Posts by DUYGU TÜFEKÇİ

    Hukuk gerçekten yoruma açık, her gün yeni bir şeyler öğreniyoruz ve bildiğimiz bir çok doğrunun da aslında yanlış olduğunu farkediyoruz. Harçlar Kanununun 44.maddesi, mesleğe yeni başladığımda tutmaya başladığım notların en başlarında yazıyor. Defalarca kez okumuşumdur. Ama hiç böyle yorumlamamıştım. Bu konuyu açan ve başta Muharrem Bey olmak üzere bilgilerini paylaşan meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

    Arkadaşlar kolay gelsin, 2005 yılında plaka değişikliği ile S plakalı bi araç satışı yapılmış, belediyeden herhangi bi belge alınmamış, zaten satış yapılırken tahdit yokmuş, daha sonra tahdit gelmiş, plaka şimdi açıkta kalmış, satıcı şimdi bu plakayı kullanmak istiyor, satış yapılırken satış metninde plakanın satılıp satılmadığı belirtilmemiş, şimdi belediye "söz konusu araç plakası ve ticari hakkı satıcı üzerinde kalmak kaydıyla satılmıştır" diye bi evrak istiyor, böyle bi işlem olurmu, olursa ne olur?

    20.09.2012 Tarihli 102 Numaralı Genel Yazı


    Muhasebe- 205-17303-18950


    20.09.2012


    Özü: İhbar tazminatı hakkında


    ……………………………..NOTERLİĞİNE;



    41. Kongrede; herhangi bir nedenle boşalmış olan noterliğe yeni atanan noterin 30 gün içinde sözleşme yapmadığı personele, yasal olarak ödenmesi gereken ihbar tazminatının TNB. Bünyesinde mevcut bulunan fonlardan ödenmesi konusunda Yönetim Kuruluna görev ve yetki verilmesi kabul edilmişti.


    Konu 3.9.2012 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında görüşülerek, boşalan noterliğe 9.6.2012 tarihinden sonra yeni atanan noterin 30 gün içinde sözleşme yenilememe nedeniyle iş akdini feshettiği ya da feshedeceğini bildirdiği personele ödenmesi gereken ihbar tazminatının hesaplanabilmesi için hesaplamaya esas bilgi ve belgeleri göndermesi, belgelere göre Muhasebe Servisi tarafından hesaplanan ihbar tazminatının isteğe göre noterin veya personelin banka hesabına havale edilmesine karar verilmiştir.



    Bilgilerinizi rica ederim.


    Saygılarımla,

    Yunus TUTAR
    Başkan


    (Beykoz 2.Noteri)


    Gen.Yazı ( 102 )

