Mülkiyetin Saklı Tutulması Kaydıyla Satış Söz. Tescili


  • çok teşekkür ediyorum ama yine sorularım var;
    1- işlem fotoğraflamı oluyor?
    2- Masraf normal araç satışıyla aynı mı?
    3- Senet olması zorunlu mu?


    İşlem fotoğraflı olacak,
    Ayrıca "iletilerinize" de bi ara bakarsanız ;)

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."

  • işlem fotoğraflı yapılır, seneti zaten işlem içerisine yazıyorsunuz, senedin tanzim tarihi, ödeme tarihi'nin mutlaka bellirtilmesi (miktarının) gerekli,
    sanırım ücrette aynı çıkıyordu, (yanlış hatırlamıyorsam)

  • simdi okudum Tanju bey,
    hepinize ayrı ayrı çok teşekkürler arkadaslar. adamlar bi görünüp kaçtı tamda işi öğrenmistim nereye gittiler acaba :D
    isi öğrendim uygulaması gittiiiiii :D

  • MÜLKİYETİN SAKLI TUTULMASI KAYD.SATIŞ SÖZLEŞMESİ



    Mülkiyetin saklı tutulması kaydıyla yapılan araç satış sözleşmesinin yapılması ve ücretlendirilmesi ile ilgili olarak, TNB.nin Maliye'den görüş istendiği ve bu konuda bir görüşün TNB' ye bildirilmediği anlaşılmaktadır.





    Sözleşme için kullanılacak Vezne Kodu : 11.3



    Ş Bu kod mülkiyetin saklı tutulması kaydıyla yapılan sözleşmelere uygulanır. Damga vergisi oranı binde 1,5' tur
    Ş Mülkiyeti Muhafaza sözleşmelerinde peşin ödenen meblağ ile bakiye borç para toplamı üzerinden harç ve damga vergisi alınacağı hakkında .1973/55
    Ş Mülkiyeti Muhafaza sözleşmeleri herhangi bir noterlikte yapılabileceği, ancak alıcının ikametgâhı noterliğinde tescil edileceği hakkında. 2002/10
    Ş Mülkiyeti Muhafaza sözleşmesi hangi noterlikte yapılırsa yapılsın, alıcının ikametgâhının bulunduğu yer noterliğinde tescilinin gerektiği hakkında.2003/49





    Tescil ücreti için kullanılacak Vezne Kodu : 11.6



    Ş Mülkiyetin saklı tutulması kaydıyla yapılan sözleşmelerin devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesi için ilgili noterliğe gönderildiğinde, tescil için alınacak ücretin tahsili için kullanılacak koddur.







