Posts by Murat Guclu

    [size=1] *TNB 2012/4-5_ Tebliğ isteyenin beyanına göre bilinen adrese tebligatın yapılamaması üzerine işlem ilgililerinin, muhatapların Adres Kayıt Sisteminde bulunan adreslerini bilmediklerini bildirmeleri ve talepleri halinde, Adrese Dayalı Kayıt Sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, muhataba ait TC kimlik numarasının verilmesi kaydıyla[size=1] noter tarafından sözü edilen sisteme girilmek suretiyle tespit edilebilecektir[/size][size=1].
    _İş sahibinin başvurusu halinde Adres Kayıt Sisteminde bulunan yerleşim yeri adresine gönderilecek tebligat, 1993/19 sayılı genelgede belirtildiği üzere yeni bir işlem sayılmayacağından, [/size][size=1]yevmiye defterine kaydedilmeyecek [/size][size=1]ve bu işlemden dolayı tebligat gideri dışında başka bir gider tahsil edilmeyecektir.
    _Adres Kayıt Sistemine göre düzenlenecek [/size][size=1]tebliğ zarfının ise açık mavi renkte [/size][size=1]olması ve [/size][size=1]zarfların üstüne de [/size][size=1]"Adres, muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresidir. Bu adrese tebligat yapılacaktır." açıklamasının konulması gerekmektedir.[/size][/size]

    Arkadaşlar, ben sizlerden farklı düşünüyorum, kanun yürürlük tarihinden sonra senet tanzim edilmiş ise;
    -Evrak üzerinde eşin imzasını ve yazılı muvafakatını görmeden protesto etmem.
    - Unutmayın senedin geçerli olup olmadığını, protesto vasfı taşıyıp taşımadığına biz karar verip, kabul ediyoruz veya etmiyoruz.

    Bence bir daha düşünün.

    TTK-madde 595: (2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, es[size=2]as sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır.[/size][size=2] Devir bu onayla ge[/size][size=2]ç[/size][size=2]erli olur. [/size]

    Sonuç olarak kanunen yapabiliriz ama edindiğimiz tecrübeler genelde bu işlemin art niyetli kişilerce kullanılarak insanların dolandırıldığına şahit olduğumuzdan, yapmak istemeyiz. Sanırım hepimiz bunda hemfikiriz. ::)

    Değerli meslektaşlarım; Kanunların değişmesiyle TNB Yazım.Net tasarımlarında önemli değişiklikler oldu. Bunlardan çok önemli gördüğüm bazı açıklamaları bilginize sunuyorum. Sevgi ve saygılarımla.




    AZİLNAMELER= Düzenleme azilnamede; Azil konusu vekaletnamede fotoğraf varsa (Tapu işlemleri, araç satışı, boşanma vekaleti için verilmiş ise) ilgilinin resmi yapıştırılır. Yoksa; yapıştırılmaz.
    -Azil konusu vekaletnamede kimlik fotokopisi eklenmişse(Tapu işlemleri, araç satışı vekaleti için verilmiş ise), ilgilinin kimlik fotokopisi eklenir.Yoksa; eklenmez.
    -Tebligat Kanununun 8.md.si gereğince azilnamenin tüm nüshalarının
    A s ı l olması ve ilgilinin imzasının alınması zorunludur.


    İBRANAME (İşçinin İşvereni İbrası) = İşçinin işverenden alacağına ilişkin ibra sözleşmesinin yazılı olması, ibra tarihi itibarıyla sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması, ibra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi, ödemenin hak tutarına nazaran noksansız ve banka aracılığıyla yapılması şarttır. Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibraname kesin olarak hükümsüzdür.


    KEFALETNAME = Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.
    KİME KEFİL OLUNACAĞI, KEFALET TUTARI, KEFALET TARİHİ VE KEFİL SIFATI İŞLEM ALTINA VEKİL EDENİN EL YAZISI İLE YAZDIRILIP İMZALATILIR.


    KİRA SÖZLEŞMESİ = YENİ T.B.K.346.MADDESİ UYARINCA; SÖZLEŞMEDEKİ KİRA BEDELİNE EK YÜKÜMLÜLÜKLER, CEZAİ ŞART, MUACCELİYET ŞARTI EKLENEMEZ.EKLENSE DE GEÇERSİZDİR.


    *TBK.MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
    Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz.


    KİRA SÖZLEŞMESİNİN FESHİ = Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez.


    TAHLİYE TAAHHÜDÜ = Aile konutlarında eşin tahliye taahhüdüne muvafakat etmesi gerektiği hatırdan çıkarılmaması.


    PROTESTO = TTK Madde 720: Protestoyu düzenleyen noter poliçenin bir suretini protesto belgesi ile birlikte saklamakla yükümlüdür.