T.T.K.6102 sayılı yasa

  • 6102 say yasanın 623/2"Şirketin müdürlerinden biri bir tüzel kişi olduğu takdirde bu kişi bu görevi tüzel kişi adına yerine getirecek bir gerçek kişiyi belirleyecek"
    6103 sayılı yasanın 25/2.. ancak tüzel kişinin temsilcisi olarak üye seçilmiş bulunan gerçek kişinin T.T.K.yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde istifa etmesi onun yerine tüzel kişi ve başka 3. kişi seçilmesi gerekir.
    Ayrıca T.T.K.Md.25:Tüzel kişinin temsilcisi üye olarak seçilmiş gerçek kişi 01.10.2012 tarihinden itibaren istifa etmiş yerine tüzel kişinin ya da bir başkasının seçilmesi gerekiyor.Tüm ortakların hep birlikte müdür sıfatıyla şirket işlemlerini idare ve şirteti temsil ettiği Ltd Şti'lerinde de aynı 3 aylık süre içinde T.T.K.623.md.yerine getirilir.
    6102 sayılı yasadan önce tüzel kişi temsilcisi olarak müdür seçilmiş gerçek kişinin istifa etmesi ve bu kişinin yerine tüzel kişinin yada başka birisinin seçilmesi gerekmektedir.Bu durumda yukarıda anlatılan şirketlerin tüzel kiş.temsil ile ilgili imza sirküleri geldiğinde ne yapacaz.

  • Alacakları karar metninin sonunda haricen seçilecek olan müdür veya müdürlerinde imzası olacak, (yani bundan kasıt yeni seçilecek müdürün imza atmasıyla bu olaydan haberder olması gibi) karar tasdik edilip veya tescil beyannamesi yapılarak sicilde derdest olduktan sonra imza sirküleri hazırlanacak.

  • Yeni TTK’ya göre 1 Ekim 2012 Tarihine kadar Yapılması Gerekenler
    Yeni TTK’nun uygulanmasıyla ilgili olarak bu tarihe kadar yapılması gereken işlemler aşağıda açıklanmıştır.
    a) Yönetim Kurulu Üyelerine İlişkin İşlemler:
    Anonim şirket yönetim kurulu üyeliğine, bir tüzel kişinin temsilcisi olarak seçilmiş bulunan gerçek kişinin, 1 Ekim 2012 tarihine kadar istifa etmesi ve onun yerine tüzel kişinin ya da başkasının yönetim kurulu üyesi olarak seçilmesi gerekmektedir. Çünkü TTK’nun 359/2′inci maddesinde; “bir tüzel kişi yönetim kuruluna üye seçildiği takdirde, tüzel kişiyle birlikte, tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen, sadece bir gerçek kişi de tescil ve ilan olunur. Tüzel kişi adına sadece, bu tescil edilmiş kişi toplantılara katılıp oy kullanabilir.hükmü bulunmaktadır.
    Diğer taraftan herhangi bir sebeple yönetim kurulu üyeliğinin boşalması durumunda da yeni yönetim kurulu üyesinin yukarıda belirtildiği şekilde seçilmesi gerekmektedir.
    b) Şirket Müdürlerine İlişkin İşlemler:
    Yeni TTK’nun Limited Şirket Müdürleriyle ilgili 623′üncü maddesinde; “şirketin yönetimi ve temsili, müdür sıfatını taşıyan bir veya birden fazla ortağa veya tüm ortaklara ya da üçüncü kişilere verilebilir. En azından bir ortağın, şirketi yönetim hakkının ve temsil yetkisinin bulunması gerekir.
    Şirketin müdürlerinden biri bir tüzel kişi olduğu takdirde, bu kişi bu görevi tüzel kişi adına yerine getirecek bir gerçek kişiyi belirler.” hükmü yer almaktadır. Ayrıca 624′üncü maddesinde; “şirketin birden fazla müdürünün bulunması halinde, bunlardan biri, şirketin ortağı olup olmadığına bakılmaksızın, genel kurul tarafından müdürler kurulu başkanı olarak atanır.” hükmü bulunmaktadır. Dolayısıyla 6103 sayılı Kanunun 25′inci maddesine göre; “tüm ortakların hep birlikte müdür sıfatıyla şirket işlerini idare ve şirketi temsil ettiği limited şirketlerde de 1 Ekim 2012 tarihine kadar yeni TTK’nun 623. Maddesinde belirtilen hükümlerinin gereği yerine getirilmek zorundadır.
    c) Sözleşmelerden Bileşik Faizin Çıkarılması:
    Yeni TTK’nun 8/2′inci maddesinde; “üç aydan aşağı olmamak üzere, faizin anaparaya eklenerek birlikte tekrar faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesaplarda her iki taraf bakımından da ticari iş niteliğinde olan ödünç sözleşmelerinde geçerlidir. Şu şartla ki, bu fıkra, sözleşenleri tacir olmayanlara uygulanmaz.” hükmü bulunmaktadır.
    Yukarıda belirtilen madde hükmü uyarınca, faizin anaparaya eklenerek birlikte tekrar faiz yürütülmesini öngörmüş bulunan ve her iki tarafı tacir olmayan cari hesap sözleşmelerinin 1 Ekim 2012 tarihine kadar değiştirilmesi gerekmektedir. (6103 Mad: 9)

    http://www.vergimevzuati.org/y…dar-yapilmasi-gerekenler/


    http://muhasebedr.com/sirket-m…inin-secimi-nasil-olacak/


    http://www.muhasebetr.com/ulus…er_oku.php?haber_id=10889

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Mahmut Bürke ().

  • Teşekkürler Mahmut bey kardeşim eline sağlık, bizim şirketlerin birçoğu "benim değil tabi noterliğimiz ile çalışan şirketlerin"bu hususu gözden kaçırmışlar yasa herne kadar bir ekime kadar değişmesi gerekiyor diyorsada bu işlemler bizde yeni başladı.Muhtemelen yetkililer bunu gözden geçirir süreyi biraz daha uzaltabilirler.


  • Teşekkürler Mahmut bey kardeşim eline sağlık, bizim şirketlerin birçoğu "benim değil tabi noterliğimiz ile çalışan şirketlerin"bu hususu gözden kaçırmışlar yasa herne kadar bir ekime kadar değişmesi gerekiyor diyorsada bu işlemler bizde yeni başladı.Muhtemelen yetkililer bunu gözden geçirir süreyi biraz daha uzaltabilirler.


    Sayın meslektaşlarım;
    Muhasebe net'de gördüğüm kadarıyla sürenin 31.12.2012 tarihine kadar uzatıldığı belirtilmektedir.