış işlemini gerçekleştiriyoruz. ve devam sayfasınada yeni bir defter tastik fişi doldurularak .. sayfadan ... sayfaya kadar 2013 yılından kullanılmak üzere yenileme onayı yapılmıştır. Şeklinde defterin onay işlemini tamamlıyoruz.
    Bu yapılan işlemde MART ayını beklemeden defter kapanış işlemini görmüş oluyor. hemde yeni dönem içerisinde kullanılmak üzere tastik işlemi görmüş oluyor.

    Saygılarımla,



    Biz defter mi tastik edeceğiz sözleşme mi yapacağız.
    bugünden itibaen yapacağımız defterlerin onay yapraklarında bu bilgilerin hepsinin olması gerektiği anlaşılıyor.
    şu anda mevcut sistemde bunların girişlerinin nereye yapılacağı, henüz hazır değil, umarım Birlik bu konuda bir çalışma yapıyordur Birçok muhasebeci defterlerini hazırladı. bilgi girişerini yaptılar. bu güne kadar yaptıranlr bu işten yırttı diğerleineallah sabırlar versin tabiibizede,
    MERSİS NUMARASI,
    ADRESİ, TELEFONU, E POSTA ADRESİ,
    TACİR SERMAYE ŞİRKETİ İSE TAAHHÜT EDİLEN VE ÖDENEN SERMAYE MİKTARI
    diğer bilgiler ile birlikte bunların hepsi yazılacakmı.

    [size=3] ANKARA 15.3.1995
    ÖZÜ:[/size][size=3] Limited şirket hisselerinin nominal değerinden daha yüksek bir değerle devri halinde alınacak damga vergisi hk.[/size][size=3] [/size]

    [size=3]GENELGE
    16
    [/size]

    [size=3] [/size][size=3] Adalet Bakanlığı Hukuk Işleri Genel Müdürlüğünden gönderilen 2.2.1995 tarih ve 1809 sayılı yazıda :[/size][size=3] "Limited şirket hisselerinin nominal değerinden daha yüksek bir rayiç değerle devredilmesi halinde alınması gereken damga vergisi ile, şirket kuruluşu, sermaye artırımı veya süre uzatımı kararlarında değişiklik yapılması hallerinde alınması gereken damga vergisi konularında, Bakanlığımız Teftiş Kuruiu Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün arasında görüş farklılığı bulunması nedeniyle uygulamanın ne şekilde yapılması gerektiği konusunda görüş isteyen yazınız ve ekleri incelendi.[/size][size=3]
    Ya[/size][size=3]zınız ekinde incelenen ve Birliğinize hitaben yazılmış bulunan Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünıin 6 Temmuz 1994 tarih ve 46252 sayılı mütaalasında; konularla ilgili olarak uyguiama hakkındaki özet düşünceleri şu şekilde bulunmaktadır.[/size][size=3]
    -Limited [/size][size=3]şirket hisseierinin nominal değerinden daha yüksek bir rayiç değerle devredilmesi konusunda yapılan sözleşmelerden devre konu bedel üzerinden 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli 1 sayılı tablanun 1-3 ncü fıkrasına göre hesaplanacak damga vergisinin aynı kanunun 14 ncü maddesinin 2 nci fıkrası hükmü uyarınca 1/4 nisbetinde alınması gerekir.[/size][size=3] - Ayrıca anonim, kooperatif, eshamlı komandit ve limited şirket mukavelelerinin veya bunların sermaye artırımları ya da süre uzatımı hakkındaki kararlarının damga vergilerinin tescil ve ilan tarihinden itibaren üç ay içinde makbuz kaşılığında vergi dairesine ödenmesi gerekmekte olup, noterlikte yapılan işlemierde damga vergisine tabi TUTULMAMALARI gerekmektedir.[/size][size=3] Maliye Bakanıığı Gelirler Gene! Müdürlüğünün bu görüşleri, Bakanlğımız Teftiş Kurulu Başkanlığına intikal ettirilmiş, konularla ilgili görüşleri istenilmiştir.[/size][size=3] Teftiş Kurulu Başkanlığının 21 Ekim 1994 tarih ve 4651 sayılı yazısında özetle şu düşünceler ifade edilmiştir.[/size][size=3]
    - 10.000.000.[/size][size=3]-TL. sermayeli limited şirkette ortaklardan birinin 4.000.000.TL. nominal değeri olan payını 737.000.000.-TL. bedelle bir başkasına devretmesi halinde yapılacak sözleşmede; 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 6 nci maddesinde belirtilen bir kağıtta birbirinden tarnamen ayrı birden fazla akit ve işlemin yer alması durumu sözkonusudur. Çünkü şirket ortağı 4.000.000.-TL. nominal değeri olan payını devretmektedir. Devralan, bu miktar ile şirkete ortak olmaktadır. Pay defterine de bu miktar kayıt edilmektedir. 737.000.000.- liralık devir işleminin 4.000.000.-TL. lık kısmı için 488 sayılı Kanuna ek1 sayılı tablonun 1-3 fıkrasına göre hesaplanacak damga vergisinin aynı Kanunun 14 ncü maddesinin 2 nci fıkrası uyarınca 114 nisbetinde damga vergisinin alınması gerekl[/size][size=3]idir.