    Ş Düzenleme şeklinde ve fotoğraflı yapılır (2003/49 sayılı Genelge) N.K.89.md.
    Ş Alıcı ve satıcının fotoğrafının işleme yapıştırılması zorunludur.
    Ş İlgililerin Kimlik fotokopisi işleme eklenir.
    Ş Vergi Dairesinden borcu olmadığına ilişkin yazı alınır ve müstenidat olarak eklenir.
    Ş En az 1 asıl 4 suret olarak düzenlenecek.
    Ş Tarafların imzalarını içeren asıl nüsha noterlikte kalacak.
    Ş Suretlerden bir nüsha alıcıya, bir nüsha satıcıya verilecek.
    Ş Diğer suretler, İşlemin tamamlanmasını takip eden 15 işgünü içinde, ilgili trafik tescil kuruluşuna ve Alıcının adresindeki noterliğe tescil ücreti ile birlikte mutlaka adli tebligat şeklinde PTT vasıtasıyla bildirilecek, elden ve liste halinde tebliğ kesinlikle yapılmayacak, yapılacak tebliğler için 2 adet tebliğ ücreti alınacak,
    Ş Tüzel Kişilerin ilgili olması halinde, imza sirküleri müstenidat olarak fotokopisi tüm nüshalara eklenir.
    Ş Mülkiyeti muhafazalı araç satışlarında, alıcının adresindeki noterliğe tesçil edilmesi için yapılan satış bildirilir.Aksi takdirde sözleşme geçerli olmaz.TMK 764/1.md
    Ş Ayrıca, ilgili gerçek kişi adına vesayeten, velayeten v.s. işlem yapıyorsa, bunlara ilişkin yetki belgelerinin mahkeme kararlarının fotokopisi müstenidat olarak tüm nüshalara eklenir.
    Ş Ruhsat mühürlenip imzalandıktan ve işlemin tarih ve yevmiye sayısı yazıldıktan ve MÜLKİYETİ SAKLIDIR-SATILAMAZ kaydı yazıldıktan sonra, alıcıya verilecek.
    Ş Satış bedelinin tamamı ödenip ibrası alınmadan, satıcının izni olmadıkça, taşıt başkasına satılamaz, devredilemez, rehin ve hibe edilemez, yurt dışına çıkarılamaz, hurdaya çıkartılamaz.
    Ş Alıcının taşıtın trafik belgesine MÜLKİYETİ SAKLIDIR-SATILAMAZ kaydını verdirmek şartı ile 2918 sayılı kanunun 20/e maddesine göre satışı yapılan aracı, bir aylık süre içinde ilgili trafik kuruluşuna başvurarak adına devir ve kayıt işlemini yaptırması, tescil ve trafik belgesi alması zorunludur.
    Ş Alıcının adresinin bağlı olduğu trafik şube veya bürosu dışındaki başka bir trafik şube veya bürosuna, aracın kayıt ve tescili mümkün değildir.
    Ş Büyükşehir belediye sınırları içinde yapılan satışlarda KTY'nın 30. maddesinin 1. fıkrasının 2 nolu bendinde yapılan değişiklik hükmü saklıdır.
    Ş Satışta kullanılan araç tescil belgesi iptal edilmeyerek, alıcıya verilecek.
    Ş Mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış sözleşmelerinin herhangi bir noterlikte yapılabileceği, ancak geçerli olabilmesi ve üçüncü kişilere karşı hüküm ifade edebilmesi için mutlaka devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesi gerektiği, eğer işlem Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde yapılıyorsa devralanın yerleşim yeri olan ilçe sınırları içinde mevcut noterliklerden birinde tescilinin kanunun amacına uygun olacağı düşünülmektedir.
    Ş Mülkiyetin saklı tutulması kaydı ile yapılan satışlarda ibraname, ticari taşıt tahsis belgesi bulunan araç satışlarında ise ticari taşıt tahsis belgesinin eklenerek bir sayfa sayılması ve varsa takyidatların kaldırıldığına dair yazıların eklenmesine,
    Ş Aracın satışına engel olabilecek haciz veya herhangi hukuki bir durumun bulunmadığı konusunda satıcının beyanı sözleşmeye yazılır.
    Ş Alıcının da; aracı bugünkü durum ile görüp beğenerek ve satışını hukuken engel bir durumun bulunmadığını, çalıntı olmadığını kabul ederek satın ve teslim aldığı sözleşmeye yazılır.
    Ş



    Ş Mülkiyetin saklı tutulması kaydı ile yapılan satışlarda ibraname, ticari taşıt tahsis belgesi bulunan araç satışlarında ise ticari taşıt tahsis belgesinin eklenerek bir sayfa sayılması ve varsa takyidatların kaldırıldığına dair yazıların eklenmesine,



    Ş Mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışı yapılan bir araç önceki malikin muvafakati alınmak suretiyle yine mülkiyeti muhafaza kaydıyla satılabilir.G e n e l g e (1985/106)



    Ş Mülkiyeti muhafaza kaydı ile yapılan satışlarda, alıcının borcunu tamamen ödemeden önce ve malikin rızası alınmak suretiyle taşıtın yine mülkiyeti muhafaza kaydı ile üçüncü bir şahsa devredilmesi mümkündür. 18.12.1985 tarih 106 sayılı genelge.Ancak aynı şartlar altında, araç 3. bir kişiye kati olarak satılamaz.



