Posts by Adem HIZARCI

    İşlem kağıdına mahalline gidildiği ve tercümeli yapıldığı derç edilir. Ancak; Aşağıda sunmuş olduğum 2011/3 nolu genelge gereği ;


    Araç satış ve devir işlemlerinde alınacak ücrete yönelik olarak kanunda özel bir belirleme yapıldığı dikkate alındığında, noterlerce söz konusu ücret dışında ayrıca yol ödeneği, çevirme ücreti ve BENZERİ adlar altında herhangi bir ücret alınmasına imkân bulunmadığı düşünülmektedir.”denilmektedir.


    Kolay gelsin..
    Şu bi gerçekki ; Noterlik ücret tarifesinde yer alan çevirme ücreti ve yol ücretlerine bu bölümü aktarmalarının gerektiğini düşünüyorum.

    6098 sayılı Kanunun 583 üncü maddesinin birinci fıkrası ile; "Kefalet Sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azami miktar ile kefalet tarihi b ELirtilmedikçe geçerli olmaz. Kefilin, sorumlu olduğu azami miktarı, kefalet tarihini ve mütes ELsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama g ELen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi EL yazısı ile b ELirtmesi şarttır." 2013/18 nolu genel yazı

    Profil resminin sol tarafında bulunan Yeni gönderilen iletileri göster butononu bastığımda
    beyaz sayfa olarak aşağıdaki yazı gelmektedir.
    Arızamı var.!! Yoksa benmi beceremiyorum. ;D
    Fatal error: Cannot redeclare RecentTopics() (previously declared in /home2/katip/public_html/Sources/Recent.php:1333) in /home2/katip/public_html/Sources/Recent.php on line 1691

    Mahiyeti itibariyle hem harç hemde damga vergisinden istisna (muaf) olan (Örneğin kredi ve finansal kiralama gibi) konularla ilgili kefalete dair eş muvafakatnamelerinde; hiç bir şekil veya suretle damga vergisi ve harç alınmayacaktır.


    ANCAKK; Muvafakatname işleminde değer gösterilmiş olması halinde harç ve damga vergisi alınmayacak olmakla birlikte bu değerin noter ücreti hesabında dikkatı alınması gerekir.


    Dayanak: 2012/106 sayılı genel yazı. Genelge kitabının 125.sayfasındadır.

    kişi kişiye bağlı sıkı sıkı haklardan olmadığı için vekaletname ile bahse konu işlemi yapabilirsiniz. düzenleme şeklinde resimli olacaktır.
    ..........ölümüyle, diğer mirasçılarla birlikte bana da intikali lazım gelen veya gelecek olan.T.C.Başbakanlık Konut İdaresi Başkanlığı tarafından başlatılan ve satışa sunulan .......TOKİ kapsamındaki konutlardan Şeker mahallesi, D Blok 20 nolu dairedeki murisim................’ın ALDIĞI KONUTTAKİ bilcümle mirasçılık hak ve hisselerimin.tamamından yine mirasçılardan olan ........... T.C.Kimlik numaralı ........isimli kişi lehine BEDELSİZ OLARAK feragat ettim. KONUTTAKİ HAKSAHİPLİĞİNİ KENDİ ADINA SÜRDÜRMESİNE, ......... isimli kişinin haksahipliğini kendi adına ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, vergi dairelerinde, özel.kurum ve kuruluşlarda özellikle T.C.Ziraat Bankası A.Ş. ..... Şubesinde devir ve.eragat ile ilgili gerekli kayıt ve tescil işlemlerini yapmasına muvafakatımın bulunduğunu
    kabul ve beyan ederim. harcı ise yüksek olan harçtan alınacaktır. yani 57 TL. küsür olanı.

    Üzmeyin tatlı canınızı
    Sevgiyle kalın sevgili meslektaşım.
    Şöyleki ;
    1- Meslektaşım, yıllık iznini bölük pörçük kullanan kullanır. kullanamayan, izin ücretini alır. bu böyledir. ya!! izin. yada parası. ikisinden birisi.
    2- Diyelim Cuma günü dahil çalışıp izin alınacak, takip eden cumartesi pazar izine dahil değildir. diğer takip eden cumartesi pazar günüde izne dahil değildir. çünki bir hafta sonraki pazartesi günü işe başlanmış olunuyor. çünki 9 gün izin kullanılıyor. 5 gün yazılıyor. diyelim pazartesi günü işe başlanılmadı ve salı günü başlanıldı ise bu sefer cumartesi pazar günleri izinden sayılır.

