Posts by Adem HIZARCI

    2010 Haziran- 2014 Temmuz arası genel teftiş gördük.


    Ciltbentteki taahhütnamelere bakarken, bir sonraki işlemde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi imiş.
    Tapu senedi fotokopisi eklenmiş, emlak rayiç bedeli de alınmış (alınması zorunlu değil) Emlak rayiç bedeli 10.000. TL. olarak gelmiş, ve Satış vaadine 10.000.TL. bedelle satmayı vaad ediyorum demiş. Tapu senedinin satış bedeli kısmında ise 12.000.00. TL. dir. aradaki 2.000.00. TL. nin hesabı soruluyor benden. harcı kurtarıyor, ancak damgadan ikmal çıkacak, Dedim ki; Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde genelgelerimiz gereği emlak rayiç değeri alınması mecburi, ama satış vaadlerinde mecburi değildir dedim. Ancak satış vaadlerinde beyanları önemlidir dedim. Doğru dedi. es geçti .

    bahse konu işlemde vekaletname verenin adresi yurd dışı çıkabilir. normaldir. adresi yurd dışıdır. İlgili illaki ısrar ediyorsa nüfustan alacağı 2.adresini vekaletnamenin içeriğini 2.adres olarak yazılabilir. bir sakıncanın olmayacağını düşünüyorum.

    Merhaba Cabir abi,
    5 yerine S yazılmış olabilir, 2 yerine Z, Z yerine 2, E yerine F gibi, mesala, buda fakslı kağıtlardan okunduğu gibi yazılıyordu. Ancak böyle durumlarda araç satışını yapmayanlarda oluyordu.


    Çünki şakülü doğru, Şakülü doğru olduğuna göre ;D


    Daha doğrusu şöylede olabilirdi, araç satışına yetki veren vekaletnamelerde, aracın borcu olsun önemli değil. aracın plakasını girince otomatik olarak bütün bilgileri gelmeliydi olayına bir el atmaları gerekirdi diye düşündüm. Ama nafile.

    Merhaba Cabir bey;
    Anladığım kadarıyla; hissedarlar aracı intikal ve tescil ettirmiş. hisseli olarak ruhsatıda çıkmış, bundan sonra feragat olurmu ? olmaz. malum bilindiği gibi feragatname intikalden ve tescil edilmeden önce yapılacaktı. ancak satış olur.


    (Keşke tescilden sonra feragatname yapılsa trafikte bunu kabul etse, güzel güzel yapardım işlemi, harç var, değerli kağıt var, var da var. :)

    Tapu ile malik olmayan bir kişinin, taahhüt muamelesi olması bakımından mülkiyeti kendisine ait olmayan taşınmaz için de gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapması mümkündür. Gayrımenkul satış vaadi kişisel bir hak doğurur.
    Yargıtay’ın uygulaması da bu yoldadır. Nitekim 10.6.1978 gün ve 1978/3-4 sayılı İçtihadı Birleştirme
    Kararında açıkça “Bir kimsenin, başkasına karşı malik olmadığı bir taşınmazı iktisap, ederek satışını vaad etmesi” geçerlidir denilmiştir.


    Sonuç olarak; Arsanın Tapu senedini istemeden; bulunduğu il, ilçe, ve mevki ile pafta,ada,parsel numaralarını (beyan üzerine yazılmak kaydıyla) ayrıca emlak değeride alınmak kaydı ile ben yaparım diye düşünüyorum. Çünki burada aleyhde bir şey yoktur. Tapuyada şerh ettirmeyebilirler, çünki ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapılmış. burada bakacak kişi, ileride mal sahibi veya mirasçı sıfatındadır.

    Değerli meslektaşım.
    İlgilinin işitme, konuşma veya görme engelli olması(1)(2)


    Madde 73- (Değişik: 1/7/2005-5378/23 md.)


