Posts by Adem HIZARCI

    Erkan beyciğim, sizi anlıyorum.
    Ancak;
    2013/3 nolu genel yazımızın ekinde bulunan Harçlar Tebliğin 2 Sayılı Tarifesinde yer alan


    Noter Harçları :
    1. Değer veya ağırlık üzerinden alınan NİSPİ HARÇLAR Demiş


    Devam etmiş,
    1.Malüm bunları bilirsiniz.
    Bütün imzalar için bu suretle alınacak harcın toplam miktarı 50.45 TL den az. 25.874.70 den çok olamaz demiş. Yıllardır 50.45 TL yi ben nispi harç olarak tanımlamışımdır. herkesin görüşü farklıdır.


    Malum bilindiği gibi yine, çoğu genelgelerimizin son cümleleri maktu harca tabidir deniyor. maktu harç deyince 50.45 TL. mi geliyor akla.

    Erkan bey, anlıyorum sizi, 50.45 TL. nispi harç diye geçiyor. yani o miktardan aşağı olamaz. zaten nispi harç ile maktu harcı iyice karıştırdılar, maktu harç diyince aklıma hep imza harç gelir, yani 7.90 veya, 10.40 TL. Nispi harç diyince aklıma 50.45 TL. gelir. işlemde bedel varsa, bedelde sınırdan fazla ise malüm nispi harcı imza sayısına göre artıracaktır.

    Tarafların birbirlerine karşı uyma (davranış) işlemi olduğundan, (fotoğraflı da olur, fotoğrafsızda olur) düzenleme şeklinde yapılarak nispi harç yani; 50.45 TL. alınmak kaydıyla işlemin bedelsiz olarak yapılabileceğini düşünüyorum. (Değer yazılarak Muvafakatname ve feragatname başlığı adı altında yapılsa dahi, damga almayacaktır.)


    Ticaret sici gazetesi ile imza sirküleri hazırlanmalıdır. Acil durumlarda ise kuruluşu yapılmış şirketlerde yeni yetkili atandığına dair karar ve ticaret sicil memurluğundan ilan edildiğine dair ilanı derdesttir yazısı, yeni kuruluşu yapılan şirketlerde ise ana Sözleşme ile birlikte ticaret sicil memurluğundan ilan edildiğine dair ilanı derdesttir yazısı ile sirküler hazırlanır.
    Aksi taktirde Ticaret sicil memurlukların hazırladıkları matbu yetki belgesinde geniş yetki içirmektedir. Şirket ortakları sadece resmi işlemlerin yürütülmesi içinde yetkiyi dışarıda bir şahsa verebilir, verilemeyen bir yetki ile işlem yapıldığı zaman sıkıntı olur.


    Aynen katılıyorum. İlaveten; Ancak dışardan bir müdür tayin ederler ise, anasözleşmeye bakmak lazım. dışardan müdür atama yetkisi varmı yokmu diye, yine dışardan atanacak müdürün alınacak imza sirküleri kararında da imzası olacak. (yani haberi olmuş olacak)

    Merhaba Meslektaşlarım.
    Aşağıda vasıfları yazılı makinaları 25 kasım 2013 tarihine kadar falanca şirketin şurdaki adresine teslim edeceğimi, (getireceğimi) teslim etmediğim veya getirmediğim takdirde teşvikten dolayı doğacak cezai sorumlulukları şimdiden kabul ve taahhüt ediyorum. diyor,

    Harç ve damga yönünden makinaların bedellerini yazıyımmı. yoksa olduğu gibi öyle tasdik etip matbumu alayım? görüşlerinizi almak istedim.

    Tapucuyu sadece vekalette yazılanlar, ve arkasındaki kimliğin olup olmadıği ilgilendirir. müstenit belgelerde mühür ve imza olduktan sonra, isim kaşesi basılmış basılmamış onu ilgilendirmez diye düşünüyorum.



    Adem bey biz örnek verme mahiyetinde düşünmedik zaten ( 55. maddesinin ikinci fıkrasında, noterlik evrak ve defterlerinin ancak mahkeme kararıyla noterlik dairesi dışına çıkarılabileceği açıkça belirtilmiştir. ) ve böylece açıkça belirtilmemiş bir genel yazıda ben yorumumla dairedeki işlemi fakslamam biraz anlamsız kalır ki iş yargıya intikal ettiğinde yargının ne karar vereceği hiç belli olmaz. Genel yazıda açıkça denilmiş olsaydı (tapu dairelerine çekilecek olanlar gibi) o zaman bile düşünürdüm ben bu hususu. Buhususta Genelge yokken.




    Malüm her işlem için genelge çıkmıyor, onu o genelgeye atıf yapmak gerekir diye düşünüyorum. neticede tapuyada cilbetten söküp veya sökmeden görüldüğü gibi itinalı fotokopi çekerek faks çekiliyoruz, son çıkan genelge veya genel yazıyo göre sonuçta ikiside aynı oluyor. tapunun genelgesi örnek verme değildir diyor, yani faks olayı örnek verme değildir deniyor. ciltbenteki asıl işlemden farks gönnderin bişi olmaz diyor anlaşılan. yanlışmıyım yoksa. :)

    Tapu daireleri işlemin aslından faks isteyebiliyor ve faksı gönderebiliyorsak (genel yazı gereği)

    Söz konusu sorulan soruya istinaden Noterden Notere Neden faks gönderilemesin:.!! 2009/60 sayılı genel yazı. örnek verme mahiyetinde değildir.

    :) İade kolay erkan bey, düzeltme ek harç beyannamesi veriyoruz. birde üst yazı, vergi dairesi ödüyor,

    Vekaletname yapıyım dedim, yapma dediler,
    sadeleştirerek ibra yapayım dedim olmaz dediler,

    O işlemi haricen yapın imzalayın, size imza sirküleri yapıyım sirkünün ekinde sunarsınız dedim. yine kabül etmediler.

    Yukarıda örneğini vermiş olduğum konuyla ilgili olarak, işlemin içinde gizli temlik olduğunu düşünerek, durumu ilgililere izah ederek, azçok ücretinide söyleyerek yaptırmadan gittiler.

    Alacaklısı bulunduğum ........icra müdürlüğü....... esas sayılı dosyasında toplam 100.000.TL. tahsil edildiğinde, bu paradan 70.000.TL. .......A.Ş. şubesindeki...........nolu hesabıma yatırılacaktır. avukatım icra dosyasındaki hacizlerden .............ada, ....parseller üzerinde hacizleri fek etmesine muvafakatımın bulunduğunu, bu hususda yapılan işlemlerden dolayı avukatım........falancayı en geniş manada ibra ederim.

    Arkadaşlar bunu, harç ve damga yönünden işlem türü olarak nasıl değerlendirirsiniz.