     [/size][size=3] Ancak, bakiye 733.000.000.-TL. devir kısmı için, bundan şirket pay devri olarak söz etmek mümkün olmadığından, bu kısım nornıal bir mukavele kabuledilerek 488 sayılı Kanuna ek 1 sayılı tablonun I-1/a maddesi hükmü uyarınca damga vergisinin alınması gereklidir.[/size][size=3] - Anonim, kooperatif, eshamlı komandit ve limited şirket mukavelelerinin veya bunların sermaye artışları ya da süre uzatmaları hakkındaki kararların, 488 sayılı Kanunun 20 nci maddesi uyarınca kağıtların düzenlendiği anda damga vergilerinin alınması gerekmektedir.[/size][size=3] Teftiş Kurulu Başkanlığından alınan ve özetle görüşlerini ifade eden yazı Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğüne intikal ettirilmiş ve 6 Temmuz 1994 tarih ve 46252 sayılı yazılarında belirtilen uygulamanın sürdürülüp sürdürülmeyecegi sorulmuştur.[/size][size=3] Konu ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden alınan 30 Aralık 1994 tarih ve 85670 sayılı yazı ilişikte sunulmuştur. Bu yazıda, konularla ilgili yerleşik uygulamanın aynen sürdürülmesinin gerektiği belirtilmiş bulunmaktadır. Damga vergisi uygulaması, hazine hukukunu ilgilendirdiğinden konularla ilgili olarak uygulamaya yön erme ve görüş bildirme yetkisi esas olarak Maliye BAkanlığına ait bulunmaktadır. Bu itibarla, limited şirket hisselerinin nominal değerinden daha fazla bir rayiç bedelle satılması halinde ve ticaret sicili gazetesinde ilan edilmeden şirket mukavelesinde veya sermaye artırımlarında veyahut süre uzatımlarında değişiklik yapan işlemlerde, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 6 Temmuz 1994 gün ve 46252 sayılı yazısında belirtilen şekilde uygulama yapılmasının gerektiği düşünülmektedir. Konu ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına bilgi verilmiştir.N denilmektedir. Maliye Bakanlığının yukarıda tarih ve sayısı gösterilen yazısında ileri sürülen fikirler işbu yazıda zetlenmiş olmakla bu yazı ayrıca genelgemize eklenmemiştir.
    Bilgi edinilmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim.
    Saygılarımla,
    [/size][size=3] BAŞKAN Hasip DİNÇER[/size][size=3] (Ankara 24. Noteri)[/size]

    ya allahtan bunlar 1461 Trabzonla oynadılar,
    birde bunların Kanunisi var
    ya onlarla oynasalar ne yaparlardı neyse yine ucuz atlattılar. ;D ;D



    Hukuk, zaten iyi yorumlandığı zaman ortada sorun kalmaz.
    Onun içindirki söz konusu Tasfiye halinde olan bir şirket veya kooperatife ait aracın tescil belgesinin değiştirilmesine gerek olmadığını düşünmekteyim.
    Saygılarımla,


    Bahsetmiş olduğum yargıtay kararı, aynen bu disiplin kurulu kararına ilişkindir. Yargıtay, TNB yi haksız bulmuş ve yakında buna ilişkin karar yayınlanacaktır.



    vekil elindeki vekaletname örneğinin suretini istiyor.
    Daireden suret istemiyor ki, hal böyle iken noterin suret vermemeyişini anlayamadım. Noter cilbende bulunan evrak aslını ilgilinin elindeki örnekle karşılaştırarak suret verebilirdi, diye düşünüyorum.
    Bu olayda gerek noterin davranışı ve gerekse disiplin kurulunun kararı bencede yanlış, yargıtayın vermiş olduğu karar işi düzeltmiş.