    Noter, ilgilinin işitme, konuşma veya görme engelli olduğunu anlarsa, işlemler engellinin isteğine bağlı olmak üzere iki tanık huzurunda yapılır. İlgilinin işitme veya konuşma engelli olması ve yazı ile anlaşma imkânının da bulunmaması hâlinde, iki tanık ve yeminli tercüman bulundurulur.(2)


    Sizin konunuz aynen bu maddeye uyuyor.

    Yasa Çıkıyor, Genelge çıkıyor, Şu şu şöyle yapılacak diye uygulaması yok.


    İlgili bahse konu defterleri getirdi ne yapılacak; hangi kaşeler yaptırılmalı ve basılmalı.


    Defterin son kaydın altına İşbu defter......sahifede KAPATILMIŞ dır, dendi, kapanan defter bir sonraki sayfasından ARA TASDİK OLURMU? Kafam çok karışık.

    Darphane ve damga matbaasının göndermiş olduğu bir belge vardır. o belgede TESLİM ALMA BELGESİ'dir.


    O BELGE DOLDURULARAK- EVRAK KAYIT NUMARASIDA VERİLEREK, BİR KOPYASIDA DAİREDE SAKLANMAK ÜZERE ASLI DARPHANEYE GÖNDERİLİR.

    Merhaba Muharrem bey;


    Faturadaki bilgileri ile, ibraz edeceği vergi levhasındaki bilgilerini karşılaştırmak gerekiyor,


    Her ne kadarda bununla ilgili genelgemiz olmamasına rağmen,
    İlgilinin kendisine veya vekiline imza karşılığı teslim edileceğini düşünüyorum.

    İbrahim bey hatırlarmısınız, elbette hatırlarsınız, aracın bandrol vergisi (mtv) ödenirdi, elimizde bir tane koçan makbuz kalırdı, esas koçanda vergi dairesinde kalırdı, bunu sicile işlemeyen vergi memuru beyefendisi görev yaptığı yerden tayin olur giderdi veya gitmezdi. YANİ KARA SİCİL DEFTERİNE işlemezlerdi. veya işlerlerdi. ileriki yıllarda aynı dönemin borcu çıktığında bizlerden KOÇANI' (makbuzu) isterlerdi, o makbuzu kaybettin ise, yandı gülüm keten helvaydı.

    artı 10.000. yok.!! :D bir asıldan doğma bir işlem olduğu için hangisi yüksek ise ondan alınır.


    Kemalettin ve Cabir bey, çokk selamlar.


    İzin bedelinin toplamı , teminat bedelinden az olsa idi, bu sefer izin bedelini göz ardı edip, 10.000.TL. teminat bedeli üzerinden harç ve damga vergisi alınacaktı.

    Cabir bey üsdadımızın paylaştığı konudan kısmi alıntıdır.


    18 yaşından küçüklere kanunen kısıtlı olmalarından dolayı e-devlet şifresi verilmediğinden, anne veya baba, şayet her ikisi de yok ise kanuni vasileri ile birlikte Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu merkez veya taşra birimlerinden herhangi birine giderek, kimlikleri ve diğer belgelerini yetkili memurlara ibraz ederek, yetkili memur gözetiminde taahhütnamelerini imzalamaları gerekmekte.


    Yani ; tıpış tıpış oraya gideceksin demek istiyor. Hayret bir şey yahu !!!! >:(

    Bunları hangi ruh haliyle, ve hangi düşencelerle yazıyorlar bilemiyorum. anlamışta değilim. ne günlere kaldık.


    Saksıdakı güle, su vermezsen o gülden hayır çıkmaz.!!

    1701 de başlayıp 2700 e kadar numaralandırmaları gerekiyordu. 1701-2700 arası ( 1000 tek sayfa) ek tasdik olacak şekliyle. İnşallah bir sorun olmaz, aslında şakül olarak neyin ne olduğu bellide, derdini kime anlatacaksın.?