    Kıymetli meslektaşlarım. çok nadir gelen bir işlemdir. örneğini aşağıya sundum. ihtiva ettiği bedel üzerinden nispi harç alınır.. damga vergisi alınmaz. (karşılıklı yapılan bir işlemdir.) düzenleme şeklinde yapılacaktır.


    ........Plakalı taşıtın yapmış olduğu trafik kazası sonucu murisimiz … hayatını yitirmiş olup lehimize doğmuş veya doğacak olan maddi, manevi, destekten yoksun kalma tazminatları ile cenaze, defin ve her türlü masrafların tamamına karşılık olmak üzere ibra edilenden nakden … TL. aldık. Bu kaza nedeniyle yukarıda adı yazılı taşıtın sahip ve sürücüsünü ibra ederek her türlü tazminat dava ve taleplerden kesin olarak feragat ettiğimizi beyan ve kabul ederiz.) dediler ve sözlerini bitirdiler.
    Feragati kabul eden söz alarak dedi ki: (…Yukarıda belirtilen taşıtın yapmış oldu-ğu trafik kazası sonucu muris … hayatını yitirmiş olup mirasçıları lehine doğmuş veya doğacak olan maddi, manevi, destekten yoksun kalma tazminatları ile cenaze, defin ve her türlü masrafların tamamına karşılık olmak üzere benden/ibra edilenden nakden … TL. almışlardır. Bu kaza nedeniyle yukarıda adı yazılı taşıtın sahip ve sürücüsünü ibra ettiklerini her türlü tazminat dava ve taleplerden kesin olarak feragat ettiklerini beyan ve kabul ederim.

    Şirket müdürünün istifa edemeyeceğine dair yasalarda buyurucu bir kural yoktur. Şirket müdürü genel kurallar çerçevesinde uygun zaman içerisinde her zaman istifa edebilir. istifa etmesi caizdir.


    Bu meyanda
    1- İstifanın bir suretinin ilgili şirketinin merkezi adresine veya beyan edecekleri adrese gönderilmeli,,
    2- İstifanın bir suretinin ilgili şirketin bulunduğu ticaret sicil müdürlüğüne gönderilmeli.
    3- 1 maddede ki edimler yoksa ilanen tebligat yoluna gidilmelidir. 2009/5 nolu genelge.

    Merhaba; Cabir abim. bilmiyorum balık baştan kokmuş galiba. örnekleriyle uygulamalarıyla maalesef kanun ve yönetmeliklerimiz varmı ? herkes bir yol tutturmuş gidiyor. 72 ve 74 maddeler çıkarıldığı zaman açıklayıcı olarak sadece tercüman yeminini noterin kendisi yaptırır.. devamında noter vekilleri veya çalışan imza yetkili katip veya başkatipleri yemin yaptıramaz diye denilebilirdi. daha örnek verecek olursam neler neler abim.. bitmez..
    vekiL; hesap makinası mefruşad alamaz kanununa benziyor. çünki bu kanun eski kanun, hesap makinası olmazsa olmazlardandır malum. devenin kamburu böyle olmuş işte :D


    Yine; 55.maddenin son fıkrası tam açıklayıcı olarak dile getirilebilirdi. (sarı çizmeli Mehmet ağa) :D
    Açıklamalı, ugulamalı yeni kanun ve yönetmelikler çıkabilir amma, belki bizler göremeyiz.


    selam ve dua ile

    16 EKİM 2014




    Sayı :
    Konu: Karşılaştırma sayısı hk.


    (Bu görüş yazım ise bazıları vekaletname 15 sayfa yazı çıkmış ise, müstenit olarak bağlandığında 15 sayfa karşılaştırma veriyorlarmış)
    TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI'NA



    Noterlik Kanunu'nun 79 ncu maddesinin 2.bendine göre, Müstenidat belgelerin ilgili kısımları işlem kağıdına harçsız ve vergisiz olarak gerek ilgilisine verilecek ve gerekse dairede saklanacak asıl ve örneklerine bağlanır.


