Posts by Adem HIZARCI

    Ümran hanım, Nasıl istiyorlar ise öyle yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Bence hiç bir mahsuru yok kanaatindeyim.

    Müteselsil Kefiller
    Adını ve soyadını ve kefalet olunan miktarı kendi el yazıları ile yazabilirlir.


    o defteri kapatmak mümkün değil
    mühürsüz sayfalarda kapanışı yapmışsa
    mümkün değil diye düşünüyorum



    Kapattım kemal bey, :) 50.nci sayfa son sayfa olduğuna göre,50.sayfasın da kapattım. ilerisini kendisi düşünsün.

    yevmiye defteri :D 50 sayfalıktır. 50 sayfa tasdik ettirilmiş. maliyenin kayıtlarına 50 sayfalık diye gitmiş. 51.sayfası yoktur. 50.nci sayfanın mühürlü ön yüzü dolmuş iken, yetmemiş 50.sayfasın arkasına yazdırılmış. ( işbu defter 50 tek sayfadan ibarettir kaşesi bastığımız yere) buda yetmemiş tasdiksiz 5 sayfalık sürekli form kağıdına devam etmiş. :D Bu defteri nereden kapatırsınız. :)



    Çıkarız Kemal bey, merdiven basak basak, :)


    yazım nette boş formlar altında defter kapanış föyünü yazdırıp en son kaydın olduğu sayfanın bir arkasındaki sayfaya yapıştırıp işlemi bitiriyoruz. uygulama bizde böyle kapanış için.

    Ara tasdik zamanında ki uygulama sizinkisi ile aynı Adem bey.



    ara tasdikler hariç, görüldü veya Kapanış gibi işlemlerde deftere kağıt yapıştırılması biraz külfet gibi, kaşede olsa olur,

    Buradan şu anlaşılıyor gibi geliyor bana;

    Şirketin bünyesinde çalışan sigortalı muhasebecisi gibi, veya diğer sigortalı çalışan personellerine,şirketin sevk ve idare etmesi konusunda vekalet vermesi söz konusu olduğunda, genel kurul kararının aranacağı gibi.

    Diyelim şirket; Türkiye genelinde taşınır veya taşınmaz alımı olsun satımı olsun yetki veren vekaletnamelerde şirket bünyesinde çalışmayan başka 3.kişileri vekil tayin etmesi durumunda ne olacak?

    kafam karıştı, karma karışık. :)

    Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığından:

    TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK
    YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

    MADDE 1 – 19/12/2012 tarihli ve 28502 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    “MADDE 15 – (1) Kapanış onayı yapılacak defterlerin onay zamanı ve şekline ilişkin hususlar aşağıda belirtilmiştir.
    a) Yevmiye defterinin, izleyen hesap döneminin altıncı ayının sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce “ GÖRÜLMÜŞTÜR” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur.
    b) Yönetim kurulu karar defterinin, izleyen hesap döneminin birinci ayının sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce “ GÖRÜLMÜŞTÜR” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur.”


    Şimdi arkadaşlar yukarıdaki kanun maddesine göre,


    Bu defter...........sayfada kapatılmıştır. (Bu ayrı bir kaşe)

    Bu defter T.T.K. VUK. ve ilgili Tebliğ maddeleri
    uyarınca son kaydın altına GÖRÜLDÜ kaydı
    konularak KAPATILMIŞTIR. (Buda ayrı bir kaşe)


    Defterlerin kapanışlarının uygulamasını yukarıda olduğu gibi
    kaşeleri basıyorum. yevmiye tarih, mühür imza.



    Yine Ayrıca defterlerini sürelerinde görüldü ve ara tasdik için getirirler ise,

    Bu defter ........sayfasında Türk Ticaret Kanunu'nun
    70.maddesi gereğince görülmüştür. (Bu 1.aşaması ayrı bir yevmiye)


    yine takip eden sayfasına ara tasdik föy kağıdı hazırlanarak 2.bir yevmiye ile işleme devam edilir.