    O zaman sizin düşüncenize göre vekaletnamede vekil olan kişide işlem ilgilisi sayılıyor.

    Sevgili Kardeşim,
    Seni tanımak çok güzeldi,
    Yolun ve şansın açık olsun,
    Allah her istediğini gönlüne göre versin,
    Bizleri unutmaman dileğiyle,
    hoşçakal....

    bana göre alamaz,
    vekaletname gibi düşünün
    ilgilinin bizzat kendisinin veya özel yetki verdiği vekili aracılığı ile alabilirler diye düşünüyorum.

    Sayın Turhallı,
    Hat veya durak haklarına rehin konulamaz.
    Rehne konu ünvan, hisse senedi, alacak, araç, eşya ve malzemenin bildirimin ve tescilinin yapılabileceği bir makamın varlığının olması gerekir diye düşünüyorum.

    Sayın Meslektaşım;
    Rehin ve Yeddiemin sözleşmesini aynı sözleşmede veya ayrı ayrıda yapabilirsiniz.
    aynı sözleşmede düzenlediğiniz takdirde rehin için ayrı makbuz , yediemin için ayrı makbuz kesmek zorundasınız. işleme 2 yevmiye numarası vereceksiniz.
    saygılarmla.

    Sayın Meslektaşım;
    Cabir abime katılmakla beraber, söz konusu sözleşmeye yapılacak tesislerin tahmini rakamını sözleşme bedeli olarak konulması bence en uygunudur diye düşünüyorum.
    Saygılarmla.

    Sevgili Kemalettin,
    Paylaşım için teşekkür ediyorum.
    Tüm meslektaşlarımın,
    Mübarek Kurban Bayramı kutlu olsun. Sağlıklı, huzurlu, mutlu nice nice bayramlara Saygı ve Sevgilerimle,


    Merhaba arkadaşlar herkese günaydın, İlgili müracatla incir bahçesi vasıflı taşınmazda kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılmasını istedi. Ayrıca belediye'den de emlak beyan değeri olarak da Arazi beyan değeri getirdiler. Ben arsa beyan değeri getirmelerini istedimse de Belediye bu yerin imar alanları dışında olduğunu, arazi değerinden başkaca hiç bir değer veremiyeceğini beyan etmiş.
    Şimdi İncir bahçesine Arazi beyan değeri ile Kat karşılığı yapılabilirmi, bununla ilgili genelge veya yazı varmıdır. İyi çalışmalar.


    Sayın Meslektaşım;
    Bu konuyu Eski Adalet Başmüfettişi ve şimdi ise TNB'nin denetim kurulu üyesi olan Sayın İBRAHİM BÜLBÜL bey'e sorarsanız. İnanıyorum ki sizi ve bizi aydınlatacak bir yanıt alabileceğinizi düşünüyorum.
    Sayın Bülbül'ün 2006 senesinde İlçemizde yapmış olduğu teftişte Sizinde bildiğiniz gibi günlerce ikmalleri tamamlamak için nekadar uğraşmıştık. Araziye (tarla-incir-mandalin-zeytinlik vb yerlere) inşaat yapılmaz diye. Belediyenin arazi olarak vermiş olduğu Arazi Emlak beyan değerlerini kabul etmemiş, yeniden kendisi Belediyelerden arsa birim fiyatı isteyerek. bizleri ikmal yaptırmıştı.
    yine sizinde biliğinz gib O tarihte ikmalini yaptıramadığımız işlemlerle ilgili olarak Noterlerimizle Vergi dairesinin davası devam etmektedir. (tabiiki şuan yargıtay aşamasında)
    İşin özü; (Benim şahsi görüşüm) Tarla-baçe ve buna benzer yerlere inşaat yapılamayacağı içi İşlem sahipleri ya söz konusu arazinin cins tashihi yaptıracaklar, yada Beldiyeden O mevkiide bulunan arsaların M2 birim fiyatını alacaklar..


    Saygılarımla..