    Örneğin; 15 yazı sayfası çıkmış Düzenleme şeklinde bir vekaletname ile, Vekaleten arsa payı kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılıyor ise, veya araç satışına ilişkin kısımları tevkil ediliyor ise;


    Yine, yazı sayfası 2 veya 3 çıkmış şirketlerin imza sirküleri (buna benzer vasi,kayyım vs.belgelerine) istinaden bir işlem yapılıyor ise, bu müstenit belgelerden karşılaştırma sayısının kaç adet verilmese hususunda bilgi verilmesini arz ederim.


    Saygılarımla.. NOTER VEKİLİ

    Sayın; Noter Vekili;
    Bu yazıya cevap olarak; ilgi yazınız incelenmiştir. 18 Kasım 2014


    Noterlik Kanunu 79.maddesi gereğince dayanak belgenin ilgili kısımları işleme eklenmesi gerektiğinden, Sadece bu kısımların dikkate alınarak, 18.01.1996 tarihli Hukuk,778 ve 15.03.1996 tarihli Hukuk 3609 sayılı genel yazılara göre işlem yapılması gerekmektedir. Bilgilerinize rica ederim.


    Bu konuda aydınlanmış oldu.

    Sevgili arkadaşlarım.


    İyi bildiğim ve imza sayısın (1) verileceği konusunda, ayrıca bazı noterliklerden aldığım duyumlara görede imza sayının (kaç kişi ise) kişi başına verilmesi konusunda TNB den aşağıdaki şekilde görüş istemiştim.


    Bu görüş yazıma istinaden, genel yazı çıkarmışlar olup, konu iyice aydınlanmış bulunmaktadır. Genel yazı 2014/116
    SAYI : 2014/136
    Konu : imza sayısı hk.


    20.EKİM 2014
    TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI’NA

    Noterlik İşlemlerinin bazılarında, örneğin; polis ve askeri öğrenci okulları taahhüt ve kefalet senetlerinde; Öğrenci ile birlikte; iki tane müşterek borçlu ve müteselsil kefillerde imza atmakta olup, aynı zamanda Müteselsil kefiller karı koca iseler; aynı işlem kağıdına karşılık olarak müşterek borçlu ve müteselsil kefaletimize rıza ve muvafakat ediyoruz şeklinde beyanları alınmaktarı. Yine; iki tane müteselsil kefillerde bekar iseler, bekar olduklarıda işlem kağıdına yazılmaktadır.


    Gerek taşınmaz veya araç kira sözleşmelerinde olsun, (kiraya veren 1 kişi, kiraya alan 1 kişi) gerekse arsa payı kat karşılığı sözleşmelerinde de olsun ( arsa sahibi 1 kişi, müteahhit 1 kişi) müşterek borçlu ve müteselsil kefiller var ise, Yukarıda yazıldığı gibi; Bu gibi durumlarda veznede makbuz kesme aşamasında işlem değerine göre Harç yönünden toplam imza sayısının kaç girilmesi hususunda bilgi verilmesine saygı ile arz ederim.


    NOTER VEKİLİ
    ADEM HIZARC I

    Yeni mesleğe giren meslektaşlarım.


    Müştereken sahibi bulunduğum {...... nolu parsel} üzerine birlikte veya ayrı ayrı yapacağım inşaat için plan ve projeler tanzim ve onaylatılmasına, ruhsatnameler alınmasına, kamu kurum ve kuruluşlarında inşaat ile ilgili yapılması gereken tüm işlemlerin yapılmasına, karşılıklı olarak rıza ve muvafakatımın bulunduğunu kabul ve beyan ederim.

    MUVAFAKAT EDEN : A kişi,


    Hani B kişi,


    Şimdi arkadaşlar, Noterlikten yapılmış elime böyle bir muvafakatname geçti, hani bunun B kişisi . Yani demek istediğim böyle hataları yapmamaya özen gösterilmesini düşünüyorum. halk deyimi ile, ilgili ile papaz oldum. :D