    Ş Bir kişinin hem şirket adına ve hem de kendi adına hareketle hukuki bir muamele yapmak istemesinde, temsil ettiği şirketin menfaatleri ile kendi şahsi menfaatleri arasında çelişki doğmuş bulunmaktadır. Böyle bir muamelenin yapılmaması gerekir. Eğer şirketi temsile yetkili başka kişi varsa bu kişinin şirket adına muameleyi imza etmesi, temsile yetkili başka kişi yoksa şirkete bir kayyım tayin ettirilerek işlemin yapılması gerekir ( 1994/16 )



    Ş Borçlar Kanununun 182 nci maddesine göre satış bedelinin mülkiyeti muhafaza sözleşmesinde belirtilmesi, bir muteberlik şartıdır. Şu hale göre, tescilin, satış bedelini, taksitlerin miktar ve vadelerini, satılan şeyin neden ibaret bulunduğunu ihtiva etmesi gerekir.
    Ş Ad. B. HİGM. 23.6.1964 g. 10638 sa. müt.
    Ş Mülkiyet muhafazalı satışı tescil etmeme:
    Ş Mülkiyeti muhafaza kaydı, satış aktine eklenen bir şart olup, tescil edilmemesi halinde yalnız bu kayıt yok sayılır. Mülkiyet hakkı şart bulunmasına rağmen teslim anında taraflar arasında ve üçüncü şahıslar nazarında intikal eder. Satıcı tahvil teorisi gereğince, taksitle satışı düzenleyen BK. 222 ve sonraki maddeleri uyarınca borçlunun temerrüdü sebebiyle akitten rücu edebilir; malın iadesini isteyebilir.
    Ş Y. HGK. 15.11.1969 g. 1967/799-821 E.K. (Arık. B.D. 1970 yılı sa. 92)



    Ş Mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışı yapılan bir araç önceki malikin muvafakati alınmak suretiyle yine mülkiyeti muhafaza kaydıyla satılabilir. (1985/106)

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."

  • Ankara, 4.12.2003
    Özü: Mülkiyetin Saklı Tutulması Suretiyle Satış Sözleşme-sinin Tescili Hk.

    G E N E L G E
    ( 49 )
    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    Mülkiyetin saklı tutulması kaydı ile satış sözleşmelerinin tescil edileceği noterlikle ilgili tereddütlerin iletildiği ve Yönetim Kurulu'nun 14.11.2003 günlü toplantısında görüşülen Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nün 20.10.2003 günlü ve 019675 sayılı yazısında;
    “Bilindiği gibi;
    4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 764. maddesinin 1.fıkrasında, 'Başkasına devredilen bir malın mülkiyetinin saklı tutulması kaydı, ancak resmi şekilde yapılacak sözleşmenin devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesi geçerli olur' hükmü yer almaktadır. Madde metninden açıkça anlaşıldığı üzere, sözleşmenin alıcının yerleşim yeri noterliğinde tescili geçerlilik şartı olup, aksi halde mülkiyeti muhafaza kaydı kalkıp, doğrudan doğruya bir satış, yani şartsız satış meydana gelmiş olur. (Esat Şener Açıklamalı-İçtihatlı Türk Medeni Kanunu)
    Söz konusu hükmün üçüncü kişilerin alıcının ikametgahı noterliğinde basit bir inceleme yaparak menkul üzerindeki takyidatları öğrenerek haklarını korumak olduğunu dikkate alan Yüksek Yargıtay da yerleşmiş kararlarında, aynı amaçla benzer düzenleme getiren 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununun 8. maddesi gereğince düzenlenen Finansal Kiralama Sözleşmelerinin, kiracının ikametgahındaki noter özel siciline tescil edilmediği takdirde üçüncü kişilerin haklarını etkilemeyeceğini belirtmiştir. (15.H.D.2002/1899-2482, 21.H.D. 2002/2465-2609)
    Bu nedenle;
    Mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış sözleşmelerinin herhangi bir noterlikte yapılabileceği, ancak geçerli olabilmesi ve üçüncü kişilere karşı hüküm ifade edebilmesi için mutlaka devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesi gerektiği, eğer işlem Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde yapılıyorsa devralanın yerleşim yeri olan ilçe sınırları içinde mevcut noterliklerden birinde tescilinin kanunun amacına uygun olacağı düşünülmektedir.”
    Denilmektedir.
    Bilginizi ve buna göre gereğini rica ederim
    Saygılarımla,
    BAŞKAN

    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)

    2003/49 sayılı genelge fotoğrafdan behsetmiyor.