    Bununda uygulamasını bu şekilde yapıyorum.

    2- Mahiyeti itibariyle hem harç hem de damga vergisinden istisna olan (örneğin, kredi ve finansal kiralama gibi) konularla ilgili kefalete dair eş muvafakatnamelerinde;
    a) Hiçbir şekil veya surette damga vergisi ve harç tahsil olunmayacaktır.
    b) Muvafakatname işleminde değer gösterilmiş olması halinde harç alınmayacak olmakla birlikte bu değerin noter ücreti hesabında dikkate alınması gerekmektedir.

    2012/106 nolu ve 2013/2 nolu genel yazılar. vezne kodu 37.2 dir.


    :) :) :) Noterlik çalışanı olarak 1973 yılında işe başladım bu gibi muvafaklardan 25/06/2013 tarihi dahil olmak üzere iki imza aldık ve hepte iki imza alınması yönünde görüş beyan ettim.Zaman zaman adalet müfettişlerinin teftişinde de bu durumun doğru bir yaklaşım olduğu benimsendi.Ancak.....40 yıl sonra "eğer bu bir hata ise" hatanın farkına varıldı ve çok şükür 2013/5 sayılı genelge ile nokta kondu.Hayırlısı bakalım yeni bir milada başlıyoruz.

    :)

    Reşit olmayan ve halen velayetimiz altında bulunan küçük cocğumuz (künyesi yazılacak) ın falanca lokantada adresinde sigortalı olarak işe girmesine, çalışmasına, maaşlarını almasına, bordroları imzalamasına rıza ve muvafakat ederiz. 37.1 vezne kodundan imza 2 sayılır.

    Babası Annesi
    ....... ........


    Şayet bunlardan biri yoksa, altına şerh düşüyoruz. şu anda annesi/babası şehir dışında olduğundan işbu muvafakatname tek taraflı olarak yapılmıştır.


    :) :) Aslında "görülmüştür" lafı muğlak bir ifade olarak geliyor bana zira noter tarafından " görülmüştür "onayı yapılan bir deftere tekrar devam etmenin bir sakıncası olmamalı tabi bu benim düşüncem.
    Ama bir deftere "işbu karar defteri veya neyse şu sayfada kapatılmıştır" denildiği zaman kesin bir ifade olup artık bu deftere devam etmemek lazımdır.Bu net bir ifadedir.
    !!!!Keşke buna tam bir açıklama getirselerdi. Ticaret kanununa bakıyorum "görülmüştür-kapatılmıştır veya tersi kapatılmıştır-görülmüştür" ifadeleri mevcut.Herkese kolaylıklar diliyorum.



    Cabir abi aynen öyle, size katılıyorum. uygulamayı yapmayan kanun veya yönetmelik çıkarırsa öyle olur, don lastiği gibi uzar gider. ;D

    Gerçek kişilerin 1.sınıf defter tutmaları halinde Ayrıca Gerçek (şahıs) kişilerden ticaret sicil tasdiknamesi istenmeyecek.

    Ticaret Sicil tasdiknamesi Sadece; Tüm Şirketler ve Tüm Kooperatiflerden istenecek. ilk tastik ve yıl sonu açılışları ile ara tasdikleri, (kapanışlar ve görüldülerde yoktur) (Tarım kredi kooperatleri, orman, buna benzerlerden ticaret sicil tasdiknamesi aranmaz. çünki ticaret ve sanayi odasına kayıtlı değildirler.

    Ticaret sicil tasdiknameleri tanzim edildiği tarihten itibaren o yıl içinde kullanılır, yıl geçmesiyle ömrü biter. ticaret sicil tasdiknamesinin aslını görmek kaydıyla fotokopisiyle idare edilir. özetle; sicil tasdiknamesinin yıl olarak tarihi ile defter tasdik tarihi yıl olarak aynı olmalıdır.