Defterler

  • Yeni Ticaret kanununa göre ve TNB nin Hukuk -13595



    Ankara, 02.07.2012



    Özü: Türk Ticaret Kanunu ile Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun.




    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE




    İlgi: 09.05.2012 tarihli ve Hukuk -9567 (60) sayılı genel yazı.



    1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda yer alan bazı yenilikler ve 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun ilgi genel yazı ile duyurulmuştu.



    30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazete'de 6335 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlanmıştır.



    Bu Kanun ile Türk Ticaret Kanununun, noterleri doğrudan ilgilendiren; defter onaylarıyla ilgili 64. maddesinin 3 ve 5. fıkraları değiştirilmiş, şirket kuruluşunda notere, imzaların onayı yanında, payların tamamının kayıtsız ve şartsız taahhüt olunup olunmadığını incelemek görevini veren 341. maddesi ise yürürlükten kaldırılmıştır.



    Kanun metninin tamamı ekte gönderilmiş olup, bilgi edinilmesini rica ederim.


    Saygılarımla,




    Yunus TUTAR


    Başkan


    (Beykoz 2. Noteri)


    (GENEL YAZI: 81)


    bu yazısında ekte belirtildiği üzere defter tastiklerinde sicil tastiknamesi arama zorunluluğu olduğu anlaşılıyor bu konuda görüşü olan arkadaşların görüşlerini alabilirmiyim.Selamlar.

  • Yahya Bey,şirketlerin ilk kuruluşunda defterleri Ticaret Sicil Memurlukları onaylayabildiği gibi Noterliklerde onaylayabilir,ancak kuruluş aşamsında defterleri onaylarken sicil tasdiknamesi aramamız gerekli. Kuruluştan sonraki tasdiklerde ise sicil tasdiknamesi aramamız gerekmiyor.


  • Yahya Bey,şirketlerin ilk kuruluşunda defterleri Ticaret Sicil Memurlukları onaylayabildiği gibi Noterliklerde onaylayabilir,ancak kuruluş aşamsında defterleri onaylarken sicil tasdiknamesi aramamız gerekli. Kuruluştan sonraki tasdiklerde ise sicil tasdiknamesi aramamız gerekmiyor.


    Aynı düşüncedeyim, sicil tastiknamesinin istenmesindeki amacın tescil edilmemiş veya henüz tescil aşamasındaki şirketin defter tastik ettirmesinin önüne geçmektir. Ara açılışlarda bu belgenin ibrazını istememizin hiç bir mantıklı açıklaması olamaz.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

  • [size=3](3) Fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteriile dördüncü fıkrada yazılı defterlerin açılış onayları, kuruluş sırasında ve kullanılmaya başlanılmadan önce noter tarafından yapılır. Bu defterlerin izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları, defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar notere yaptırılır. Pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakede defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir. Yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanış onalı izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna kadar notere yaptırılır. Ticaret şirketlerinin ticaret siciline tescili sırasında defterlerin açılışı ticaret sicil müdürlükleri tarafından onaylanabılır. Açılış onayının noter taraından yapıldığı hallerde noter, ticaret sicil tasdiknamesini aramak zorundadır. Fiziki ortamda veya elektronik ortamda tutulan ticari defterlerin nasıl tutulacağı, defterlere kayıt zamanı, onay yenileme ile açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken çıkartılacak tebliğle belirlenir. [/size]

    [size=3]Arkadaşlar ben yasayı sizin gibi yorumlamıyorum nedeni dikkat ederseniz yasa yukarıda (değişmiş hali) açılış onayından bahsediyor ve hem kuruluştan sonraki hemde ileriki yıllarda da yapılan tasdikleri açılış dasdiki olarak görmüş ve ben bu açıklamaya göre her iki aşamadada sicil tasdik namesi aranılması zorunluluğunu çıkartıyorum. [/size]

    Fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteriile dördüncü fıkrada yazılı defterlerin açılış onayları, kuruluş sırasında ve kullanılmaya başlanılmadan önce noter tarafından yapılır.



    Bu defterlerin izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları, defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar notere yaptırılır.



    Açılış onayının noter taraından yapıldığı hallerde noter, ticaret sicil tasdiknamesini aramak zorundadır.