  • (Vergi Dairesinden borcu olmadığına ilişkin yazı alınır ve müstenidat olarak eklenir)

    tanju bey zaten sistemden sorguluyor gerek yok diye düşünüyorum

    (Diğer suretler, İşlemin tamamlanmasını takip eden 15 işgünü içinde, ilgili trafik tescil kuruluşuna ve Alıcının adresindeki noterliğe tescil ücreti ile birlikte mutlaka adli tebligat şeklinde PTT vasıtasıyla bildirilecek, elden ve liste halinde tebliğ kesinlikle yapılmayacak, yapılacak tebliğler için 2 adet tebliğ ücreti alınacak,)
    tesçil kuruluşuna sistem bildiriyor gerek yok


  • Resim nerde hangi yazıda var onu öğrenmek istiyorum şar şart da neye göre şart, Finansal Kiralama söz. resim yapıştırmıyorum.


    Ş Düzenleme şeklinde ve fotoğraflı yapılır (2003/49 sayılı Genelge) N.K.89.md.
    Ş Alıcı ve satıcının fotoğrafının işleme yapıştırılması zorunludur.
    Ş İlgililerin Kimlik fotokopisi işleme eklenir.

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."


  • :)
    Atlamışım..
    Bu yoğunlukta ancak bu kadar...
    ;D

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."


  • Resim nerde hangi yazıda var onu öğrenmek istiyorum şar şart da neye göre şart, Finansal Kiralama söz. resim yapıştırmıyorum.


    Ali bey işlem formülleri kitabında yazıyor resim yapıştırılması gerekir diye.
    ayrıca ;2002/50 işlem saatinin yazılması gerekli

  • [quote='Ali KAYA','https://www.katibiadil.com/forum/index.php?thread/&postID=46931#post46931']
    Resim nerde hangi yazıda var onu öğrenmek istiyorum şar şart da neye göre şart, Finansal Kiralama söz. resim yapıştırmıyorum.
    [/quote
    Finansal kiralama değil mülkiyeti muhafazalı satış

  • Arkadaslar dün aksam mesai bitti çıktım, simdi okudum yazdıklarınızı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum...
    Adamlar görünüp yapacağız diye sonra gittiler :D
    Tam da farklı bir iş daha öğrenicektim ama olsun sağlık olsun, bunları not ettim defterime ;) artık bi dahaki sefere İnşaallah... :)

  • NOTERLİK KANUNU YÖNETMELİĞİ
    ONBEŞİNCİ KISIM
    Noterlik İşlemlerinde Uyulması Gerekli Hususlar
    İşlemlere fotoğraf yapıştırılması
    Madde 93 - Aşağıdaki noterlik işlemlerinde ilgilinin fotoğrafının yapıştırılması zorunludur.
    a - Niteliği bakımından tapuda işlem yaptırılmasını gerektiren sözleşmelere,
    b - Niteliği bakımından tapuda işlem yaptırılmasını gerektiren vekaletnamelere,
    c - Vasiyetname,
    d - Mülkiyeti muhafaza kaydıyla satış,
    e - Gayrimenkul satış vaadi,
    f - Vakıf senedi,
    g - Evlenme mukavelesi,
    h - Evlat edinme,
    ı - Tanıma,
    j - Mirasın taksimi sözleşmesi,
    k - Boşanma davaları için düzenlenecek vekaletnameler,
    Yukarıda sayılan işlemler dışında kalmakla beraber, diğer kanunların öngördüğü, noterin işlemin ve ilgilinin durumuna göre gerekli bulduğu veya bizzat ilgilinin istemde bulunduğu işlem kağıtlarına da fotoğraf yapıştırılabilir.
    Asıllarına fotoğraf yapıştırılması zorunlu noterlik işlemlerinin, çıkartılacak örneklerine de fotoğraf yapıştırılması zorunludur.

    Konuyu hortlatmış oldum ama bilgi amaçlı yazmak istedim belki faydalanan olabilir diye... iyi çalışmalar herkese