Posts by Murat Guclu

    Aynı ticari işletme rehnini ticaret sicile yaptığımız bildirim gibi ibranın da bir suretini ticaret sicile bildirim yapmalıyız.


    TİCARî İŞLETME REHNİ KANUNU

    Kanun No. 1447 R. Gazete No. 13909
    Kabulü: 21.7.1971 R.G. Tarihi: 28.7.1971


    Alacağın son bulması:
    Madde 19 - Alacağın son bulması halinde, ticarî işletmenin sahibi Ticaret veya Esnaf ve Sanatkâr Sicilindeki rehnin kaydının terkinini alacaklıdan istiyebilir.
    İcra ve İflâs Kanununun 153 üncü maddesi ticarî işletme rehninin terkini halinde de tatbik edilir.
    Rehnin terkini sicil memuru tarafından 8 inci maddede zikredilen sicillere işlenmek üzere bildirilir.

    *TNB 2014/2 genelge ile (2014/121 G.Yazı)_ okuryazar olmayan veya fiziki engelleri sebebiyle imza atmaya muktedir olmayan kimselerin, mühür veya bir alet veya parmak izi kullanmak suretiyle yapacakları hukuki işlemleri içeren belgelerin noterler tarafından düzenleme şeklinde yapılmasına; Hukuk Muhakemeleri Kanununun 206’ncı maddesinin 3’üncü fıkrası gereğince düzenleme şeklinde yapılan bu işlemlerden harç, vergi ve değerli kâğıt bedeli alınmamasına karar verilmiştir.

    TNB disiplin kurulu kararlarında veya hukuk dergilerinde okudum sanırım, kapının önüne kadar gelmiş ama rahatsızlığı nedeniyle daireden yukarıya çıkamayan kimseden yol ücreti almanın doğru olmadığından bahsediyordu, bilginize.

    *TNB 2007/7_ Fatura ile satın alınan taşıtı 3(ÜÇ) aylık tescil süresi içerisinde noter işlemi ile ilk sahibinden satın alan şahsın adına trafik tescilinin yapılmasında ÖTV uygulaması yönünden engel yoktur. (Faturalı araç 3(üç) ay içerisinde satılabilir)

    Cabir üstadın belirttiği üzere, bu işlem aslında bir devir sözleşmesidir, ücret ödememek için feragat şeklinde yazılmış.

    Telif hakkı kanunu’nda açıkça ifade edilmemiş olmasına rağmen, telif hakkına ilişkin manevi haklar mutlak suretle devredilemez ve bu yüzden bu türden hakların herhangi bir şekilde devredilmesi Borçlar Kanunu’nun hükümlerine uygun olarak geçersiz sayılacaktır.
    - Kullanımı için izin, muvafakat verebilir.


    Mali haklar ise manevi haklardan tamamen farklı nitelikler taşırlar mali haklar, eser sahibinin eserle olan mali ve ekonomik bağlılığını ifade eder. Bunlar eser sahibine ekonomik ya da parasal yararlar sağlayan haklardır. Örneğin: İşlenme, çoğaltma, yayma, temsil, radyo ile yayım hakları, eser sahibine ekonomik ya da parasal getirisi olan haklardır. Bunun sonucu olarak mali haklar başkalarına devir edilebilirler (md.48); bunlar üzerindeki kullanma yetkisi (eser üzerindeki ruhsat ya da lisans başkalarına bırakılabilir (md.48 f.II); bu haklar eser sahibinin borçları nedeniyle haciz edilebilirler (md.61); miras yoluyla intikal edebilir, yani eser sahibinin ölümü halinde terekeye dahil olan maddi değeri bulunan aynı zamanda ölüme bağlı tasarrufa konu olabilen haklardır (md.63); bu hakların ihlal edilmesi hem maddi hem de manevi tazminat davasına yol açabilir (md.70); mali haklar yayın sözleşmesine konu olabilirler.

    Bu sözleşme Yargıtay kararındaki gibi sadece satış vaadi değil, aynı zamanda arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, bu sözleşmeyi yapı ruhsatı almak için hemen belediyeye götürmeleri gerekiyor, başkası adına kayıtlı gayrimenkul için yapı ruhsatı belediye vermeyecektir, işlerini görmez o şekilde.

    - Ölünceye kadar bakma akdi iki şekilde yapıldığı için, ölüme bağlı tasarruf şeklinde yapılmadıysa, ölünceye kadar bakma akdiyle ilgili kendi adına tapusunu çıkartabilir (tabi üzerinde şerh ile birlikte), kendi adına tapusunu çıkarttıktan sonra (bakma akitlerinde, dilediği gibi tasarrufta bulunabilir diye yazar) sözleşme yapmasında bir sakınca yoktur ama sözleşmeye bir madde eklenmeli tapu üzerinde ölünceye kadar bakma akdi şerhi olduğuna dair.