    Ben bi tane yaptım yazım netteki adi ortaklık sözleşmesini şöyle doldurdum.
    Bir taraftan Paşaköy 257 Merkez İpsala/ adresinde oturan ... DENİZ ile diğer taraftan Paşaköy 258 Merkez İpsala/Edirne adresinde oturan ... DENİZ aralarında aşağıdaki şartlarla bir adi ortaklık sözleşmesi akdetmişlerdir.
    ADİ ORTAKLIĞIN :
    1.ADRESİ: Paşaköy İpsala/
    2.UĞRAŞI KONUSU:Bakkaliye
    3.SERMAYESİ: 10.000,00 (Onbin) TL
    KATILIM PAYLAR: ... DENİZ %50 HİSSE 5.000,00 (Beş Bin) TL.
    .... DENİZ %50 HİSSE 5.000,00 (Beş Bin) TL.
    4.KAZANÇ VE ZARARI:HER ORTAK HİSSE ORANINDA SORUMLUDUR
    5.SÜRESİ: 10 (ON) YIL
    6.ÜNVANI: ....DENİZ ORTAKLIĞI
    7.KARARLARI:OYBİRLİĞİ İLE
    8.YÖNETİMİ: ...DENİZ ve ... DENİZ
    9.TEMSİLİ: MÜNFERİDEN
    HÜSEYİN DENİZ ORTAKLIĞI'nı, kendilerine yönetim görevi verilen ... DENİZ ve ... DENİZ (ortaklığı) veya (bütün ortakları) üçüncü kişilere karşı ortaklık adına bilcümle işlemlerde ortaklığı temsil ve ilzamında temsil etmeye yetkilidir.
    10. ORTAKLAR ARASINDAKİ SORUMLULUK
    A. Rekabet yasağı
    Ortaklar, kendilerinin veya üçüncü kişilerin menfaatine olarak, ortaklığın amacını engelleyici veya zarar verici işleri yapamazlar.
    B. Ortakların yaptıkları giderler ve işler
    Ortaklardan birinin ortaklık işleri için yaptığı giderlerden veya üstlendiği borçlardan dolayı diğer ortaklar, ona karşı sorumlu olurlar; bu ortağın, yönetim işleri yüzünden doğrudan doğruya uğradığı zararlar ile ortaklığın yönetiminden kaynaklanan tehlikeler sonucunda doğan zararları, diğer ortaklar gidermekle yükümlüdürler.
    C. Özen borcu
    Her ortak, ortaklık işlerinde kendi işlerinde olduğu ölçüde çaba ve özen göstermekle yükümlüdür.
    Her ortak, diğerlerine karşı, kendi kusuruyla verdiği zararları, başka işlerde ortaklığa sağladığı menfaatlerle mahsup ettirme hakkı olmaksızın gidermekle yükümlüdür.
    11. Ortaklar arasındaki ve ortaklık yapısındaki değişiklikler
    A. Yeni ortak alımı ve alt katılım Ortaklığa, yeni bir ortak alınması, bütün ortakların rızasına bağlıdır.
    Ortaklardan biri tek taraflı olarak bir üçüncü kişiyi ortaklıktaki payına ortak eder veya payını ona devrederse, bu üçüncü kişi ortak sıfatını kazanamaz. (TBK. Md. 632)
    Ortakların herhangi birisi diğer ortağın yazılı onayını almadan hissesini bir başkasına devir edemez ve kendi hissesine ortak alamaz.
    Ortaklar, bütün demirbaşlara, mal ve malzemelere hisseleri oranında ortak olacaktır.
    Ortaklardan herhangi biri ortaklık adına başkalarına diğer ortakların haberi olmadan borçlanamaz çek, bono, senet veremez, kefil olamaz.
    B. Ortaklıktan çıkma, çıkarılma ve ortaklık payının tasfiyesi
    Bu konularda Türk Borçlar Kanununun 633 ila 645. maddeleri hükümleri uygulanır.
    12. Ortaklığın sona ermesi
    Bu konuda Türk Borçlar Kanununun 639 ila 636. maddeleri hükümleri uygulanmakla birlikte;
    Ortaklık,
    1. Ortaklık sözleşmesinde öngörülen amacın gerçekleşmesi veya gerçekleşmesinin imkânsız duruma gelmesiyle.
    2. Sözleşmede ortaklığın mirasçılarla sürdürülmesi konusunda bir hüküm yoksa, ortaklardan birinin ölmesiyle.
    3. Sözleşmede ortaklığın devam edeceğine ilişkin bir hüküm yoksa, bir ortağın kısıtlanması, iflası veya tasfiyedeki payının cebrî icra yoluyla paraya çevrilmesiyle.
    4. Bütün ortakların oybirliğiyle karar vermesiyle.
    5. Ortaklık için kararlaştırılmış olan sürenin bitmesiyle.
    6. Ortaklık sözleşmesinde feshi bildirme hakkı saklı tutulmuş veya ortaklık belirsiz bir süre için ya da ortaklardan birinin ömrü boyunca kurulmuşsa, bir ortağın fesih bildiriminde bulunmasıyla.
    7. Haklı sebeplerin bulunması hâlinde, her zaman başkaca koşul aranmaksızın, fesih istemi üzerine mahkeme kararıyla sona erer.

    Bi değişiklik yok, eskisi gibi yani, 10.1 den makbuzu kestim.

    1988/47 sayılı genelge gereği muhatap olarak girilmesi gerekir. "Azil işleminde muhatap kural olarak azledilen kişi ile azledenin bu işlemi tebliğ ettirmek istediği diğer ilgililerdir" yani sadece işlemi yapan noterliğe göndericelekse nüsha sayısı ve posta arttırılır.

    Arkadaşlar kolay gelsin, Kollektif Şirket Tadil Mukavelesi yapıcam, sermaye artışı da var, sermaye 3.000,00 TL.'den 500.000,00 TL.'ye çıkıyor. Kimlik onayı yaptım, 2 asıl 2 suret, 12.4 ten makbuzu kesicem 497.000,00 TL. üzerinden, doğrumudur, yapan arkadaşlar varmı?