Posts by DUYGU TÜFEKÇİ

    Ben bi tane yapmıştım. bu şekilde yazdım, bir sorun olmamıştı.[size=2] "Bizlerden .... Turpçulu'nun sahibi bulunduğu ve emlak vergi rayiç değeri 22.659,53 TL. (Yirmi İki Bin Altı Yüz Elli Dokuz Türk Lirası Elli Üç Kuruş) olan Edirne İli Keşan İlçesi Büyükcami Mahallesi Sarayavluları Mevkiinde kain, tapunun 28 pafta, .... ada ve ... parsel numarasında kayıtlı 415 m2 09 dm2 yüzölçümlü, arsa vasıflı taşınmaz ile bizlerden Yakup Turpçulu'nun hissedarı bulunduğu (1/2 hisse ile), emlak vergi rayiç değeri 11.588,14 TL. (On Bir Bin Beş Yüz Seksen Sekiz Türk Lirası On Dört Kuruş) olan Edirne İli Keşan İlçesi Büyükcami Mahallesi Sarayavluları Mevkiinde kain, tapunun 28 pafta, ... ada ve .. parsel numarasında kayıtlı, 506 m2 01 dm2 yüzölçümlü, arsa vasıflı taşınmaz ile bizlerden .... Topkaya'nın hissedarı bulunduğu (1/2 hisse ile), emlak vergi rayiç değeri [/size][size=2]11.588,14[/size][size=2] TL. (On Bir Bin Beş Yüz Seksen Sekiz Türk Lirası On Dört Kuruş) olan [/size][size=2]Edirne İli Keşan İlçesi Büyükcami Mahallesi Sarayavluları Mevkiinde kain, tapunun 28 pafta, ... ada ve 31 parsel numarasında kayıtlı, 506 m2 01 dm2 yüzölçümlü, arsa vasıflı taşınmaz (tevhit sonucu gerekirse yeni ada, pafta, parsel numarası alarak oluşacak taşınmaz)[/size][size=2] üzerinde A Blokta 1 zemin 3 normal katlı, B Blokta 1 zemin 3 normal katlı ve her iki bloğun altına isabet eden bodrum katta sığınak+kazan dairesi+otopark (ortak hacimler), A ve B blokta zemin ve üç normal katta 2'şer olmak üzere toplam 16 daireli, [/size][size=2]iki[/size][size=2]bloktan oluşan bir[/size][size=2] bina inşa etmek koşuluyla müteahhit [/size][size=2][AYHAN ... isimli kişiye[/size][size=2] satmayı vaad ve taahhüt ediyoruz."[/size]

    Hüseyin bey hazır olan bu şartnamenin altına "yukarıda yer alan teknik şartlara uyacağımı noter huzurunda kabul, beyan ve taahhüt ederim." diye yazıp, 33.1'den makbuzunu kesmiştim. benim yaptığım "..... Göleti Su Ürünleri Faaliyetlerinde uyulması gereken teknik şartlar" başlığı altında davranış taahhüdüydü, şunu yapıcam, buraya bilgi vereceğim, bulundurucam, bulundurmayacağım.... gibi.

    Ben bi kez görmüştüm tek işlemde yapılmıştı, eskiden Serdar'ın programını kullanan arkadaşlar bilirler, orda iki kişinin hissesinin devri ile ilgili form vardı, şimdi yazım.nette yok, onun için çok karışık oluyor dedim M.Korkmaz bey, ayrı ayrı yapmak bencede en doğrusu.selamlar.

    Tek işlemde yapınca çok karışıyor, ben ayrı ayrı yapıyorum, en son payların bulunduğu ticaret sicil gazetesindeki payının tamamını veya istediği kısmını devir edebilir, şirket ortaklarından biri devir alıyorsa 13.4, ortakların dışında şirkete yeni giren birine devir ediliyorsa 13. 2 kodundan kesiyoruz, harçsız surete 1 girip, toplam nüsha sayısını bir arttırıyorsunuz, bu nüshayı vergi dairesine tebligatla gönderiyorsunuz, devir işleminden sonraki karar tastiğini de 4.1 kodundan kesebilirsiniz. kolay gelsin

    Yabancı uyruklu birine vekalet verebilir, doğum tarihi adı soyadını yazarsınız, ilgilinin pasaportunun ve imza sirkülerinin türkçe çevirisi olması gerekir, ilgili türkçe okur yazar değilse işleme tercüman da gerekecek, iyi çalışmalar.

    bizde vekaletlere "işbu vekaletnamenin noterlikteki aslından tasdikli örneğini almaya" cümlesini ekliyoruz, geçen vekilin biri 97 yılından daireden örnek istedi, vekalette örnek alma yetkisi yok, vermedik, sonra baya bi tartıştık, noterler birliğine yazı yazdık, verilmemesi konusunda cevap geldi. İşlemin ilgilisi ıslak imzası olan kişi veya öldüyse mirasçılarından biridir, örnek alma yetkisi yoksa daireden vekile örnek verilmemesi gerekir diye düşünüyorum arkadaşlar.

    05.06.1996 Tarihli 27 Numaralı Genelge


    Özü: İlgilinin temyiz kudretinin tespiti için alınacak raporlar Hk.


    G E N E L G E


    ( 27 )



    Noterlikte işlem yaptıracak ilgililerden temyiz kudretlerinin tesbiti için alınması gereken raporlar bakımından intikal eden tereddütler üzerine görüş istenilmiş idi.


    Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden alınan 20.05.1996 günlü 7788 sayılı yazıda:


    “Noterlikte işlem yaptıracak ilgililerden temyiz kudretlerinin tesbiti için alınması gereken raporların; özel doktorlar tarafından verilmesi halinde, hükümet tabibi veya sağlık müdürlüğü tarafından tasdik edilmesini isteyen ve Genel Müdürlüğümüze ait 1 Şubat 1993 gün ve 4319 sayılı mütalaa yazısına dayanılarak Türkiye Noterler Birliği tarafından çıkarılan 1993/14 sayılı genelgenin uygulamada tereddüt yarattığı; Samsun Sağlık Müdürlüğü Müfettişlerinin doktor raporlarının tasdik edilmesine imkan olmadığını söyledikleri ve zaten yapılan tasdiklerin de “adı geçen doktor müdürlüğümüzde kayıtlıdır” şeklinde verilen bir şerhle yapıldığı belirtilerek ilgi sayılı yazınız ve ekiyle konu hakkında Bakanlığımızın görüşleri sorulmuş olmakla konu incelendi.


    Gerek Noterlik Kanununda ve gerekse Noterlik Kanunu Yönetmeliğinde, işlem ilgililerinin temyiz kudretlerinin tesbiti için alınması gereken doktor raporlarının ne şekilde alınması gerektiği konusunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.


    Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 13 Temmuz 1976 gün ve 15645 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 14 Ağustos 1976 da yürürlüğe girmesi üzerine; Türkiye Noterler Birliği Başkanlığı tarafından yönetmeliğin uygulanmasına yönelik olarak çıkarılan 1976/22 sayılı genelgenin 13.maddesinde; ilgililerden istenilecek raporların ne şekilde alınması gerektiği konusunda ilk düzenleyici hükümler yer almıştır. Söz konusu 1976/22 sayılı genelgenin 13.maddesinde şöyle denilmektedir:


    “Temyiz kudretinin doktor raporuyla saptanmasının kabul edilmesi burada doktor için, hükümet veya devlet hastanesi sinir akıl hastalıkları mütehassısı gibi terimlerin kullanılmamış olması herhangi bir tabib tararfından verilecek raporun kabul edilebileceğini göstermektedir. Ancak, bu tabib serbest bir kimse olduğu takdirde imzasının sağlık müdürlüğüne veya hükümet tabibine tasdik ettirilmesi yapılan işlemin sağlamlığı bakımından yerinde olur”.


    Uygulama Türkiye Noterler Birliği Başkanlığı tarafından çıkartılan 1976/22 sayılı genelgede belirtildiği şekilde sürmekte iken bazı tereddütlerle karşılaşılmış ve Bakanlığımızından görüş istenilmiştir. Genel Müdürlüğümüze ait 1 Şubat 1993 gün ve 4319 sayılı mütalaa yazısı üzerine bu yazımıza uygun olarak Türkiye Noterler Birliği Başkanlığı tarafından 1993/14 sayılı genelge çıkarılmıştır. Bu genelgede şöyle denilmektedir:


    “Konu ile ilgili yazınızda noterlerin iş yaptırmak isteyen kişilerin yetkili ve ehil olup olmadıklarını araştırmaları sırasında, raporun nereden alınacağı, hükümet tabibleri tarafından verilen raporların bu konuda yeterli olup olmayacağı, noterlerin ilgiliyi doktora sevk zorunluluklarının olup olmadığı, ilgili veya yakınlarının özel doktordan temin edecekleri raporlarla işlem yapabilip yapamıyacakları konularında Bakanlığımızdan görüş sorulmaktadır.


    Bilindiği gibi, yasaların noterlere verdiği görev gereği noterlikte iş yaptırmak isteyen ilgilinin hukuki ehliyeti veya akli melekelerinin tam olup olmadığı hususunda şüpheye düşülmesi halinde doktor raporu istenmesi gerekmektedir. Zira, noterlerin doktora sevk gibi bir görevleri olmayıp, sözkonusu raporu işlem ilgilisinden getirmesini istemeleri gerekir. İşlem ilgilisinin getireceği rapor, ilgilinin hukuki ehliyeti veya akli melekelerinin işlem yapmaya elverişli olduğunu gösterecek içerikte olmalıdır. Böyle bir raporun hükümet tabibi veya hükümet tabininin mütehassıs hekim tarafından muayenesi gerektiği yolundaki mütalaa veya tavsiyesi halinde mütehassıs hekimden verilecek rapor yahut doktor imzası hükümet tabibi veya sağlık müdürlüğü tarafından tasdik edilmiş olması kaydıyla özel hekimler tarafından düzenlenmiş olmasının yapılacak işlem yönünden sakınca doğurmayacağı sonucuna varmak yerinde olacaktır.”


    Bu itibarla, temyiz kudretinin tesbiti için alınacak raporlarda yukarıda açıklanan genelgeler doğrultusunda işlem yapılması gerektiği düşünülmektedir” denilmektedir.


    Bilgilerinizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.


    Saygılarımla.




    Arkadaşlar, biz rapor için hastaneye sevk yazmıyoruz, ilgilinin koluna mühür de vurmuyoruz, fotoğraf yapıştırmıyoruz, bizim burda tapu müdürlüğü sevk yazıyor, baştan hastane bizdende sevk yazısı istedi ama sonra genelgeyi gösterdik, alıştılar, şimdi hiç istemiyorlar.